Σμαράδγα Σμυρναίου: "Δέχτηκα το ρόλο στον Άγιο Παϊσιο γιατί....."

Όλα όσα αποκάλυψε

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Σμαράδγα Σμυρναίου:

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» παραχώρησε η Σμαράγδα Σμυρναίου. Η αγαπημένη ηθοποιός, που δεν συνηθίζει να μιλά στις κάμερες τηλεοπτικών εκπομπών, υποδύεται τη γιαγιά του «Αγίου Παϊσίου» στην ιστορική βιογραφική σειρά MEGA.

Η σειρά ξεκίνησε και έχει ήδη καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό, με τη Σμαράδγα Σμυρναίου να παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό, με την μοναδική ερμηνεία της, που συγκινεί κάθε λεπτό του έργου. (Δείτε εδώ τι θα δούμε στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς)

Όσα ανέφερε η Σμαράγδα Σμυρναίου για το ρόλο της στη σειρά

«Δεν συνηθίζω να πηγαίνω σε εκπομπές στην τηλεόραση. Είναι πολλά χρόνια που απέχω αλλά τώρα είναι λόγω της σειράς. Τελευταία φορά που έκανα σίριαλ ήταν καθημερινό στο MEGA, η “Απαγορευμένη Αγάπη”.

Είχα κάνει τη συμφωνία να μην έχω καθημερινά γυρίσματα και με “εκμεταλλεύονταν” στο έπακρο αφού έβγαζα σε ένα 10ωρο όλες μου τις σκηνές. Στα 6 χρόνια της “Απαγορευμένης Αγάπης” έβγαλα κάποια χρήματα αλλά κυρίως συμπλήρωσα τα ένσημά μου για να πάρω τη σύνταξή μου», είπε αρχικά η Σμαράγδα Σμυρναίου.

Για το πώς προέκυψε ο ρόλος της γιαγιάς του Αγίου Παϊσίου, η Σμαράγδα Σμυρναίου είπε: «Ήμουν στην Άνδρο στο σπίτι του αδερφού μου. Μου τηλεφώνησε ο Γιώργος Τσιάκκας για τη σειρά, πήρε το τηλέφωνό μου από τον Χρήστο Λούλη. Δέχτηκα τον ρόλο αφού διάβασα το σενάριο παρόλο που έπρεπε να μάθω πολλούς ψαλμούς και βυζαντινά τροπάρια».

Επίσης, η Σμαράγδα Σμυρναίου παραδέχτηκε ότι δεν βλέπει ποτέ τις σκηνές της μετά το γύρισμα: «Γιατί δεν θέλω να έχω εικόνα του εαυτού μου. Θέλω να έχω την εσωτερική εικόνα της μεταμόρφωσης μου για το ρόλο. Το να βλέπεις τον εαυτό σου είναι ναρκισσιστική παγίδα. Μπορεί να κολλήσεις σε κάτι που σου αρέσει πολύ και να σε παγιδεύσει».

Ποια είναι η Σμαράγδα Σμυρναίου

Η Σαράγδα Σμυρναίου γεννήθηκε το 1948. Η γιαγιά του Αγίου Παϊσίου, ο στυλοβάτης του σπιτιού. Μια βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα, με νηστείες, αγρυπνίες και προσευχές. Με αυτό τον τρόπο βοήθησε τον Άγιο Παΐσιο στα πρώτα πνευματικά του βήματα.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία Hommage (2020). Δηλώνει «εργάτρια του θεάτρου» , ξεκίνησε ως ηθοποιός που πορεύτηκε μέσα από ομάδες οι οποίες άφησαν εποχή, σε εποχές που όλοι περίμεναν από τους νέους το επόμενο τολμηρό βήμα.

Έτσι, με το Ελεύθερο Θέατρο και τη Σκηνή συμμετείχε σε ιστορικές παραστάσεις όπως το «… και συ χτενίζεσαι», το «Τραμ το τελευταίο», η «Γκόλφω» (έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο), οι «Αγροίκοι», το «Συμφορά από το πολύ μυαλό», το «Σε φιλώ στη μούρη». Κι όταν έμεινε άστεγη καλλιτεχνικά μερικοί από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές, εκτιμώντας το ταλέντο και το ήθος της, της ανέθεσαν ρόλους σε μερικές από τις πιο αξιόλογες δουλειές τους.

Έχει δουλέψει με τους Τριβιζά, Βολανάκη, Ντασέν, Δαμάτη, Φασουλή, Μαστοράκη, Λιβαθινό και άλλους, ενώ έχει συνεργαστεί και με την Μπέτυ Αρβανίτη σε αξιομνημόνευτες παραστάσεις στις δύο σκηνές της οδού Κεφαλληνίας («Παλιοί καιροί», «Πριν την αναχώρηση», «Κεκλεισμένων των θυρών»). Αυτόν τον χειμώνα εμφανίζεται στο έργο του Αλέξη Σταμάτη «Το λευκό δωμάτιο» στο θέατρο Σταθμός, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.