Νηστίσιμο και με πολύ λίγες θερμίδες - Πεντανόστιμο παστίτσιο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα γλείφεις τα δάχτυλά σου

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Νηστίσιμο και με πολύ λίγες θερμίδες - Πεντανόστιμο παστίτσιο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το παστίτσιο είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετές θερμίδες. Για αυτό σας έχουμε μια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, νηστίσιμη και με λίγα λιπαρά, για να το απολαύσετε χωρίς ενοχές ενώ σας έχουμε την συνταγή και για νηστίσιμη πίτσα.

Νηστίσιμο παστίτσιο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 100 γρ. φυτικό βούτυρο ή λάδι
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 lt ζωμό λαχανικών
  • Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Αλάτι

Για τα ψητά λαχανικά

  • 2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μελιτζάνα μεγάλη
  • 2 κολοκύθια
  • 2 πιπεριές
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • 250 γρ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
  • 2 φλ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας ή 1 γλ. σάλτσα κιμά σόγιας
  • 12 φύλλα λαζάνια

Για τα λαχανικά

  • Κόβουμε πρώτα τα λαχανικά σε καρέ και τα βάζουμε σε λαμαρίνα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Τα ψήνουμε στους 200°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Για τη vegan μπεσαμέλ

  • Ετοιμάζουμε τη νηστίσιμη μπεσαμέλ χωρίς αυγά.
  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ψήνουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
  • Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα.
  • Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό.
  • Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα.
  • Αλατίζουμε.

Για το στήσιμο

  • Σε πυρίμαχο, βουτυρωμένο σκεύος βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ.
  • Κάνουμε μια στρώση λαζάνια, περιχύνουμε με τον κιμά σόγιας, κάνουμε μια στρώση λαχανικά.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά σόγιας με σάλτσα ντομάτας.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί.
  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Σάλτσα, τυριά και λαχανικά.
  • Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια.
  • Περιχύνουμε με την υπόλοιπη νηστίσιμη μπεσαμέλ.
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180-200°C .
  • Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά επιπλέον, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10 λεπτά, να τραβήξει τα υγρά του.

Πηγή: argiro.gr

Έτοιμα σε 15 λεπτά - Αλμυρά νηστίσιμα pancakes από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν αυτήν την περίοδο να νηστέψουν για αυτό και εμείς σας έχουμε την καλύτερη συνταγή για νηστίσιμα Pancakes, ιδανικά και για vegan διατροφή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ενώ σας έχουμε και τα μυστικά για το πως να βγει αφράτο το κέικ.

Υλικά

  • 220 γρ. γάλα καρύδας (παχύ σε κονσέρβα)
  • 1 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικινκ πάουντερ χ.γ.
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 15 γρ. ζάχαρη καρύδας ή άλλο γλυκαντικό
  • Eλάχιστο βούτυρο καρύδας ή λάδι για το τηγάνι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, το ξύδι, τη βανίλια, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
  • Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο.
  • Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και με το κουτάλι ανακατεύουμε τον χυλό για τα vegan pancakes, μέχρι άπλα να ομογενοποιηθεί.
  • Δεν θέλει πολύ ανακάτεμα για να μην αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και γίνουν σκληρά τα πάνκεϊκς μας.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30′.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά αντικολλητικό τηγάνι και το λαδώνουμε, με λίγο χαρτί, με ελαιόλαδο ή ακόμα και βούτυρο καρύδας για περισσότερο άρωμα.
  • Μόλις κάψει το τηγάνι, ρίχνουμε 1/4 φλ. χυλό για κάθε πάνκεϊκ που θα φτιάξουμε.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε για 2 λεπτά από τη μια πλευρά, μέχρι να εμφανιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια και να βλέπουμε πως έχουν ψηθεί οι άκρες από τα πάνκεϊκ μας.
  • Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για περίπου ενάμισι λεπτό κι από την άλλη πλευρά.
  • Τοποθετούμε τα vegan pancakes και τα γαρνίρουμε αμέσως με maple syrup και φρούτα εποχής ή με τη φανταστική vegan μερέντα που σας έχω εδώ.

Πηγή: Argiro.gr