Θάλεια Ματίκα: Αποκάλυψε το νέο της επαγγελματικό βήμα - «Συζητάω κάτι τηλεοπτικό για...»

Η συνέντευξη της ηθοποιού

Αναστασία Χήρα
Youweekly Editor
Θάλεια Ματίκα: Αποκάλυψε το νέο της επαγγελματικό βήμα - «Συζητάω κάτι τηλεοπτικό για...»

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό ΕΓΩ παραχώρησε η Θάλεια Ματίκα, η οποία πρόσφατα είχε αποκαλύψει το μυστικό του γάμου της με τον σύζυγό της Τάσο Ιορδανίδη. Η ηθοποιός μεταξύ άλλων αποκάλυψε αν ποτέ έχει αποχωρήσει από δουλειά εξαιτίας κάποιου κακού συναδέλφου της.

Η συνέντευξη της Θάλειας Ματίκα

Τι σας έρχεται κατά νου στο άκουσμα των λέξεων «ρατσισμός» και «βία»;

Για τον ρατσισμό θεωρώ ότι η χώρα μας είναι αρκετά πίσω σε αυτό το κομμάτι. Είμαστε μία αρκετά ρατσιστική κοινωνία και το βλέπουμε από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα πράγματα, μέσα στην καθημερινότητα. Εγώ είμαι πάρα πολύ ευαίσθητη σε αυτό και προσπαθώ να αποθήσω τα παιδιά μου από ρατσιστικά σχόλια.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσω να λένε κάτι, έστω και για αστείο και να μην το σχολιάσω. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, στο να μάθουμε τι λέμε και πως το λέμε. Όσον αφορά την έξαρση της βίας, είναι λυπηρό που υπάρχει κι εν τέλει βλέπουμε ότι ξεκινάει μέσα από το σπίτι. Eίναι ευθύνη της οικογένειας το πως μεγαλώνει τα παιδιά της και τι βλέπουν τα παιδιά μέσα στο σπίτι.

Σας έχει τύχει να αποχωρήσετε από δουλειά, λόγω κακής συμπεριφοράς συναδέλφου;

Όχι δεν αποχωρήσει. Έχω βρεθεί σε περιβάλλον με κακές συμπεριφορές, αλλά έχει λυθεί το ζήτημα και έχω ολοκληρώσει τη δουλειά μου.

Τι μπορεί να σας βγάλει εκτός εαυτού;

Η αγένεια, την οποία συναντάμε γύρω μας παντού. Ή το να κάνει κάποιος κάτι άσχημο, σε έναν πιο αδύναμο άνθρωπο ή ζώο.

H ηθοποιός Θάλεια Ματίκα.

Με τις ήττες σας είστε συμφιλιωμένη;

Πλέον ναι, παλιότερα όχι. Αντιδρούσα ακραία και όταν συνέβαινε κάτι δυσάρεστο, έπεφτα στα πατώματα. Τώρα έχω εξισορροπήσει τα πράγματα. Δεν ενθουσιάζομαι με την επιτυχία και δεν απογοητεύομαι με την αποτυχία. Αξιολογώ με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση ό,τι μου συμβαίνει.

Αυτοκριτική θα κάνετε εύκολα στον εαυτό σας;

Εννοείται. Και εγώ και ο Τάσος. Είμαι ένας άνθρωπος που ασκεί κριτική στον εαυτό του αλλά και στους άλλους.

Αισθάνεστε ότι έχετε κι ένα μερίδιο ευθύνης ως καλλιτέχνες για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα;

Οι ηθοποιοί έχουμε υποστεί απανωτά σοκ τα τελευταία χρόνια και ο κλάδος μας βρίσκεται σε μία πολύ δυσμενή θέση. Υπερπληθώρα ηθοποιών, ανασφάλεια, λίγα χρήματα. Το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε δύναμη ο ένας στον άλλον και να απαιτήσουμε συλλογικά πράγματα. Δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε εμείς την κατάσταση στη χώρα. Ευχής έργον είναι να αφυπνίζουμε συνειδήσεις.

Τηλεοπτικά θα σας δούμε κάπου;

Για του χρόνου συζητάω κάτι, αλλά φέτος, επειδή ο Τάσος λείπει σε γυρίσματα κι εγώ μένω πίσω με τα παιδιά, δεν έκανα κάτι.

Είστε από τις ηθοποιούς που βγάλατε χρήματα την καλή εποχή της τηλεόρασης;

Ναι πέτυχα μία «χρυσή» δεκαετία όταν βγήκα από το Θέατρο Τέχνης και μετά. Έκανα αρκετή τηλεόραση και έβγαλα κάποια καλά χρήματα.

Μέσα από τις καταγγελίες σχετικά με το #metoo θεωρείτε δόθηκε ένα φως;

Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον ανώνυμοι άνθρωποι βγαίνουν, τολμούν και καταγγέλλουν περιστατικό βίας. Μπορεί να φοβούνταν πριν αλλά πλέον το κάνουν. Αυτό είναι κέρδος της ιστορίας. Όσον αφορά το χώρο μας, δεν σταματούν οι κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά σίγουρα ένας άνθρωπος που θα προβεί σε κάτι τέτοιο, θα το σκεφτεί παραπάνω για να το κάνει… Αυτό είναι μία μικρή νίκη!

Έχετε ρόλους απωθημένα;

Προτιμώ να είμαι σε πολύ καλές δουλειές με καλούς συνεργάτες και νιώθοντας υπερήφανη για τη δουλειά μου. Τι να τον κάνεις τον καλό ρόλο, αν είσαι δυστυχισμένη μέσα στο πλαίσιο μιας παράστασης; Σίγουρα θα ήθελα να κάνω πολύ μια κωμωδία στην τηλεόραση.

Οι δηλώσεις της Θάλειας Ματίκα για τα δημοσιεύματα που την έχουν ενοχλήσει

Συνέντευξη στο ΕΓΩ και στον Θάνο Ξάνθο παραχώρησε πρόσφατα η Θάλεια Ματίκα. Η γνωστή ηθοποιός που μίλησε πριν μερικές μέρες για τον Πέτρο Φιλιππίδη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα δημοσιεύματα που την είχαν ενοχλήσει.

Η επιτυχία, σας οδήγησε ποτέ σε κάποια έπαρση;

Ποτέ. Είμαι ένας άνθρωπος που πατάει πολύ γερά στη γη, οπότε συνήθως μου συμβαίνει το αντίθετο. Γειώνω πολύ γρήγορα τις καταστάσεις και τα όσα κάνω, που δε θεωρώ ότι κάνω και κάτι τόσο σημαντικό.

Οι δηλώσεις της Θάλειας Ματίκα

Έχετε διαβάσει ποτέ κάποιο δημοσίευμα για εσάς ή την οικογένειά σας που σας θύμωσε πολύ;

Στο παρελθόν ναι, έχω διαβάσει κάποια δημοσιεύματα πολύ αστεία, αλλά και προσβλητικά προς το πρόσωπό μου. Δεν κινήθηκα νομικά, αλλά με θύμωσαν πολύ γιατί σκέφτομαι ότι έχω δυο παιδιά και κάποια στιγμή μπορεί να μπουν στο διαδίκτυο και να δουν αυτά τα δημοσιεύματα.