Καθαρά Δευτέρα: Εύκολη λαγάνα με λίγα υλικά - Δεν χρειάζεστε την χρήση του μίξερ

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Καθαρά Δευτέρα: Εύκολη λαγάνα με λίγα υλικά - Δεν χρειάζεστε την χρήση του μίξερ

Την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα, σηματοδοτεί η Καθαρά Δευτέρα. Η ημέρα της γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα. Έτσι λοιπόν, εμείς βρήκαμε την πιο νόστιμη συνταγή. Δείτε επίσης πως μπορείτε να φτιάξετε το λαχταριστό κέικ λεμόνι με γλάσο.

Η νόστιμη λαγάνα που θα την λατρέψετε εσείς και η οικογένειά σας

Υλικά

Για την ζύμη

  • 400 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 9 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 κτγ ζάχαρη
  • 250 γρ νερό
  • 1 κτγ αλάτι
  • 2 κτσ ταχίνι
  • Για το ταψί
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Σουσάμι

Για το άλειμμα

  • 1 κτσ μέλι
  • Λίγο νερό

Για το πασπάλισμα

  • Μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό , την ξηρή μαγιά , την ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 1 λεπτό
  • Προσθέτουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ρίχνουμε ενδιάμεσα και το αλάτι
  • Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη
  • Σκεπάζουμε το μπολ χωρίς να εφάπτεται με την ζύμη με μεμβράνη
  • Ανάβουμε τον φούρνο για 1 λεπτό στις αντιστάσεις στους 50 c
  • Κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα
  • Ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας και την κάνουμε λεπτή σε πάχος
  • Σε ένα ταψί με λαδόκολλα αλείφουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  • Βάζουμε μέσα την ζύμη που έχουμε ανοίξει , την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα
  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι μαζί με λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης και με τα δάχτυλά μας κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα 20 λεπτά στους 180 c

Πηγή: Live Kitchen

Θα σας λύσει τα χέρια η νηστίσιμη κολοκυθόπιτα - Είναι εύκολη και με λίγα υλικά

Οι μέρες σιγά σιγά πλησιάζουν για την Καθαρά Δευτέρα (δείτε εδώ με τι καιρό θα πετάξετε τον χαρταετό σας) έτσι λοιπόν αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίο προετοιμάζουν σιγά σιγά όλα όσα θέλουν να έχουν στο οικογενειακό τραπέζι.

Όπως είναι λογικό οι πίτες είναι το νούμερο ένα καθώς είναι χορταστικές. Για αυτό τον λόγο σας βρήκαμε την πιο νόστιμη νηστίσιμη κολοκυθόπιτα την οποία μπορείτε να μαγειρέψετε σε μόλις λίγα λεπτά.

Νηστίσιμη κολοκυθόπιτα

Η νηστίσιμη κολοκυθόπιτα που θα σας ξετρελάνει

Υλικά για το φύλλο

  • 1 κομμάτι μαγιά ή ένα φακελάκι μαγιά σκόνη
  • 4 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2φλ. του καφέ λάδι
  • 1/2 φλ. του καφέ ξύδ
  • 1 κοφτό κουτάλι του γλυκού αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού νερό

Υλικά για την γέμιση

  • 4-5 βρασμένες πατάτες
  • 4-5 πράσα
  • 3 κόκκινες πιπεριές
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 100 ml από το νερό, το οποίο έχουμε ζεστάνει, και αναμειγνύουμε με 2 κ.σ. από το αλεύρι. Βάζουμε τα άλευρα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο (χωρίς ρεύματα αέρα) για 1 ώρα.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 38-40 εκ., βάζουμε μέσα τη ζύμη, ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο και την ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον ντοματοπελτέ με το νερό και τα 20 ml ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  • Απλώνουμε όλο το μείγμα στην επιφάνεια της ζύμης, σκορπίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη λαδένια για 15 λεπτά σε ζεστό σημείο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στη χαμηλή θέση του φούρνου για 45-50 λεπτά.