«Έχω βιώσει το κίνδυνο μιας βεντέτας» - Η εξομολόγηση της Μαρίας Τζομπανάκη

«Σέβομαι τις οικογένειες, έκλαψαν και οι δύο νεκρούς»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
 «Έχω βιώσει το κίνδυνο μιας βεντέτας» - Η εξομολόγηση της Μαρίας Τζομπανάκη

Για τον ρόλο της στον «Σασμό», αλλά και για τις βεντέτες της ζωής της, μίλησε στην Real η τηλεοπτική «Καπετάνισσα». Η Μαρία Τζομπανάκη από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της και έχει καθηλώσει πολλές φορές το κοινό μέσα από τους ρόλους που υποδύεται. Φέτος την απολαμβάνουμε στην τηλεοπτική σειρά του ALPHA, «Σασμός», που παίζει τον ρόλο της «αρχηγού - μητέρας» μια εκ των δύο οικογενειών που ζουν σε βεντέτα. (Δείτε εδώ το spoiler που έδωσε η Μαρία Τζομπανάκη για τον πατέρα του Νικηφόρου)

Η Μαρία Τζομπανάκη μιλά για τις βεντέτες της ζωής της

«Σασμός». Εχει γίνει φέτος πανζουρλισμός! Πώς εισπράττετε αυτή την επιτυχία; Το περιμένατε στη μετά από πολλά προοπτική επιστροφή σας ότι θα γινόταν τέτοιος χαμός;

Είμαι ψύχραιμη, γενικά και ειδικά. Την ξαφνική και μεγάλη -σε αντίστοιχη αναλογία για την εποχή- επιτυχία την έχω ζήσει σε νεαρή ηλικία. Στη «Λάουρα» του Ξενόπουλου, που πρωταγωνιστούσαμε νεαρά παιδιά με τον Γιώργο Κιμούλη. Εκεί έγινε το βάπτισμα του πυρός. Ευτυχώς, τότε, ήξερα πως αυτό που ήθελα ως ηθοποιός ήταν ακόμα μακριά και δεν καβάλησα καλαμένιο άτι. Ούτε και τώρα ενθουσιάζομαι με ψευδαισθήσεις.

Μου αρέσει και χαίρομαι για την ανταπόκριση του κοινού! Είμαι ευγνώμων, αλλά και ψύχραιμη. Οσο για την επιστροφή, δεν θα έκανα εύκολα το βήμα αυτό, αν δεν έβλεπα από τα δεδομένα πως υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να γίνει καλή δουλειά. Ομολογώ, όμως ότι αυτό που λέτε, οι χαρακτηρισμοί «πανζουρλισμός» και «χαμός», ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει.

Γιατί πιστεύετε ότι αυτή η σειρά σημείωσε και σημειώνει τεράστια και σταθερή τηλεθέαση;

Το θέμα της ιστορίας πιθανώς αλλά και οι πολύ καλοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, συνεργεία, παραγωγή, καθώς όλοι κυριολεκτικά δουλεύουμε νυχθημερόν με αφοσίωση και μεγάλη αλληλεγγύη, τις περισσότερες φορές. Σημειώνω και τον συνθέτη ΝίκοΤερζή, που χωμένος στο στούντιο του γράφει συγκινητικά τραγούδια ταυτισμένα με σκηνές και με ερμηνείες, και τον Γιάννη Κότσιρα που γράφει στίχους λες και έχει μπει στην ψυχή των ηρώων.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης με το σαρωτικό βιβλίο του είναι ο αίτιος και «φταίχτης», ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος που ονειρεύτηκε να το κάνει σειρά. Ο παραγωγός Γιάννης Καραγιάννης, παραγωγός και της άλλης μεγάλης επιτυχίας «Αγριες μέλισσες», αποδεικνύεται πως έχει ένστικτο καλό και οσμίζεται την επιτυχία κατ'εξακολούθηση. Ηταν ο ίδιος παραγωγός στο «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή».

Επίσης, τη σειρά φροντίζουν στον Alpha, που στελεχώνεται από νέους ταλαντούχους ανθρώπους στην επιλογή και επιμέλεια του προγράμματος και της προώθησής του. Νιώθουμε το ενδιαφέρον και τη φροντίδα και λειτουργούμε σαν μια ομάδα με αλληλέγγυα μέλη! Αυτό είναι σπάνιο και ωραίο. Ισως στη σύνθεση όλων αυτών των στοιχείων να οφείλεται ο «πανζουρλισμός» που λέτε.

Εσείς έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κρήτη. Εχετε βιώσει ανάλογες βεντέτες;

Εχω βιώσει τον κίνδυνο μιας βεντέτας που σταμάτησε στο χείλος του γκρεμού κυριολεκτικά. Αλλά υπάρχουν στο παρελθόν συγγενικών οικογενειών ιστορίες τέτοιες.

Εχετε γνωρίσει τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας του βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη; Εχετε μεριμνήσει για αληθινό σασμό σε πραγματική βεντέτα;

Δεν νομίζω πως ο συγγραφέας τόυ βιβλίου εξιστόρησε την ιστορία μιας συγκεκριμένης οικογένειας. Οι βεντέτες λίγο ως πολύ, έχουν παρόμοιες αφορμές και αιτίες. Και πάντα έχουν και οι δύο πλευρές «δίκαιο», έτσι νιώθουν και γι' αυτό μάχονται η μία την άλλη. Ναι. Θέλω να το κάνω αυτό σε δύο οικογένειες που σέβομαι και έκλαψαν και οι δύο νεκρούς.

Έτσι είναι σήμερα η ηρωίδα που ενέπνευσε την Καλλιόπη

Η κρητική σειρά "Σασμός" έχει αγαπηθεί όσο καμία τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται τόσο στη πλοκή, όσο και τις εξαιρετικές ερμηνείες και το cast ταλαντούχων ηθοποιών που την πλαισιώνουν.

Η επιστροφή της Μαρίας Τζομπανάκη στη τηλεόραση ύστερα από χρόνια απουσίας, ως η σκληρή και απόλυτη Καλλιόπη έχει καθηλώσει το κοινό ερμηνευτικά και το σίγουρο είναι πως ο ρόλος της θα μείνει στην ιστορία της τηλεοπτικής μυθοπλασίας. Παρατηρώντας την ηρωίδα, ανακαλέσαμε στη μνήμη μας άλλη μία τηλεοπτική ηρωίδα που είχε ταράξει τα νέρα τη περίοδο προβολής του σήριαλ που πρωταγωνιστούσε και η οποία παρουσιάζε πολλά κοινά με τη Καλλιόπη.

Αυτή δεν ήταν άλλη από την "Ουρανία" της πολύ επιτυχημένης σειράς του ANT1 "Της Αγάπης Μαχαιριά". Η Ουρανία, τον ρόλο της οποίας ενσάρκωσε η συγκλονιστική Μελίνα Μποτέλη, ήταν μία τραγική μάνα που είχε χάσει 3 από τα παιδιά της εξαιτίας μίας βεντέτας μς το μίσος και την οργή της να δημιουργούν μία σκληρή και απόλυτη γυναίκα που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της! Με λίγα λόγια, μία πρώιμη "Καλλιόπη".Ανακαλώντας στο μυαλό και τις δύο γυναίκες, όλοι θα βρούμε αρκετά κοινά και θα λέγαμε ότι η Ουρανία (Μελίνα Μποτέλη) ενέπνευσε τη σύγχρονη Καλλιόπη.

Δείτε πως είναι σήμερα η "ηρωίδα" που ενέπνευσε την Καλλιόπη του "Σασμού"!