Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Ναταλί Κάκκαβα - Η άγνωστη μάχη της με τις κρίσεις πανικού

«Κάνεις δεν είναι άτρωτος...»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Ναταλί Κάκκαβα - Η άγνωστη μάχη της με τις κρίσεις πανικού

Με μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Ναταλί Κάκκαβα θέλησε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους πως τον τελευταίο καιρό βιώνει κρίσεις πανικού, οι οποίες έχουν αλλάξει την καθημερινότητά της.

Θυμίζουμε πως η παρουσιάστρια πριν από λίγο καιρό είχε βρεθεί στο νοσοκομείο για μία προγραμματισμένη επέμβαση, η οποία βέβαια δεν σχετίζεται με τις κρίσεις πανικού (δείτε εδώ την ανάρτησή της).

Τώρα λοιπόν, η γνωστή παρουσιάστρια, βρήκε το κουράγιο να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα που τη βασανίζει.

Η ανάρτηση της Ναταλί Κάκκαβα για τις κρίσεις πανικού

«Κρίσεις πανικού..

Το άκουγα ότι το έχουν περάσει πολλοί άνθρωποι διπλα μου,αλλά τώρα χτύπησαν και τη δικη μου πόρτα..

Κάνω αυτό το βίντεο για να μοιραστώ μαζί σας το πως νιώθω..

Και να σας πω πως κάνεις δεν είναι άτρωτος..

Και πως καμια φορά ένα χαμόγελο είναι απλά η άμυνα σου για να μην παραδεχτείς την αλήθεια σου..

Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε γιατί λυγίζουμε..

Ούτε γιατί δεν καταφέραμε να διαχειριστουμε για μια ακόμα φορά τέλεια την κάθε δυσκολία που μας προκύπτει..

Είναι ανθρώπινο να πέφτεις..

Όπως είναι και ανθρώπινο να μην μπορείς να διαχειριστείς τα πάντα με τη λογική σου..

Γιατί?

Γιατί αλλιώς θα είμασταν ρομπότ..

Και εγώ χαίρομαι που παραμένω άνθρωπος..

Όσοι έχετε αντίστοιχες εμπειρίες θα χαρώ να τις μοιραστείτε μαζί μου..

Έτσι νιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι...

Ενα τεράστιο ευχαριστώ στο Γρηγόρη μου..Για μια ακόμα φορά αποδεικνύει το ποσό με αγαπάει», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της η Ναταλί Κάκκαβα.

Τι είναι οι κρίσεις πανικού και πώς αντιμετωπίζονται

Η κρίση πανικού είναι ένα από τα πιο συχνά αιτήματα για να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία και μάλιστα απασχολεί ως και το 4% του γενικού πληθυσμού. Μοιάζει σαν κάτι το πολύ τρομακτικό την ώρα που εκδηλώνεται, όμως όσο δυσάρεστη είναι, για καλή μας τύχη, είναι άλλο τόσο άκακη. Τι είναι στ’ αλήθεια όμως μία κρίση πανικού και πώς εμφανίζεται;

Η πρώτη κρίση πανικού συνήθως εμφανίζεται απρόοπτα, χωρίς κάποιο άμεσο, εμφανές αίτιο, συχνά και σε μια στιγμή χαλάρωσης, με αποτέλεσμα το άτομο που τη βιώνει να αισθάνεται εξαιρετικά ανήσυχο και να φοβάται πως παθαίνει κάτι πολύ σοβαρό, συνήθως καρδιολογικό, μιας και από τα πιο συνήθη συμπτώματα μεταξύ άλλων, είναι το σφίξιμο στο στήθος και η δυσκολία στην αναπνοή.

Κυριαρχεί λοιπόν ένα πολύ πρωτόγνωρο και ζοφερό συναίσθημα ότι κάτι πολύ κακό έρχεται, το άτομο αισθάνεται εγκλωβισμένο και σίγουρο πως πρόκειται να πεθάνει. Νιώθει ταχυπαλμία, δύσπνοια, εφίδρωση, τρέμουλο στα άκρα του, πολλές φορές νιώθει αποπροσωποποιημένο, δηλαδή σα να βρίσκεται έξω από τον εαυτό του και να παρατηρεί αυτό που συμβαίνει από μακριά, σα να αποκόπτεται από την πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση ανήμπορο να ηρεμήσει και να ελέγξει τις σκέψεις του.

Πρόκειται πραγματικά για μια τόσο δυνατή (με ιδιαίτερα δυσάρεστο τρόπο) εμπειρία, ώστε πολλές φορές το άτομο να αποφεύγει να πηγαίνει στα μέρη όπου εκδηλώθηκε η κρίση πανικού ή ακόμη και μένοντας μέσα στο σπίτι ή σε μέρη που αισθάνεται ασφάλεια, από φόβο μην του ξανασυμβεί.

Ανακύπτει φυσικά το ερώτημα «πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία σε όλο αυτό;».

Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος μπει σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία, αυτόματα έχει ένα ασφαλές πλαίσιο, στο οποίο μπορεί να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του ελεύθερα χωρίς να κριτικάρεται και μέσα από τη σχέση που χτίζεται με το θεραπευτή, μπορεί να προσεγγίσει, στο ρυθμό του, το εσωτερικό του δικού του παγόβουνου. Έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, σιγά σιγά νοηματοδοτούνται και φωτίζονται πλευρές του ψυχισμού, οι οποίες πιθανότατα παρέμεναν ανεξερεύνητες. Επομένως με αυτόν τον τρόπο τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν.