«Το θεωρώ απαράδεκτο...» - Τι δήλωνε ο Παπαδόπουλος μετά το περιστατικό με τη Λαμπρόγιαννη

Τότε δεν γνωρίζαμε τίποτα

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Το θεωρώ απαράδεκτο...» - Τι δήλωνε ο Παπαδόπουλος μετά το περιστατικό με τη Λαμπρόγιαννη

Το πρωί της Τετάρτης 13/4, γνωστοποιήθηκε μέσα από την εκπομπή “Mega Καλημέρα” και προβλήθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω του δικηγόρου της, η ηθοποιός Δάφνη Λαμπρόγιαννη για το τέλος της συνεργασίας της με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, καθώς την 1η Απριλίου, έπειτα το τέλος της παράστασης δέχτηκε ένα αιφνίδιο και δυσανάλογο ξέσπασμα οργής που την έκανε να συνειδητοποιήσει πως δεν πρόκειται για μια απλή ασυμβατότητα χαρακτήρων.

Παράλληλα αναφέρει πως δυο μέρες μετά από αυτό το επεισόδιο, παρακολούθησε τη συνέντευξή του στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστιδου και εκεί κατάλαβε πως τέτοιου είδους προστριβές σε εργασιακούς χώρους είναι πολύ πιο σοβαρές και δεν πρέπει πλέον να μένουν πίσω απο κλειστές πόρτες.

Τι υποστήριζε ο Σπύρος Παπαδόπουλος μετά το συμβάν;

«Δεν πολυείχα γνώση όλων αυτών γιατί δεν ασχολούμαι. Όταν φεύγω από το θέατρο, βγαίνω με τους φίλους μου και δε μιλάμε καθόλου για θέατρο. Κάποια πράγματα τα είχαμε ακούσει αλλά πιστεύω ότι πολύ κακώς έχουν γίνει πολλά πράγματα γύρω από αυτή την ιστορία» είπε ο Σπύρος Παπαδόπουλος όταν η συζήτηση έφτασε στο #metoo.

Σε άλλο σημείο, για το ίδιο θέμα ανέφερε: «Πλέον, οι άνθρωποι δικάζονται πρωτοδίκως στα κανάλια και τα κοινωνικά δίκτυα και η δικαιοσύνη έρχεται επικουρικά. Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό το πράγμα. Έχουμε γίνει όλοι δικαστές. Δεν είναι λογικό. Αν ήταν ένας περιπτεράς για παράδειγμα, και μαθαίναμε ότι παρενοχλεί τα κοριτσάκια που πάνε να πάρουν εφημερίδες, το πολύ πολύ να λέγαμε καμιά κουβέντα στο καφενείο. Δε θα χάλαγε όλη η Ελλάδα».

«Όλο αυτό έγινε, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν επώνυμοι. Εγώ δε μπορώ να τα ονομάσω εγκλήματα. Αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Αν αύριο αθωωθούν αυτοί οι δυο άνθρωποι; Θα κλειστούν σε καμιά τρύπα αυτοί που βρίζανε τόσο καιρό; Όχι, θα λένε ότι εντάξει, κάναμε λάθος.

Διάβασα μια παρέμβαση του Κούγια για την κυρία από την Πάτρα που μου άρεσε πάρα πολύ, έλεγε ότι δε πρέπει να την δικάζουμε στα κανάλια… Έτυχε να είμαι σε ένα τραπέζι ένα βράδυ που ήταν και ένας Εφέτης Δικαστής και έλεγε ότι για τους συγκεκριμένους δυο του θεάτρου, ότι αν δεν υπήρχε το βάρος της κοινής γνώμης, δεν θα είχαν προφυλακιστεί… Ο ίδιος άνθρωπος έλεγε ότι είναι πολύ πιθανό να αθωωθούν και οι δυο…» πρόσθεσε.

