Κατάθεση ψυχής από την Κάτια Δανδουλάκη - «Μετά τον θάνατο του Μάριου έπεσα σε κατάθλιψη»

Η συγκινητική εξομολόγηση της!

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Κατάθεση ψυχής από την Κάτια Δανδουλάκη - «Μετά τον θάνατο του Μάριου έπεσα σε κατάθλιψη»

Η Κάτια Δανδουλάκη έδωσε μια εξομολογητική συνέντευξη στην εκπομπή status και μεταξύ άλλων μίλησε για δύσκολα σημεία της ζωής της. Η ηθοποιός έχει αποδείξει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της μακράς πορείας πως προτιμάει να είναι μόνο ειλικρινής, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Αναμφίβολα η καριέρα της στο θέατρο είναι μεγάλη ωστόσο για να φτάσει μέχρι εδώ πέρασε από πολύ δύσκολα μονοπάτια. Η κατάθλιψη είναι κάτι που της συνέβη και μιλάει ανοιχτά για αυτήν και τη βοήθεια που προτίμησε να πάρει.

Οι δηλώσεις της Κάτιας Δανδουλάκη

«Πιστεύω πολύ στην καλόπιστη κριτική, βοηθάει πολύ τον άλλον να πάει πιο μπροστά. Οι λίγες αλλά πολύ αρνητικές κριτικές που είχα, που διέγραφαν κάτι, δεν με αφορούσαν γιατί κανείς δεν μπορεί να διαγράψει κανέναν, οπότε τις προσπερνούσα», είπε η Κάτια Δανδουλάκη και στη συνέχεια αποκάλυψε:

«Η μοναδική ανασφάλεια που είχα στη ζωή μου ήταν ψυχική, μην χάσω τους ανθρώπους μου. Τους έχασα. Και όταν έχασα τους ανθρώπους μου, έχασα και την ψυχική μου ισορροπία. Ζήτησα βοήθεια».

Καθηλωτική στον λόγο της, η Κάτια Δανδουλάκη είπε για την κατάθλιψη που βίωσε με αφορμή τον θάνατο του συζύγου της Μάριου Πλωρίτη: «Μετά τον θάνατο του Μάριου έπεσα σε κατάθλιψη. Δούλευα υστερικά και μετά από 3 χρόνια κατάλαβα ότι έχω ανάγκη από γιατρό γιατί πήγαινα στον θέατρο, άκουγα κόσμο κάτω και με έλουζε κρύος ιδρώτας. Δεν ήθελα να αντιμετωπίσω κόσμο.

Φοβήθηκα πάρα πολύ γιατί ήταν η δουλειά μου και πήγα και σε ψυχίατρο και σε σύμβουλο αυτογνωσίας. Χρειαζόμουν και φάρμακο και να καταλάβω τι είναι αυτός ο πόνος και πώς φεύγει από μέσα μου. Ο πόνος δεν έφυγε ποτέ και όσο περνάει ο χρόνος γίνεται χάος το κενό. Αλλά, υπάρχει τρόπος να το διαχειρίζεσαι, υπάρχει τρόπος να γνωρίζεις την ψυχή σου και να καταλάβεις να αγαπήσεις αυτή την ανασφάλειά σου, να βρεις τρόπο να βάλεις άλλες αγάπες καθημερινές.

Ο πόνος δεν φεύγει ποτέ, υπάρχει, είναι σαν χαλί μέσα στην ψυχή. Ο χρόνος εμένα δεν μου θεράπευσε κανέναν πόνο, όμως, η δουλειά που έκανα με την ψυχή μου θεράπευσε την αιμορραγία. Δεν αιμορραγώ, υπάρχει η μελανιά. Η μελανιά δεν φεύγει».

«Τον εαυτό μου τον είχα ταλαιπωρήσει πολύ, δεν του είχα δώσει αέρα να αναπνεύσει. Έμαθα να κανακεύω περισσότερο τον εαυτό μου, τον αγάπησα περισσότερο, έμαθα να συγχωρώ πολύ πιο εύκολα, να κατανοώ τους ανθρώπους πιο εύκολα. δεν θυμώνω», κατέληξε η Κάτια Δανδουλάκη.

Ποιος είναι ο Μάριος Πλωρίτης

Ο Μάριος Πλωρίτης γεννήθηκε στον Πειραιά και ήταν πτυχιούχος της Νομικής, των οικονομικών και των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε θεατρικές σπουδές στην Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ. Διετέλεσε κριτικός του θεάτρου και του κινηματογράφου στην εφημερίδα Ελευθερία (1945-1965), διευθυντής του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ (1950-1952), καθηγητής της Ιστορίας Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1956-1967) και καθηγητής του πανεπιστημίου του Βενσέν στο Παρίσι. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν.

Συνολικά σκηνοθέτησε σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους περίπου 20 θεατρικά έργα, κυρίως την περίοδο 1952-1962.Από το 1971 διετέλεσε καθηγητής θεατρολογίας στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το μεταφραστικό και κριτικό έργο του Πλωρίτη είναι σημαντικό. Τα εβδομαδιαία άρθρα-επιφυλλίδες του στο Βήμα της Κυριακής και σε διάφορα περιοδικά «άφησαν εποχή». Ήταν διευθυντής της εφημερίδας Η Νίκη (1965-1967) και 1974 και μετά. Υπήρξε μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών,της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου,του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και άλλων σωματείων και οργανισμών.Επίσης ό Πλωρίτης υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους Αλέκο Πατσιφά και Νικόλαο Καρύδη των εκδόσεων Ίκαρος.

Ο Μάριος Πλωρίτης είχε κάνει τρεις γάμους: Έναν με την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη το 1950 (χώρισαν το 1953), δεύτερο με τη Μαρίκα Ανεμογιάννη το 1964 και τρίτο το 1996 με την Κάτια Δανδουλάκη (με την οποία ήταν ήδη ζευγάρι για πολλά χρόνια, έζησαν μαζί συνολικά 35 χρόνια, σύμφωνα με τα λεγόμενά της σε κάποια συνέντευξη που παραχώρησε). Σύντροφός του, επίσης, υπήρξε και η δημοφιλέστατη Ελληνίδα ηθοποιός, η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και μιλούσε επίσης γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.