«Με γεια του, με χαρά του» - Η απάντηση του Σωτήρη Τσαφούλια για πιθανή σκηνοθεσία του Μάρκου Σεφερλή

«Είναι πολύ ταλαντούχος άνθρωπος»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Με γεια του, με χαρά του» - Η απάντηση του Σωτήρη Τσαφούλια για πιθανή σκηνοθεσία του Μάρκου Σεφερλή

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας, τον οποίο έχουμε χειροκροτήσει πολλές φορές για τις δηλώσεις του σχετικά με το MeToo και το ίδιο έκανε και η Αθηνά Οικοναμάκου, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του MEGA, Mega Καλημέρα και μίλησε "ανοιχτά" για όλα.

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στην σχέση του με την σύζυγό του, αλλά και τις κόρες του, αποκάλυψε ποιο είναι το πιο σημαντικό βραβείο που έχει λάβει, ενώ απάντησε αν θα σκηνοθετούσε τον Μάρκο Σεφερλή.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι κόρες του παίζουν ρόλο στις αποφάσεις που παίρνει στη δουλειά του και λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τια σχόλιά τους. Η σχέση του με την μητέρα των παιδιών του είναι η καλύτερη και, μάλιστα, θεωρεί ότι εκείνη ήταν αυτή που τον επέλεξε και πως είναι σεξιστικό να αναφέρεται απλά ως η σύντροφός του.

Όσον αφορά τα βραβεία, δεν θεωρεί ότι έχουν κάποια αξία, ειδικά σε σύγκριση με την ανταπόκριση του κόσμου, που γι' αυτόν είναι η μεγαλύτερη επιτυχία. Ακόμη, εξήγησε πως δεν θα είχε πρόβλημα να σκηνοθετήσει τον Μάρκο Σεφερλή, έχοντας στο νου του τις δηλώσεις του συνεργάτη του Γιάννη Κακλέα για το Super Mammy.

Οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσαφούλια

«Με τις κόρες μου δε μιλάμε πολύ για τη δουλειά μου, ζητάω όμως την άποψή τους γιατί αυτό που κάνω δε θέλω να τις φέρει σε δύσκολη θέση. Έχω πολύ καλή σχέση με τη μητέρα των παιδιών μου, δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, τα κορίτσια μου είναι ό,τι πιο σημαντικό έχω στη ζωή μου.

Είναι ζητούμενο πάντα η νέα μου σχέση να έχει καλή σχέση με τις κόρες μου. Η Άννα Μενενάκου με επέλεξε να με κάνει κομμάτι στη ζωή της, είναι σεξιστικό να λένε “η σύντροφος του Τσαφούλια” και άδικο. Δεν είναι η Άννα αξεσουάρ μου, εγώ είμαι δικό της», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια σημείωσε: «Τα βραβεία είναι ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, οι επιτυχίες και τα βραβεία “φυλακίζουν” τον άνθρωπο. Για εμένα τα βραβεία δε σημαίνουν τίποτα. Το μεγαλύτερο βραβείο για εμένα είναι ότι με σταματάει ο κόσμος στο δρόμο. Έχω υπάρξει σκληρός και απαιτητικός ως σκηνοθέτης, αλλά όχι κακοποιητικός.

Δεν έχει καμία σχέση η εισαγωγή της Μαίρης Χρονοπούλου στο νοσοκομείο με τα γυρίσματά μας. Η Μαίρη μπήκε στο νοσοκομείο 9 ημέρες αφού τελείωσαν τα γυρίσματα που κάναμε. Ήταν τιμή και δέος να σκηνοθετήσω τη Μαίρη Χρονοπούλου, αλλά και όλους τους ηθοποιούς της σειράς».

«Με μεγάλη μου χαρά θα σκηνοθετούσα τον Μάρκο Σεφερλή, είναι πολύ ταλαντούχος άνθρωπος. Με γεια του με χαρά του, για το σκηνοθέτη που έκανε τη δήλωση, ότι θα προτιμούσε να σκηνοθετήσει αισθησιακή ταινία αντί για το Μάρκο Σεφερλή, δε λέει κάτι ούτε για την αξία του Σεφερλή, ούτε για αυτού που έκανε την δήλωση», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Όσα είπε για την Άννα Μενενάκου: «Δεν ειναι το λιμάνι μου, ούτε το αποκούμπι μου αλλά είναι... »

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας έχει απασχολήσει αρκετά στο παρελθόν για τις δηλώσεις του που έχουν ως κέντρο τον σεβασμό και την αγάπη προς τον συνάνθωπό του. Αυτή την φορά ο σκηνοθέτης αποφάσισε να μιλήσει στην εφημερίδα Real και την Κορύνα Μανταγάρη για το κίνημα metoo, για τις προηγούμενες δηλώσεις του για το revenge p@rn και τις κόρες του, το διαζύγιο, αλλά και τη σχέση του με την Άννα Μενενάκου.

Οι δηλώσεις σου για το τσουνάμι καταγγελιών στον καλλιτεχνικό χώρο έγιναν viral και χειροκροτήθηκαν από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης…

Μου προκαλεί εντύπωση να παίρνει κανείς εύσημα για το αυτονόητο. Εγώ εκφράζω απλώς τον τρόπο που σκέφτομαι. Το ότι ο τρόπος που σκέφτομαι έχει τόσο μεγάλη απήχηση με χαροποιεί και με προβληματίζει.

Θα συνεργαζόσουν ποτέ με ηθοποιό που έχει καταγγελθεί μέσω του #MeToo;

Όχι.

Τι συζητήσεις κάνεις με τις κόρες σου ώστε να αντιμετωπίσουν τα κύματα βίας της κοινωνίας;

Είναι πολύ δύσκολο να θωρακίσεις τα παιδιά σου χωρίς να τα τρομοκρατήσεις. Προσπαθώ να ακούω τις κόρες μου, να δω πως αντιλαμβάνονται τα πράγματα, να εντοπίσω τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους, όχι για να τα διορθώσω εγώ, αλλά για να τους τα φωτίσω ώστε να τα δουν οι ίδιες. Τις εμπιστεύομαι πολύ και προσπαθώ, όσο περνούν τα χρόνια, να τους γίνομαι όλο και πιο άχρηστος.

Η δήλωση για το πως μίλησες στις κόρες σου για το revenge p@rn αποτέλεσε στιγμή παιδείας για μια ελληνική κοινωνία που κοιμάται και ξυπνάει με το «τι θα πει ο κόσμος».

Ο κόσμος πάντα κάτι θα λέει. Πάντα θα προσπαθεί να δείξει με το δάχτυλο σε μία κατεύθυνση μακριά από τον ίδιο. Βολεύει αυτό. Αυτοί που προσπαθούν να εξηγήσουν την αποτυχία τους μέσα από την επιτυχία των άλλων, αυτοί που κατηγορούν τους άλλους για να σκεπάσουν τις δικές τους επιλογές ή λάθη, αυτοί που σε αποθεώνουν και στη συνέχεια πίσω από την πλάτη σου ή κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα σε λοιδορούν δεν με αφορούν καθόλου. Απλώς νιώθω άσχημα για αυτό που κάνουν στον εαυτό τους.

Βιώνουμε μία περίοδο κρίσης αξιών. Τι δίνει χαρά στην ψυχή σου;

Θα διαφωνήσω μαζί σου. Δεν βιώνουμε κρίση αξιών. Βιώνουμε κρίση αρχών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αξίας και αρχής. Νομίζουμε ότι βιώνουμε κρίση αξιών, γιατί οι άνθρωποι συχνά κάνουμε το λάθος να μετατρέπουμε μια αξία σε αρχή. Μας λέει κάποιος σ’αγαπώ και εμείς ρωτάμε πόσο. Όταν προσπαθήσεις να βάλεις ποσότητα σε μία αξία, τη μετατρέπει σε αρχή. Χαρά στην ψυχή μου δίνουν τα χαμόγελο των παιδιών μου, η τέχνη και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, που τους βλέπω πολύ αποφασισμένους και ακομπλεξάριστους, με μια διάθεση tabula rasa απέναντι στα πάντα. Οι νέο μας διακατέχονται από τις αξίες του Διαφωτισμού. Δεν παραδέχονται αυθεντίες και πλησιάζουν τα πάντα με το γιατί.

Οι κόρες σου τι σου λένε για τη δουλειά και τη δημόσια εικόνα σου;

Τους κάνουν εντύπωση η αναπαραγωγή και η αποδοχή των όσων λέω, γιατί προφανώς για όλες εκείνες είναι γνώριμα και τα έχουν ακούσει από εμένα πολλές φορές. Δεν τις ρωτάω πως σας φάνηκε αυτό ή το άλλο. Αν θέλουν να σχολιάσουν κάτι, το κάνουν από μόνες τους. Προσπαθώ να τις κάνω περήφανες, όπως είμαι και εγώ για τους γονείς μου. Γενικά αν νιώθεις περήφανος για τους προγόνους σου, δεν πρέπει να στερήσεις αυτή τη χαρά από τους απογόνους σου.

Με τη μητέρα των παιδιών σου έχετε χωρίσει, αλλά διατηρείτε μια σχέση αγάπης. Πως το πετύχατε;

Το διαζύγιο το παίρνεις για να σώσεις μια σχέση, όχι για να την τερματίσεις. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσω αυτούς που ισχυρίζονται ότι αγαπούν τα παιδιά τους αλλά μισούν τους/τις πρώην τους. Τα παιδιά αποτελούν το άθροισμα δύο ανθρώπων. Μισώντας τον/την πρώην σου είναι σαν να μισείς το 50% του παιδιού σου. Όταν έχεις παιδιά με έναν άνθρωπο, οι ζωές σας είναι δεμένες για πάντα και, αν αγαπάς τα παιδιά σου, θα βρεις δίαυλο επικοινωνίας για το καλό όλων σας.

Είσαι σε σχέση με την ηθοποιό Άννα Μενενάκου. Νιώθεις ότι έχεις βρει το λιμάνι σου, το άλλο σου μισό;

Δεν έψαξα ποτέ για το άλλο μου μισό, γιατί πάντα ένιωθα ολόκληρος και, όταν νιώθεις ολόκληρος, τότε μπορείς να μοιραστείς. Η Άννα δεν είναι ούτε λιμάνι, ούτε αποκούμπι, ούτε το άλλο μου μισό, ούτε τίποτε από όλα αυτά. Είναι μία σπάνια γυναίκα, απείρου εσωτερικού κάλους, ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, έχει έναν αξιακό κώδικα που τον σέβομαι, ένα μυαλό που με ταξιδεύει και μια πορεία που θαυμάζω. Θέλω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος για να αξίζω να βρίσκομαι δίπλα της.

Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γάμου;

Δεν με αφορά η επικύρωση από καμία επίσημη Αρχή των συναισθημάτων που τρέφω για έναν άνθρωπο.