Πατουλίδου: «Να φύγω; Να σας πω, πριν πείτε το οτιδήποτε...» - Άβολη στιγμή για την Ολυμπιονίκη στον αέρα του Όλα Γκουντ

«Είναι λίγες οι φορές εκείνες που σε παρουσιάζουν...»

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Πατουλίδου: «Να φύγω; Να σας πω, πριν πείτε το οτιδήποτε...» - Άβολη στιγμή για την Ολυμπιονίκη στον αέρα του Όλα Γκουντ

Η Βούλα Πατουλίδου έδωσε μια εξομολογητική συνέντευξη το Σάββατο 9/4 στο Όλα Γκουντ και πριν καλά καλά προλάβει να μιλήσει έβαλε τα κλάματα. Η παραγωγή της είχε ετοιμάσει ένα εισαγωγικό βίντεο για τη ζωή της και αυτός ήταν ο λόγος που ξέσπασε σε λυγμούς.

Δεν είναι και λίγα αυτά έχει προσφέρει η αθλήτρια τόσα χρόνια στο χώρο του αθλητισμού και όταν τα βλέπει όλα μαζί σίγουρα της προκαλείται μεγάλη συγκίνηση. Έχει κάνει μεγάλο έργο και αυτός είναι ο λόγος, που τη σέβονται πολύ αλλά και που όταν παίρνει θέση για τρανταχτά ζητήματα στο χώρο της, την ακούνε όλοι.

Η συγκίνηση της Βούλας Πατουλίδου

«Να φύγω; Να σας πω κάτι, πριν πείτε το οτιδήποτε, ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε αυτόν που έκατσε και το μάζεψε και το ετοίμασε όλο αυτό» ανέφερε, βουρκωμένη, η Βούλα Πατουλίδου μετά την προβολή του σχετικού αποσπάσματος.

«Είναι λίγες οι φορές εκείνες που πραγματικά σε παρουσιάζουν και σε παρουσιάζουν από την μεριά αυτή την φωτεινή, την πλευρά της αλήθειας και την πλευρά που πραγματικά αναγνωρίζει κάποιος… Τα λόγια αυτά που είπε, είναι πραγματικά το εγώ μου» «Κι εγώ συγκινήθηκα. Είναι αλήθεια όσα άκουσες στο βίντεο» πρόσθεσε, με τη σειρά του, ο Γρηγόρης Γκουντάρας.

«Δέχθηκα οργανωμένη επίθεση οπαδών επειδή...» - Η ανατριχιαστική εξομολόγηση της Βούλας Πατουλίδου

Η Βούλα Πατουλίδου παραχώρησε συνέντευξη στο Secret των Παραπολιτικών και τη Σάσα Σταμάτη και μετραξύ άλλων αναφέρθηκε οπαδική βία, η οποία έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τα δυσάρεστα γεγονότα με την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να τον ξεχάσουμε.

Η Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης μίλησε και για τις δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει η ίδια στον χώρο του αθλητισμού και τα περιστατικά που της έχουν συμβεί.

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία;

Με γενναίες αποφάσεις. Η ατιμωρησία γεννά τη βία. Ο νόμος Ορφανού δεν έπρεπε να καταργηθεί. Δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε σήμερα. Να θρηνούμε έναν νέο άνθρωπο, που είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Ο Αλκης δεν πρέπει να ξεχαστεί. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστεί. Αν το κάνουμε, θα θρηνήσουμε κι άλλα παιδιά.
Μη γελιόμαστε. Η οπαδική βία δεν υπάρχει μόνο μέσα και γύρω από τα γήπεδα.

Εχετε παρακολουθήσει ματς μεταξύ εφήβων σε διασυλλογικά πρωταθλήματα; Εχετε παρακολουθήσει συμπεριφορές γονιών που έχουν έρθει να δουν το παιδί τους να παίζει; Να βρίζουν και να ουρλιάζουν σαν τους χειρότερους χούλιγκαν. Να πετάγονται οι φλέβες τους και να κατεβάζουν καντήλια, για τον διαιτητή, τον προπονητή, τους παίκτες, ακόμα και για το ίδιο τους το παιδί; Αυτό γιατί να το επιτρέπεις να γίνεται;

Τελείωσέ το. Οσο επιτρέπεις την παρεκτροπή, αυτή παγιώνεται και κάποια στιγμή γίνεται έγκλημα. Για να εξαλείψουμε την οπαδική βία, πρέπει να γνωρίζουμε από πού προέρχεται, ποιο είναι το προφίλ αυτών που την ασκούν. Πρέπει να συνδυάσουμε την πρόληψη με την καταστολή.

Η Βούλα Πατουλίδου στις χρυσές εποχές του αθλητισμού.

Οι πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την αντιμετώπιση;

Θεωρώ πως είναι σε σωστή κατεύθυνση. Είναι απαραίτητη και η συνεργασία των ΠΑΕ. Πρέπει να έχουν ευθύνη στον έλεγχο των φιλάθλων. Ευθύνη για οτιδήποτε γίνεται μέσα στο γήπεδο, μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Δείτε πού κατάντησε ένα τόσο αγαπητό άθλημα.

Είναι κρίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή η κατάντια. Εχει ανάγκη από restart και αναδιοργάνωση. Να βελτιωθεί η ποιότητα του πρωταθλήματος. Να ξανακερδίσει τους φιλάθλους του. Να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις των γηπέδων. Να μηδενιστεί η βία.

Εχετε ζήσει περιστατικά βίας τα χρόνια του αθλητισμού;

Εχω ζήσει περιστατικά βίας τα χρόνια της πολιτικής. Μην τολμήσεις να πεις κάτι για τη μια ομάδα, θα ξεσηκωθεί η άλλη. Μην τολμήσεις να κάνεις κάτι για μια ομάδα, γίνεσαι αυτομάτως εχθρός της άλλης. Εχω βρεθεί σε κοινωνική εκδήλωση αθλητικού συλλόγου, όπου δέχθηκα οργανωμένη επίθεση έξαλλων οπαδών, επειδή θεώρησαν ότι δεν τους συμπαραστάθηκα.

Αν δεν υπήρχαν οι ψυχραιμότεροι και αυτοί που γνώριζαν πραγματικά τι έχω κάνει γι’ αυτή την ομάδα, δεν ξέρω πώς θα έφευγα από τον χώρο.

Πώς τα αντιμετωπίσατε;

Με ψυχραιμία. Ξέρεις τι σημαίνει αθλήτρια. Ιδρώτας, πόνος, ατέλειωτες ώρες σκληρής προπόνησης, πίεση, άγχος, στέρηση. Αυτά είναι τα συστατικά της ψυχραιμίας και πολλών άλλων αρετών. Τον ιδρώτα μου που έσταξε πάνω στο γήπεδο τον τιμώ.