Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο - Σου έχουμε τα 6 tips για να μην ξεφύγεις με τα πασχαλινά τραπέζια

Πως να φας αυτές τις μέρες

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο - Σου έχουμε τα 6 tips για να μην ξεφύγεις με τα πασχαλινά τραπέζια

Το Πάσχα είναι μια από τις γιορτές, που λίγο πολύ όλοι αγαπάνε και σίγουρα ο καθένας το περιμένει για διαφορετικούς λόγους. Τα οικογενειακά τραπέζια που διοργανώνονται σε σπίτια φίλων και συγγενών είναι παραδοσιακό έθιμο και όλοι τα τιμούν ανεξαιρέτως.

Ο καιρός έχει ανοίξει λοιπόν μαζί και η διάθεση μας, οι άδειες και τα ρεπό για πολλούς είναι γεγονός και έτσι το στρώσιμο του τραπεζιού γίνεται πάνω από δύο, ίσως και τρείς φορές. Και εκεί είναι που εμφανίζονται οι πρώτες τύψεις. Πόσο να φάει κανείς και αν θα μπαίνω στα ανοιξιάτικα μετά το Πάσχα..;

Αν προσπαθήσεις να αποφύγεις τα αναψυκτικά, που έχουν ζάχαρη και προσφύγεις στο λευκό κρασάκι τα πράγματα θα ξεκινήσουν καλά. Όσο για το φαγητό και αυτό θέλει τον τρόπο του. Μακριά από το πολύ ψωμί είναι η λύση και φυσικά το να γεμίσεις το πιάτο σου με μπόλικη σαλάτα.

Δοκίμασε επίσης από όλα τα καλούδια, που έχει το γεύμα και μην πέσεις με τα μούτρα σε ένα συγκεκριμένο. Και πάμε τώρα στο επίμαχο σημείο, που δεν είναι άλλο από το κρέας μιας και το ψήσιμο θα έχει την τιμητική του. Θα ήταν ιδανικό αν δεν διαλέξεις ψητά με πολύ λίπος και πέτσα, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατόν.

Και αν δεν έχεις βρει ακόμη ποια συνταγή κρέατος θα φτιάξεις, αυτό το ζουμερό κοντοσούβλι θα σε ξετρελάνει. Καλό Πάσχα λοιπόν και καλή όρεξη, με μέτρο!

6 tips για να μην παχύνεις από τα πασχαλινά τραπέζια

Πασχαλινό τραπέζι

Απίστευτη συνταγή για την Μ. Παρασκευή: Ντολμαδάκια γιαλαντζί ποτισμένα στο λεμόνι

Οι πρώτοι Χριστιανοί την περίοδο της νηστείας, την Μεγάλη Παρασκευή, έτρωγαν μόνο νερό και ψωμί. Επειδή όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί στις μεγάλες περιόδους των νηστειών τού εκκλησιαστικού έτους, λόγω συνθηκών ζωής ή ανθρώπινης αδυναμίας, επινοήθηκαν διάφορες διευκολύνσεις, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους τους πιστούς.

Αν δεν βγείτε έξω - μιας και ο καιρός σήμερα δεν θα είναι στα καλύτερά του - μπορείτε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Για τα ντολμαδάκια

  • 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σως γιαουρτιού

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 λεμόνι (χυμό)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Μουσκεύουμε τα πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα.
  • Έπειτα, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
  • Το στραγγίζουμε καλά.
  • Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ.
  • Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 με 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στη συνταγή για ντολμαδάκια το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
  • Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.
  • Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
  • Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.

Για τα αμπελόφυλλα

  • Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.
  • Τα στραγγίζουμε.
  • Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Για το τύλιγμα

  • Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.
  • Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Για το μαγείρεμα

  • Στρώνουμε τον πάτο από μία κατσαρόλα με αμπελόφυλλα.
  • Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.
  • Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
  • Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
  • Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.
  • Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
  • Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν τα ντολμαδάκια από την Αργυρώ σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 20 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά εκτός φωτιάς και μετά σερβίρουμε.

Για τη σως γιαουρτιού

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως.
  • Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.