Πόλεμος Ουκρανία: «Μας είπε ότι βομβάρδισαν ένα...» - Τραγικές ώρες για την οικογένεια της Ευδοκίας Τσαγκλή

Συγγενείς και φίλοι της ζουν στο Κίεβο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πόλεμος Ουκρανία: «Μας είπε ότι βομβάρδισαν ένα...» - Τραγικές ώρες για την οικογένεια της Ευδοκίας Τσαγκλή

Στην εκπομπή Love it μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης 1/3 η πρώην παίκτρια του Big Brother, Ευδοκία Τσαγκλή. Η ίδια που έχει καταγωγή και από τις δυο χώρες, Ουκρανία και Ρωσία, μίλησε για τον πόλεμο και τα όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες.

Οι δηλώσεις της Ευδοκίας για τον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας

«Εγώ γεννήθηκα στο Ντόνετσκ εκεί όπου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος πριν 8 χρόνια και κάποιοι συγγενείς μου έχουν έρθει στην Ελλάδα ενώ κάποιοι άλλοι έχουν πάει στο Κιέβο. Εγώ τώρα βρίσκομαι στη Σκωτία. Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση που έχουμε ζήσει σαν οικογένεια τα τελευταία 8 χρόνια, μιλάμε για ανθρώπους που δε μπορούσαν να μετακινηθούν. Θυμάμαι τη γιαγιά μου με τον παππού μου επειδή είχε βομβαρδιστεί το αεροδρόμια πήραν λεωφορείο και μετά άλλο λεωφορείο για να μπορέσουν να πετάξουν και να έρθουν εδώ να είναι ασφαλείς.

Με τους συγγενείς μου στο Κίεβο έχουμε μιλήσει. Είναι δύσκολη η επικοινωνία, φοβούνται, δε μιλάμε τακτικά αλλά μας παίρνουν όποτε μπορούν. Στο Ντόνετσκ είναι η κολλητή της μητέρας μου που αυτή τη στιγμή είναι σε ένα υπόγειο μαζί με το σκυλάκι της, μιλήσαμε χθες. Μας είπε ότι βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο δίπλα στο σπίτι της και απ΄ όσο έχω πληροφορηθεί υπάρχουν και νεκροί. Ηχούν σειρήνες πολέμου. Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

Είναι τρομακτικό. Όπου και να γίνεται πόλεμος είναι στενάχωρο. Όταν είναι δε και το σπίτι σου είναι λογικό να έχεις και ένα άγχος παραπάνω. Είναι στενάχωρο να την πληρώνουν πολίτες και άνθρωποι για μεγαλύτερα συμφέροντα. Η Ουκρανία έχει μια πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση και νομίζω ότι το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο και δυστυχώς την πληρώνουν οι αθώοι», κατέληξε η Ευδοκία.

Τουλάχιστον 536 άμαχοι νεκροί - Οι φόβοι του ΟΗΕ

Παρά την προσπάθεια των διαπραγματεύσεων, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζεται και όλος ο κόσμος φοβάται για τις διαστάσεις που θα πάρει το γεγονός σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως σε ανθρωπιστικό καθώς οι απώλειες είναι πολλές.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Χάρκοβο, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έκκληση επίσης κάνουν για τα τρόφιμα τα οποία όσο πάει και λιγοστεύουν.

«Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 536 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος», σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ενισχύει τις δραστηριότητες στην Ουκρανία ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει έως και 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπoς του WFP Τόμσον Φίρι, προσθέτοντας: «Τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται».