Έτσι θα σου βγει αφράτο και φουσκωτό - 5 τρόποι για το πιο νόστιμο κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όλοι

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Έτσι θα σου βγει αφράτο και φουσκωτό - 5 τρόποι για το πιο νόστιμο κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων είναι χωρίς αμφιβολία το κέικ. Μπορεί να είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, ωστόσο πολλοί κάνουμε λάθη τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μην βγει έτσι όπως πρέπει.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λοιπόν μοιράζεται μεταξύ μας τους τρόπους για να βγει το κέικ αφράτο, φουσκωτό, χωρίς σκασίματα, χωρίς να τρίβεται και χωρίς να κάθεται στο ψήσιμο ενώ σας έχουμε και ακόμα μια νόστιμη συνταγή για σουφλέ πορτοκάλι.

5 τρόποι για το πιο νόστιμο κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Αν η θερμοκρασία του προθερμασμένου φούρνου είναι χαμηλή όταν μπει το κέικ στο φούρνο, το αποτέλεσμα θα είναι ένα κέικ χωρίς όγκο, με κολλώδη, λασπωμένη υφή.
  • Αν η θερμοκρασία του προθερμασμένου φούρνου είναι πολύ δυνατή όταν μπει το κέικ στο φούρνο, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά. Έτσι, θα κάνει πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε το κέικ από το φούρνο, θα πέσει ο όγκος του!

Γιατί ξεφουσκώνει το κέικ;

1. Δυνατός φούρνος
2. Ανοιγοκλείνεις συνέχεια την πόρτα του φούρνου χωρίς λόγο.

Γιατί έσκασε το κέικ;

1.Λάθος φόρμα
2. Δυνατός φούρνος

5 τρόποι για το πιο νόστιμο κέικ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Γιατί τρίβεται το κέικ;

Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να έχεις χτυπήσει πολύ καλά την ζάχαρη με το βούτυρο στην αρχή και να έχει λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη για να μην τρίβεται το κέικ. Επίσης είναι πολύ σημαντικό η ζάχαρη που βάζετε να έχει λεπτό κόκκο και όχι χοντρό, γιατί σίγουρα δεν θα λιώσει στο βούτυρο, όποτε το κέικ σας εκ των πραγμάτων θα τρίβεται. Όμως ένα άλλος πολύ βασικός λόγος που τρίβεται, ψιχουλιάζει & διαλύεται το κέικ, είναι ότι βιάζεστε να το κόψετε ζεστό!

Πάντα αφήνουμε το κέικ για 10’ στην φόρμα του, αφού βγει από τον φούρνο. Μετά το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως. Μόνο έτσι θα στεγνώσει σωστά, θα φύγει η περιττή υγρασία του ψησίματος. Το κέικ σου θα παραμείνει αφράτο χωρίς να τρίβεται όταν κόβεις φέτα, θα παραμείνει μαλακό και δεν θα ξεραίνεται η κόρα.

Γιατί έμεινε άψητο και λάσπωσε το κέικ από μέσα, ενώ έκανε ωραία κρούστα απ’ έξω;

Γιατί ο φούρνος ήταν πολύ δυνατός. Έκανες επιθετικό ψήσιμο και ενώ γρήγορα έκανε κρούστα και ρόδισε ολόγυρα η καρδιά του δεν πρόλαβε να ψηθεί σωστά.

Παραπάνω ψήσιμο του κέικ από τον προτεινόμενο χρόνο. Τι θα συμβεί;

Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο από τον προτεινόμενο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή, έχει ελαφρώς συρρικνωμένη επιφάνεια και μεγάλη απόσταση του ψημένου κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας. Γι’ αυτό και βγαίνει πολύ στεγνό και τρίβεται σε ψίχουλα.

Πηγή: argiro.gr

Λαχταριστά σοκολατένια μπισκότα με μόνο 6 υλικά

Φανταστικά μπισκότα βουτύρου με σοκολάτα, που λιώνουν στο στόμα, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Πολύ εύκολα, πολύ νόστιμα και πολύ σοκολατένια. Μια συνταγή που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Λαχταριστό επίσης είναι και το ζεστό καλτσόνε σοκολάτας

Η συνταγή για τα σοκολατένια μπισκότα

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
  • 125 γραμμ. ζάχαρη
  • 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γραμμ. κακάο
  • 100 γραμμ. λιωμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση

  • Για τα μπισκότα βουτύρου με σοκολάτα, ξεκινάμε χτυπώντας στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να κρεμώσει καλά, περίπου για 8′.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το κακάο.
  • Τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και με χαμηλή ταχύτητα φροντίζουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 24×24 εκ., αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά, πιέζοντάς το στο ταψάκι.
  • Τρυπάμε ολόγυρα τη ζύμη με πιρούνι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ºC, στις αντιστάσεις, για περίπου 45΄, μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα.
  • Όσο είναι ακόμη ζεστό το μπισκότο, το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ταψάκι, αλλιώς θρυμματίζεται.
  • Αφού κρυώσουν τα μπισκότα, βουτάμε ένα ένα (το μισό μπισκότο) στη λιωμένη σοκολάτα. Δείτε εδώ πώς να λιώσετε σωστά την κουβερτούρα.
  • Το ακουμπάμε σε σχάρα ή σε λαδόκολλα, να σφίξει η σοκολάτα.

Πηγή: argiro.gr