«Έχω εικόνες με αίματα στα μάτια μου, φοβόμουν» - Σοκάρει η Πηνελόπη Πλάκα με την αποκάλυψή της

Η εξομολόγηση για τις εικόνες που την έχουν στιγματίσει

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Έχω εικόνες με αίματα στα μάτια μου, φοβόμουν» - Σοκάρει η Πηνελόπη Πλάκα με την αποκάλυψή της

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό ΕΓΩ και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε πρόσφατα η Πηνελόπη Πλάκα. Η γνωστή ηθοποιός που πρόσφατα βίωσε και μια σημαντική απώλεια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Παύλο Χαϊκάλη αλλά και στις εικόνες που την έχουν στιγματίσει.

Οι δηλώσεις της Πηνελόπης Πλάκα

Τελευταία βλέπουμε όλο και περισσότερα περιστατικά γυναικοκτονιών. Υπήρξε ποτέ κάποιος σύντροφός σου που προσπάθησε να καταπατήσει την αξιοπρέπειά σου;

Αυτό το θέμα με συγκλονίζει. Κάθε μέρα ξυπνάω με το βάρος του γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα στην κοινωνία μας. Προσωπικά δεν έχω πέσει θύμα ενός τέτοιου περιστατικού. Παρόλα αυτά και εμείς οι ίδιοι έχουμε λειτουργήσει και σαν θύτες και σαν θύματα σε μικρά καθημερινά πράγματα. Είναι στο χέρι μας να αντιληφθούμε τι έχουμε κάνει λάθος, τι έχουμε κάνει σωστά, τι έχουμε δεχτεί και γιατί.

Οι δηλώσεις της Πηνελόπης Πλάκα

Αυτό το μάθημα πρέπει να μπει και στα σχολεία. Θυμάμαι στο σχολείο μου να χτυπάει το κουδούνι και να πηγαίνουν τα αγόρια να παίξουν ξύλο. Έχω εικόνες με αίματα στα μάτια μου, φοβόμουν, χτυπούσε η καρδιά μου. Πολλές φορές τα περιστατικά αυτά, όπως βλέπουμε στα κανάλια, καταλήγουν σε θάνατο. Πάντα υπήρχαν όλα αυτά, απλά τώρα οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν γι’ αυτά και να τα προβάλλουν. Η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά πάντα οδηγεί στο φως.

Το σχόλιο για Φιλιππίδη - Χαϊκάλη

Έχεις έρθει αντιμέτωπη με σεξουαλικές παρενοχλήσεις;

Όχι σε τέτοιο βαθμό με αυτά που οι άνθρωποι κατήγγειλαν στο #metoo. Έχω νιώσει άβολα, το απώθησα με τον τρόπο μου και πήγα παρακάτω.

Στο παρελθόν συνεργάστηκες με κάποιους από τους καταγγελλόμενους ηθοποιούς, όπως με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Ποια ήταν η δική σου εμπειρία με εκείνον;

Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, με τον οποίο συνεργαστήκαμε στο «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» δεν είχε καταλάβει ούτε εγώ, ούτε κανένας μας το οτιδήποτε. Ήταν τυπικός στη δουλειά του, χαρούμενος και δεν έδινε κανένα δικαίωμα. Από εκεί και πέρα όλα αυτά που ακούσαμε μας συγκλόνισαν και μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Το δικαστήριο όμως είναι κοντά και η δικαιοσύνη θα κάνει σωστά τη δουλειά της.

Έχεις εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη;

Εύχομαι να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να καλύπτουμε τίποτα. Πρέπει να ζούμε σε έναν κόσμο με αγάπη και αλληλεγγύη. Να σεβόμαστε τα όρια και τα δικά μας και των άλλων ανθρώπων. Αυτά που ακούσαμε δεν είναι ωραία πράγματα και δεν με βρίσκουν καθόλου σύμφωνη.

Οι δηλώσεις της Πηνελόπης Πλάκα για Φιλιππίδη - Χαϊκάλη

Για τον Παύλο Χαϊκάλη, με τον οποίο είχες συνεργαστεί στους «Συμμαθητές», επίσης ακούστηκαν περίεργα πράγματα και ότι είναι ένας ιδιόρρυθμος χαρακτήρας…

Ειλικρινά δεν είχα καταλάβει τίποτα. Μπορεί να έρχεται κάποιος στο γύρισμα και να είναι φυσιολογικός και χαρούμενος, όμως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε τι κάνει όταν κλείσει την πόρτα του σπιτιού του. Προφανώς και σοκαριστήκαμε, κάποιες φήμες ωστόσο για άλλα πράγματα κυκλοφορούσαν, όχι για τις καταγγελίες. Αυτά ήταν σοκαριστικά.

Θα ξανασυνεργαζόσουν με κάποιους από αυτούς;

Δεν νομίζω, γιατί δεν θα ένιωθα ωραία και άνετα.