Η Βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει 70 χρόνια στο θρόνο - Είναι η 4η μακροβιότερη βασίλισσα όλων των εποχών

Ένα ορόσημο που δεν έφτασε ποτέ κανένας από τους προκατόχους της τα τελευταία 1.000 χρόνια

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Η Βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει 70 χρόνια στο θρόνο - Είναι η 4η μακροβιότερη βασίλισσα όλων των εποχών

Η 95χρονη Ελισάβετ, έγινε βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από δώδεκα άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μετά το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ', στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ενώ βρισκόταν στην Κένυα σε διεθνή περιοδεία. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε και ποια θα πάρει την θέση της όταν αποσυρθεί.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει 70 χρόνια στο θρόνο

Τα νέα της γνωστοποίησε ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών μετά από περισσότερες από επτά δεκαετίες δίπλα της.

Η ίδια θα σηματοδοτήσει την «Ημέρα Προσχώρησης» ιδιωτικά, όπως συνηθίζεται, χωρίς να τη βλέπει ως ένα γεγονός που χρίζει εορτασμού. Αλλά θα υπάρξουν τέσσερις ημέρες εθνικών εκδηλώσεων για να τιμήσουν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της τον Ιούνιο.

«Ενώ είναι μια στιγμή για εθνικούς εορτασμούς, θα είναι μια ημέρα ανάμεικτων συναισθημάτων για την Αυτού Μεγαλειότητα καθώς η ημέρα σηματοδοτεί επίσης 70 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Τζορτζ ΣΤ'», είπε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ευχαριστώντας την μονάρχη για την «ακούραστη υπηρεσία της».

Η βασίλισσα Ελισάβετ συνέχισε να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά της μέχρι τα 90 της, αλλά έχει εμφανιστεί ελάχιστα δημόσια από τότε που πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο τον περασμένο Οκτώβριο μετά από μια απροσδιόριστη πάθηση. Στη συνέχεια έλαβε οδηγίες από τους γιατρούς να ξεκουραστεί.

Ωστόσο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σήμερα κυκλοφόρησαν πλάνα πριν από το ορόσημο της Κυριακής, δείχνοντάς της να βλέπει αντικείμενα από προηγούμενα βασιλικά ιωβηλαία, όπως αυτό που δόθηκε στην προ-προγιαγιά της Βασίλισσα Βικτώρια για τον εορτασμό των 50 χρόνων στον θρόνο το 1887, υπογεγραμμένο από την οικογένεια, φίλους και πολιτικούς.Κατά ειρωνικό τρόπο, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν προοριζόταν να γίνει μονάρχης όταν γεννήθηκε. Έγινε βασίλισσα μόνο επειδή ο θείος της Εδουάρδος Η' παραιτήθηκε για να είναι με την Αμερικανίδα διαζευγμένη σύντροφό του, Γουόλις Σίμπσον.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει 70 χρόνια στο θρόνο

Αλλά το 2015, η Ελισάβετ ξεπέρασε τη Βικτώρια ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας σε μια βασιλική σειρά που ανάγεται στον Νορμανδό βασιλιά Γουίλιαμ Α' και στην κατάκτηση της Αγγλίας το 1066.

«Αναπόφευκτα μια μακρά ζωή μπορεί να περάσει από πολλά ορόσημα. Η δική μου δεν αποτελεί εξαίρεση», είπε η ίδια το 2015, προσθέτοντας ότι αυτό δεν ήταν κάτι που προσδοκούσε ποτέ.

Με ύψος μόλις 1,60 μ. σύμφωνα με αναφορές, υπήρξε εξέχουσα φιγούρα στη Βρετανία για επτά δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει επιβλέψει τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του τέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Όταν ανέβηκε στο θρόνο, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Χάρι Τρούμαν διοικούσαν τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίστοιχα, ενώ ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Συμπεριλαμβανομένου του Τσόρτσιλ, έχει υπάρξει αρχηγός κράτους για 14 πρωθυπουργούς - το ένα τέταρτο από όλους συνολικά που υπήρξαν στη Βρετανία από τον Ρόμπερτ Γουόλπολ πριν από 300 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, υπήρξαν 14 πρόεδροι των ΗΠΑ. «Αυτό που είναι χαρακτηριστικό είναι ότι όταν οι αρχηγοί κρατών συναντώνται, είτε στο συνέδριο της G7 είτε στο συνέδριο της COP, θέλουν να συναντήσουν τη βασίλισσα», δήλωσε η Άννα Γουάιτλοκ, καθηγήτρια Ιστορίας της Μοναρχίας στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

«Μπορεί να είναι πρόεδροι ή αρχηγοί κρατών στη χώρα τους, αλλά υπάρχει κάτι πολύ μαγικό σε αυτή την μικρόσωμη γυναίκα». Μόνο λίγοι μονάρχες πιστεύεται ότι βασίλεψαν για περισσότερο διάστημα από την Ελισάβετ. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XIV της Γαλλίας, ο οποίος έχτισε το παλάτι των Βερσαλλιών, θεωρείται ότι κατέχει το ρεκόρ κυβερνώντας για 72 χρόνια, ενώ ο Sobhuza II ήταν βασιλιάς της Σουαζιλάνδης για σχεδόν 83 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 1982.

Ενώ η δημόσια συμπάθεια στο πρόσωπό της παραμένει έντονη, με περίπου τέσσερις στους πέντε Βρετανούς να έχουν θετική άποψη, η ίδια η μοναρχία έχει υποστεί μια σειρά από πρόσφατες κρούσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ κατά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Άντριου, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του θεσμού.«Δεν είναι ότι δεν έχει κάνει ποτέ λάθος. Καταλαβαίνει με κάποιο τρόπο ενστικτωδώς αυτό που θα μπορούσατε να αποκαλέσετε ψυχή του βρετανικού λαό».

Η πεντάδα των βασιλέων με τη πιο μακρόχρονη πορεία στο θρόνο - Στη 4η θέση η Βασίλισσα Ελισάβετ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ καταφέρνει να βρίσκεται στη 4η θέση με τους μακροβιότερους βασιλείς στο θρόνο και απέχει 90 ημέρες για να κατακτήσει τη 3η θέση! Της ευχόμαστε να το πετύχει!

Στη 3η θέση μέχρι σήμερα βρίσκεται ο βασιλιάς Johan ΙΙ του Λιχτενστάιν με 70 χρόνια και 91 ημέρες στο βασιλικό θρόνο.

Τη 2η θέση, με 70 χρόνια και 126 ημέρες, κατέχει ο βασιλιάς Bhumibol Adulyadej της Ταϊλάνδης, ενώ στη κορυφή βρίσκεται ο βασιλιάς Louis XIV της Γαλλίας με 72 χρόνια και 110 ημερες.