Κακοκαιρία Φίλιππος: Χιόνια Στην Αττική - Σύσταση από την Πολιτική Προστασία για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Ποιοι δρόμοι και ποια σχολεία είναι κλειστά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κακοκαιρία Φίλιππος: Χιόνια Στην Αττική - Σύσταση από την Πολιτική Προστασία για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Η νέα κακοκαιρία που ακούει στο όνομα «Φίλιππος» έκανε την εμφάνισή της και στην Αττική από χτες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί τα φαινόμενα εντάθηκαν και οι κάτοικοι στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας είδαν τον χιόνι να πέφτει και πάλι στις αυλές τους. Ορισμένα σχολεία της Αττικής παρέμειναν κλειστά λόγω του παγετού, ενώ το ίδιο ανακοινώθηκε ότι θα συμβεί και αύριο. (Δείτε αναλυτικά εδώ)

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας

Ήδη, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η Πολιτική Προστασία απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους της Αττικής για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων. Η σύσταση αφορά όσους διαμένουν σε βόρεια και ανατολική Αττική, στην περιοχή των Βιλίων, της Φυλής και των Ερυθρών Βοιωτίας.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία συστήνει τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων καθώς, όπως επισημαίνεται, η χιονόπτωση θα ενταθεί τις επόμενες ώρες. Επίσης, η Εθνική Οδός είχε κλείσει προσωρινά για μισή ώρα από Γέφυρα Καλυφτάκη έως τα Οινόφυτα. Ωστόσο στα διόδια των Αφιδνών, η Τροχαία επιτρέπει τη διέλευση μόνο των οχημάτων που έχουν αλυσίδες και ήδη έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα από τα εκατοντάδες οχήματα που σταματάνε για να τοποθετήσουν οι οδηγοί τις αλυσίδες.

Συγκεκριμένα οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι οι εξής:

  • Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από τα διόδια των Αφιδνών και πάνω, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Έχει επίσης διακοπεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, την Περιφερειακή Αιγάλεω και σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας.
  • Στην Αττική, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:
  • Στη Λεωφόρο Χασιάς, από το ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών
  • Στην επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του "414" Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μέχρι το πάρκο Ανατολής,
  • Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μακρής
  • Στην οδό Αναστάσεως , από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου, προς τον Υμητό.

Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων απευθύνει με sms προς τους πολίτες η Πολιτική Προστασία λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος».

Σε έκτακτο μήνυμά του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες σε βόρεια και ανατολική Αττική να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η χιονόπτωση θα ενταθεί τις αμέσως επόμενες ώρες.

Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας:

«IΣXYPH ΣYΣTAΣH ΓIA AΠOΦYΓH MH AΠAPAITHTΩN METAKINHΣEΩN KAI XPHΣH ANTIOΛIΣΘHTIKΩN AΛYΣIΔΩN ΣE BOPEIA KAI ANATOΛIKH ATTIKH, ΠEPIOXEΣ BIΛIΩN, ΦYΛHΣ KAI EPYΘPΩN BOIΩTIAΣ. H XIONOΠTΩΣH ANAMENETAI NA ENTAΘEI TIΣ EΠOMENEΣ ΩPEΣ».

Λίγο αργότερα η Πολιτική Προστασία επανήλθε με νέο μήνυμα:

ΣE ΣYNEXEIA ΠPOHΓOYMENOY MHNYMATOΣ: IΣXYPH ΣYΣTAΣH ΓIA AΠOΦYΓH MH AΠAPAITHTΩN METAKINHΣEΩN KAI XPHΣH ANTIOΛIΣΘHTIKΩN AΛYΣIΔΩN ΣE ATTIKH, BOIΩTIA, ΦΘIΩTIΔA KAI EYBOIA. ANAMENETAI EΠIΔEINΩΣH KAIPIKΩN ΦAINOMENΩN.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες εν όψει των φαινομένων

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, απηύθυνε η γενική γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, σήμερα 8/3, εν όψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πρόκειται να πλήξουν την χώρα μας και τα οποία έχουν ονομαστεί συνοπτικά Κακοκαιρία Φίλιππος.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
    Αν μετακινούνται πεζοί:
  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα με κακοκαιρία που θα έχει το όνομα «Φίλιππος».

Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).