Επίσης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε, «Πόσο αληθινές είναι οι κατηγορίες που έχουν γίνει σε βάρος τους; Όλοι μιλάνε για αντιφάσεις στις οποίες πέφτουν οι μάρτυρες… Πως ξέρεις ο καθένας τι έχει στην ψυχή του και δε σε κατηγορεί για κάτι επειδή είναι θυμωμένος μαζί σου και θέλει να σε εκδικηθεί;» και συνέχισε με μια δική του προσωπική ιστορία,

«Κάποτε, έκανα μια οντισιόν. Έψαχνα μια κοπέλα για έναν ρόλο. Θα έβλεπα καμιά δεκαριά κοπέλες. Επίσης, επειδή τα προσέχω αυτά, έκανα την οντισιόν στο σπίτι της μητέρας μου, της είπα να μη φύγει απλώς ήμουν σε άλλον χώρο. Είδα κάποιες κοπέλες και έμαθα μετά ότι μια από αυτές που δεν πήρα, πήγε και είπε ότι της την έπεσα και γι’ αυτό δεν δέχτηκε τον ρόλο.

Για να μην πει στους φίλους τους ότι δεν μου άρεσε σαν ηθοποιός… Αν ήμασταν στο σήμερα δε ξέρεις τι θα έκανε αυτή η κοπέλα… Δε ξέρω αν είναι μεγάλο το ψυχικό κόστος αυτών των κοριτσιών. Κάποιοι μπορεί να λένε, «Μια χαρά είναι αυτή η προβολή για μένα». Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αδιανόητα πράγματα για να υπάρξουν».

Οι δηλώσεις της ηθοποιού για τις καταγγελίες στον καλλιτεχνικό χώρο

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη μίλησε στην εκπομπή Φλερτ και αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό από ανθρώπους του χώρου του θεάτρου για τις παρενοχλήσεις που έχουν γίνει.

Όπως εξήγησε, η ίδια δεν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο αλλά θεωρεί πως κάποια στιγμή θα αποδοθεί η δικαιοσύνη για όλους.

«Ήμουν από τους τυχερούς με την έννοια όχι ότι δεν έχω παρενοχληθεί με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά επειδή είμαι σε μια γενιά που μας έμαθαν ότι πρέπει να αντέχεις, είτε είσαι γυναίκα είτε είσαι άντρας. Οι γυναίκες σαφώς το ζούμε πολύ περισσότερο, γιατί έτσι ήταν πάντα. Είχα έναν χαρακτήρα που δεν επέτρεπε πολλά πολλά.

Εγώ είχα τη δύναμη να αντιστέκομαι και να υπερασπίζομαι κι άλλους ανθρώπους, το οποίο όμως δεν ήταν καθόλου περίπατος, γιατί φυσικά ή θα πρέπει να φύγεις από μια δουλειά όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα ή θα πρέπει να πηγαίνεις καθημερινά στον “πόλεμο” ή να σκύψεις το κεφάλι και να το ζήσεις. Το σήκω και φύγε είναι μια πάρα πολύ εύκολη απάντηση, δεν είναι έτσι και το ξέρουν όλοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Εμείς τυχαίνει να είμαστε μπροστά και να έχουμε βήμα για να μιλήσουμε, αλλά αυτό συμβαίνει και σε ανθρώπους που δεν μπορούν. Κι εμείς δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε παλαιότερα», είπε και συνέχισε:

Δάφνη Λαμπρόγιαννη καταγγελίες

«Εγώ που έχω τον δυνατό χαρακτήρα, θέλω να πω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αυτόν τον χαρακτήρα, δεν έχει κανένας δικαίωμα να πατάει πάνω στην αδυναμία του άλλου, είτε είναι από χαρακτήρα, είτε είναι από θέση. Είναι πολύ χρήσιμο ότι βγήκε προς τα έξω αυτό. Λυπάμαι που αναγκαζόμαστε να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι η φύση της κατάστασης τέτοια. Αναγκάζεσαι να βγεις στη ρούγα και να φωνάζεις κι αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί οδηγεί σε αυτοδικία, σε λαϊκό δικαστήριο και αυτά οδηγούν σε μικρούς “εμφύλιους”».

«Ο καθένας που αποφασίζει να μιλήσει θα πρέπει να το κάνει με πολύ σκέψη και μεγάλη οικονομία να εκφράσει αυτό που έχει να εκφράσει. Πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι, τα θύματα, όταν ερχόμαστε σε θέσεις εξουσίας, μήπως συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο με αυτόν που κατηγορούμε. Εκτός από τα σαφή περιστατικά που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, είναι καλό να φροντίζουμε πώς εμείς συμπεριφερόμαστε στους άλλους. Όταν έρθει η ώρα ο θύτης να τιμωρηθεί ας μην πέσουμε να τον κλωτσάμε όλοι μαζί»