Ο Δημήτρης Μοθωναίος εξομολογείται: «Όταν κάποιος έρχεται να μου μιλήσει εγώ...»

«Είμαι μέσα στη δική μου φούσκα»

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Ο Δημήτρης Μοθωναίος εξομολογείται: «Όταν κάποιος έρχεται να μου μιλήσει εγώ...»

Ο αγαπητός ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος μίλησε και έκανε ορισμένες αποκαλύψεις που δεν γνωρίζαμε. Αναφέρθηκε στο αν σκέφτεται την δημόσια εικόνα του κάθε φορά που είναι έξω και διασκεδάζει, στη σχέση που έχει χτίσει με τον κόσμο αλλά και για το πώς είναι κάθε φορά που κλείνει η πόρτα του σπιτιού του και μένει μόνος.

Πριν ένα περίπου χρόνο, ήταν όταν βγήκε μπροστά και με γενναιότητα αποκάλυψε την κακοποίηση του, από συγγενικό του πρόσωπο. Τότε ήταν που η κοινή γνώμη τον αγκάλιασε, καθώς αυτό χρειαζόταν, και τον στήριξε, όπως και όλα τα υπόλοιπα άτομα που βγήκαν και κατήγγειλαν παρόμοιες καταστάσεις.

Η δηλώσεις του Δημήτρη Μοθωναίου για την ζωή του σήμερα

Νιώθω τυχερός γιατί έχω πολύ καλούς φίλους. Επειδή δεν έχω αδέλφια νιώθω εκείνους σαν αδέλφια μου. Με την Τόνια γνωριζόμαστε από πολύ μικροί, όταν ήμασταν σχεδόν έφηβοι. Ύστερα εκείνη έφυγε στο εξωτερικό και χαθήκαμε για ένα διάστημα αλλά ξαναβρεθήκαμε μέσω κοινών γνωστών. Επίσης, καλή μου φίλη είναι η Νατάσσα Μποφίλιου, που ήμασταν συμμαθητές στο σχολείο, αλλά και ο Αποστόλης Τότσικας, που συμπτωματικά μικροί κάναμε διακοπές μαζί. Ναι, όταν βρισκόμαστε, γινόμαστε όλοι μια παρέα. Κυρίως συζητάμε, μαγειρεύουμε, παίζουμε χαρτιά ή επιτραπέζια παιχνίδια. Έχω και κάποιους άλλους φίλους που μας αρέσει πολύ, για παράδειγμα, να βγαίνουμε έξω και να χορεύουμε - συνήθως στο six d.o.g.s.

Την ώρα που είσαι έξω με φίλους και διασκεδάζετε, θα σκεφτείς τη δημόσια εικόνα σου; Οτι μπορεί να σε παρατηρεί η διπλανή παρέα ή ότι σε τραβάνε κάποιο βίντεο;

Με τίποτα, είμαι μέσα στη δική μου φούσκα! Κάθε φορά που έρχεται κάποιος να μου μιλήσει ξαφνιάζομαι και σκέφτομαι «από πού με ξέρει;». Δεν έχω κάνει ακόμη τη σύνδεση ότι μπορεί ο άλλος να με έχει αναγνωρίσει από την τηλεόραση ή το θέατρο.

Ο Δημήτρης Μοθωναίος αποκαλύπτει

Νιώθεις, ωστόσο, ότι με τον κόσμο έχετε χτίσει μια ωραία σχέση;

Ναι, σκέψου ότι τώρα με τον Ήλιο (σ.σ. τη δραματική σειρά του ΑΝΤ1), όπου υποδύομαι έναν δολοφόνο, με σταματάνε στον δρόμο και μου λένε «εμείς ξέρουμε ότι είσαι ένα καλό παιδί». Αυτό είναι ένα κλείσιμο του ματιού που μου αρέσει πάρα πολύ. Και είναι το ζητούμενο. Σε ό,τι αφορά τώρα τη σειρά, οι συνθήκες εκεί είναι πολύ ευχάριστες και είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, μόνο αλληλοϋποστήριξη και πραγματική εκτίμηση. Πηγαίνω κάθε μέρα χαρούμενος στο γύρισμα.

Δείχνεις αρκετά εξωστρεφής. Πώς είσαι όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού σου;

Όλοι έχουμε όλες τις πλευρές μας. Γενικά, δεν μου αρέσει η θλίψη. Δεν αποφεύγω κανένα συναίσθημα -όσο πιο πολύ το αποφεύγεις, τόσο περισσότερο σε τραβάει-, αλλά προτιμώ να μπαίνω μέσα στη χαρά. Στη δουλειά θα με δεις σοβαρό, πειθαρχημένο αλλά στη ζωή μου αρέσει η πλάκα. Την ίδια τη ζωή δεν την παίρνω πολύ στα σοβαρά γιατί δεν βγαίνει αλλιώς - τουλάχιστον για έναν ψυχισμό σαν τον δικό μου είναι δύσκολο. Μου αρέσει να σκέφτομαι πως «τα πάντα είναι παιχνίδι».

