Αιμιλία Υψηλάντη: «Μεγάλα ονόματα θα είχαν καταρρακωθεί αν γινόταν το #Metoo στα 60s»

Οι δηλώσεις της ηθοποιού στον Γρηγόρη Αρναούτογλου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αιμιλία Υψηλάντη: «Μεγάλα ονόματα θα είχαν καταρρακωθεί αν γινόταν το #Metoo στα 60s»

Το βράδυ της Τετάρτης 4/5 καλεσμένη στο «The 2Night Show», βρέθηκε η Αιμιλία Υψηλάντη. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων για το κίνημα #Metoo και τόνισε ότι αν υπήρχε κατά τη δεκαετία του 60 πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου θα είχαν χάσει την «αίγλη» τους, ενώ εξομολογήθηκε και τη δική της εμπειρία «χειραγώγησης» που δεν κατήγγειλε ποτέ. (Δείτε εδώ τις δηλώσεις για τον Γιώργο Κιμούλη)

Σοκαριστική η εξομολόγηση της Αιμιλίας Υψηλάντη

«Πολλά και μεγάλα ονόματα θα είχαν καταρρακωθεί (αν το Me Too γινόταν τη δεκαετία του ’60). Ο άνθρωπος είναι ο ίδιος σε όλες τις εποχές. Όμως άλλο το έργο των ανθρώπων κι άλλο ο ίδιος ο άνθρωπος. Καταλαβαίνω τη σύνδεση που μπορεί μοιραία να γίνεται αλλά πρέπει να τα ξεχωρίζουμε.

Είναι μια καινούρια ημέρα για το ανθρώπινο είδος. Όλα αυτά υπάρχουν γιατί υπάρχει ο φόβος. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης όχι μόνο ο θύτης αλλά και το περιβάλλον που δεν βοηθά το θύμα και δεν σταματά τον θύτη» είπε η Αιμιλία Υψηλάντη.

«Σε εμένα έτυχε σε επίπεδο χειραγώγησης που του έχω πει. Ενός πολύ σημαντικού συναδέλφου, ο οποίος δεν είναι για να τον καταγγείλεις, γιατί θα μπορούσε να πει εγώ το έκανα για να γίνεις καλύτερη… Η ισότιμη σχέση κι ο αλληλοσεβασμός δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί» πρόσθεσε η Αιμιλία Υψηλάντη.

Λίγα λόγια για την Αιμιλία Υψηλάντη

Η Αιμιλία Υψηλάντη γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1942 στον Πύργο Ηλείας και είναι ηθοποιός του κινηματογράφου του θεάτρου αλλά και της τηλεόρασης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1968, στο έργο Ο Λεωνίδας δεν Τρώει Λουλούδια. Ένα χρόνο αργότερα, έκανε και το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, στην ταινία Ποιος Θανάσης;.[2] Με τον Βέγγο συμπρωταγωνίστησε σε τέσσερις ταινίες. Γενικότερα, οι εμφανίσεις της στον κινηματογράφο δεν ήταν πολλές, καθόσον μετρά 19 συμμετοχές. Επίσης συμμετείχε σε πολλές μεταγλωττισμένες παραγωγές της ΕΡΤ.

Το 1978, η Υψηλάντη έγινε Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, ενώ το 1981 εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ. Επίσης, υπήρξε για 11 χρόνια και συνδικαλίστρια και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Από εκεί και πέρα δεν εξελέγη ξανά βουλευτής αλλά έως και σήμερα υποστηρίζει και παρακολουθεί τη δράση του ΚΚΕ.

Ωστόσο, έχει ιδρύσει και μία καλλιτεχνική εταιρεία την «Αργώ», η οποία συμμετείχε σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις.