Υπέροχο και ζουμερό κοντοσούβλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Ότι πρέπει για το Πάσχα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Υπέροχο και ζουμερό κοντοσούβλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Το Πάσχα πλησιάζει για αυτό και εμείς σας έχουμε όλες τις συνταγές αυτών των ημερών, προκειμένου να ξετρελάνετε τους καλεσμένους σας με τις μαγειρικές σας ικανότητες. Μια από αυτές είναι φυσικά το κοντοσούβλι, με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να μας προτείνει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, το ίδιο και για το κοκορέτσι.

Υπέροχο και ζουμερό κοντοσούβλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 2 κ. αρνί ή ζυγούρι (σπάλα ή καπάκι με αρκετό λίπος)
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε αρνί κοντοσούβλι στο φούρνο, ζητάμε από τον κρεοπώλη κομμάτια από σπάλα ή καπάκι με μπόλικο λίπος επάνω. Απαραίτητο συστατικό για ζουμερό και καλοψημένο κοντοσούβλι στο φούρνο.
  • Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια 4-5 εκ.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε από 3 ώρες έως και μία νύχτα.
  • Περνάμε σε δύο μικρές πλατιές σούβλες (για κεμπάπ) το κρέας.
  • Τυλίγουμε σφιχτά την κάθε σούβλα χωριστά, σε δύο λαδόκολλες.
  • Ακουμπάμε σε ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 180°C.
  • Το σερβίρουμε ζεστό και ζουμερό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.

Πηγή: argiro.gr

Για γλυκό μπορείτε να φτιάξετε αυτό το αφράτο τσουρέκι με σοκολάτα

Σας δείξαμε πως να φτιάξετε εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα (δείτε εδώ τη συνταγή) και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις αυτό το υπέροχο τσουρέκι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με λαχταριστή σοκολάτα.

Υλικά για το τσουρέκι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

  • 550 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι (4 ⅓ φλ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη (1/2 φλ.)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. γεμάτη μαγιά στιγμής
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 120 γρ. γάλα (1/2 φλ.)
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λίγο λιωμένο βούτυρο
  • 2 φόρμες μικρές για κέικ

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. κακάο (1/2 φλ.)
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη (1/2 φλ.)
  • 125 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
  • 100 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 240 γρ. νερό (1 φλ.)
  • 300 γρ. ζάχαρη (1 ½ φλ)
  • Φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτη

Πλέξιμο τσουρεκιού

Εκτέλεση:

  • Όλα τα υλικά για το τσουρέκι με σοκολάτα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ψιλοκόβουμε το βούτυρο και κρατάμε το κομμάτια στην άκρη.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε τη μάγια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2′.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και λίγο λίγο τα κομμάτια από το μαλακό βούτυρο, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και γυαλιστερή και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την αλείφουμε με λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο και την σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
  • Βουτυρώνουμε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες κέικ και στη βάση στρώνουμε λαδόκολλα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη.
  • Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο 30χ40 εκ.
  • Αλείφουμε στην επιφάνεια τη μισή γέμιση-πάστα σοκολάτα, αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.
  • Πασπαλίζουμε τη μισή καρυδόψιχα και τη μισή ζάχαρη.
  • Τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε λεπτή φέτα και ισιώνουμε τις άκρες.
  • Κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το ρολό στη μέση.
  • Τοποθετούμε τα δυο μισά του ρολού με την γέμιση προς τα εμάς και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
  • Πατάμε τις άκρες να κολλήσουν και το βάζουμε στη φόρμα.
  • Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα.
  • Αφήνουμε για 1 ½ ώρα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
  • Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη πλεξούδα τσουρέκι με σοκολάτα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ºC στον αέρα και τοποθετούμε τις φόρμες στη μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για 30′ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν να ροδίσουν και να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα τα αφράτα και φανταστικά τσουρέκια με σοκολάτα.

Για τη γέμιση με σοκολάτα

  • Βάζουμε σε μπολ το κακάο, την άχνη, τη σοκολάτα και το βούτυρο.
  • Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν πάστα.

Για το σιρόπι

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 2′ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Όπως βγάζουμε καυτά τα τσουρέκια από το φούρνο, τα περιχύνουμε σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
  • Μόλις αρχίσουν να κρυώνουν, τα ξεφορμάρουμε.
  • Το σιρόπι είναι προαιρετικό, εγώ προτείνω να το βάλετε για πλήρη απόλαυση.
  • Μελετήστε αναλυτικά και όλα τα μυστικά μου για τα πιο αφράτα τσουρέκια εδώ.

Πηγή: Argiro.gr