Ως παιδί ποια ήταν τα παιχνίδια σου;

Παιδικός μου ήρωας ήταν ο Spiderman. Από εκεί και πέρα, ήμουν ένα εσωστρεφές παιδί που διάβαζε πάρα πολύ. Δεν υπήρχε χρόνος για παιχνίδι. Οι γονείς μου λένε ότι μόνος μου ήθελα να διαβάζω. Δεν ξέρω βέβαια ποιο παιδί επιλέγει να διαβάσει μυθολογία αντί για τον Ποπάυ... Θεωρώ ότι υπήρχε μια κατεύθυνση από εκείνους. Όπως δεν με άφηναν και να βλέπω καθόλου τηλεόραση.

«Αν πεις στη μάνα σου ότι ο αδερφός της σε κακοποιεί και δεν σε πιστέψει, είναι...»

Ο Δημήτρης Μοθωναίος πριν από λίγο καιρό είχε σοκάρει την κοινή γνώμη με την αποκάλυψη που είχε κάνει για την σεξουαλική κακοποίηση που είχε δεχτεί σε ηλικία μόλις 6 ετών.

Έτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ» "άνοιξε" την καρδιά του και μίλησε για την περιπέτεια που βίωσε αλλά και για το γεγονός πως οι γονείς του δεν τον πίστεψαν ποτέ.

Ζει ο άνθρωπος που σε είχε κακοποιήσει;

Ζει.

Άραγε θες να τον πλακώσεις στο ξύλο, να τον σκοτώσεις ή τον έχεις συγχωρέσει;

Το έχω ξεπεράσει. Από τη στιγμή που τα είπα, που τα έβγαλα από μέσα μου, αισθάνομαι καλύτερα, λυτρώθηκα, τώρα εκείνος δεν με απασχολεί, τον έχω αφήσει πίσω μου, είμαι άλλος άνθρωπος.

Από τι προκαλείται αυτό; Από το σπίτι, από έλλειψη κανονικής σεξουαλικής σχέσης;

Μάλλον από έλλειψη σεξουαλικής επαφής. Μπορεί από τη στέρηση να προκαλείται αυτή η διαστροφή, Όλα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την αγωγή που λαμβάνει κάθε παιδί στο σπίτι και στο σχολείο.

Δεν το είπες, δεν το αποκάλυψες, δεν έτρεξες στη μητέρα σου;

Δεν μπορούν, δεν αντέχουν να το ακούσουν. Τους είπα αυτό που συνέβαινε και δεν το ακούγανε. Ουσιαστικά δεν έχεις βoήθεια από πουθενά. Επομένως να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε αυτά τα αίσχη να μην παραγράφονται και να είναι αυστηρός.

Και ταυτόχρονα η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο. Αν το πεις στη μάνα σου ότι ο αδερφός της σε κακοποιεί, δεν θέλει να το πιστέψει. Χωρίς να έχει κακή πρόθεση. Και αυτή η άρνηση συνιστά μια δεύτερη κακοποίηση.

Πόσο ετών ήσουν τότε;

Μόλις έξι ετών και το ίδιο πράγμα συνέχιζε να συμβαίνει επί χρόνια. Και επειδή κανείς δεν με άκουγε, έτσι και εγώ το ξέχασα. Άμα σου πει η μάνα σου δεν έχει γίνει., λες ότι δεν έχει γίνει. Συνεχίστηκε λοιπόν. Και μου συνέβη ξανά στα 26 μου κι έτσι αναγνώρισα και θυμήθηκα όλα αυτά που είχα βιώσει στο παρελθόν.

Ο μόνος λόγος που το συζήτησα είναι επειδή θέλω να ξυπνήσουν οι άλλοι και να το αντιμετωπίσουν. Από τη στιγμή που το είπα δημοσίως, μου έφυγε, λυτρώθηκα από αυτό. Αισθάνομαι τέλεια τώρα.

Με τον Δημήτρη Λιγνάδη είχες συνεργαστεί στο παρελθόν, ποια η εντύπωσή σου;

Είχα συνεργαστεί σε δυο παραστάσεις. Πρέπει να πω ότι είναι αρκετά καλλιεργημένος και ταλαντούχος, όμως το τελευταίο διάστημα ήταν σαν χαμένος. Πάντως και τα μισά από αυτά να αποδειχθούν, πρέπει να καταδικαστεί, τέλος.