«Με τον Γιώργο Νταλάρα δεν είχαμε κάποια σχέση» - Ο Γιώργος Ζαμπέτας αποκαλύπτει για τον θείο του

Τον γνώρισε στα 26 του

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Με τον Γιώργο Νταλάρα δεν είχαμε κάποια σχέση» - Ο Γιώργος Ζαμπέτας αποκαλύπτει για τον θείο του

Στην κάμερα της εκπομπής Κυψέλη, το μεσημέρι της Παρασκευής 27/5, μετά τον Βασίλη Μίχα και την απίστευτη ιστορία του, είδαμε τον Γιώργο Ζαμπέτα, εγγονό του γνωστού τραγουδιστή του οποίου διατηρεί το όνομα του, ο οποίος μίλησε για την σχέση του με την μουσική, αλλά και με τον παππού του και τον θείο του, Γιώργο Νταλάρα.

Ο ίδιος ανέφερε πως το οικογενειακό του δέντρο συμπεριλαμβάνει πολλούς τραγουδιστές που έγραψαν ιστορία στην ελληνική μουσική, όμως, εκείνος ασχολήθηκε με την μουσική μόλις 10 χρόνια πριν. Βασικός του στόχος ήταν να αναδείξει τη μουσική που δεν πρόλαβε να παρουσιάσει ο παππούς του. Όσον αφορά τον Γιώργο Νταλάρα εξήγησε πως για πολύ μεγάλο διάστημα της ζωή του δεν είχαν επαφές.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Ζαμπέτα

«Προέρχομαι από δύο μουσικές οικογένειες, ο πατέρας μου είναι ο Μιχάλης Ζαμπέτας και η μητέρα μου η Ελένη Νταλάρα, τραγουδίστρια και ο πατέρας μου, μουσικός. Οι παππούδες μου, ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Λουκάς Νταλάρας. Οπότε δεν μπορούσα κι εγώ να ξεφύγω από τη μουσική παράδοση», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Πριν από δέκα χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ με το τραγούδι, είπα να αξιοποιήσω κάποια αρχεία που άφησε ο πατέρας μου, από ακυκλοφόρητη μουσική του Γιώργο Ζαμπέτα και να τα κάνουμε ένα δίσκο με τους φίλους μουσικούς και να ακούσει ο κόσμος κάτι που ο Γιώργος δεν πρόλαβε να βγάλει».

Στη συνέχεια εξήγησε: «Με τον Γιώργο Νταλάρα, παρότι είναι θείος μου, δεν είχαμε κάποια σχέση μέχρι που έφτασα 26 χρονών, πριν από δέκα χρόνια, δηλαδή, όταν πήγα και τον βρήκα στο καμαρίνι του. Συστηθήκαμε και του έδωσα την δουλειά μου, να δει μέσα από ένα δείγμα τι κάνω και το αφήσαμε ανοιχτό. Μετά με κάλεσε γιατί του άρεσε η δουλειά και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε»

«Ήμουν πολύ νέος όταν έφυγε ο Γιώργος Ζαμπέτας, ωστόσο τα Σαββατοκύριακα πήγαινα στο σπίτι του, στα τελευταία του ήταν στεναχωρημένος γιατί δεν αναγνωρίστηκε το έργο του όσο θα έπρεπε. Δεν ήταν πολύ κοντά μου ως παππούς, ήταν όμως ένας φυσιολογικός παππούς, αυτό μου άρεσε», κατέληξε.

Λίγα λόγια για τη ζωή του παππού του

Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1925 στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ η οικογένειά του καταγόταν από την Κύθνο. Γονείς του ήταν ο Μιχάλης Ζαμπέτας, που ήταν κουρέας και η Μαρίκα Μωραΐτη, ανηψιά γνωστού βαρύτονου της εποχής.

Από πολύ μικρή ηλικία ο τραγουδιστής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, αφού παράλληλα με την απασχόλησή του στο κουρείο του πατέρα του ως βοηθός, «σκάρωνε» κρυφά στο μπουζούκι τις πρώτες του μελωδίες. Οτιδήποτε στη φύση παρήγε ήχο, τον συνάρπαζε και τον βοηθούσε στις συνθέσεις του, σύμφωνα με όσα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στη βιογραφία του, λίγο πριν το θάνατό του.

Το 1932, σε ηλικία μόλις 7 ετών, κέρδισε το πρώτο του βραβείο, ως μαθητής της α’ δημοτικού, παίζοντας το πρώτο του τραγούδι σε σχολικό διαγωνισμό. Παρά τις αντιδράσεις συνέχισε με απόλυτη προσήλωση να υπηρετεί τη μεγάλη του αγάπη, ενώ η γνωριμία του το 1938 με το Βασίλη Τσιτσάνη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας.

Το 1940 η οικογένεια Ζαμπέτα μετακόμισε στο Αιγάλεω (Ιερά Οδό 309 και Σαλαμίνος 1) και από τη στιγμή εκείνη ο Ζαμπέτας απέκτησε έναν άρρηκτο δεσμό με την πόλη, της οποίας εμπνεύστηκε και χάρισε το προσωνύμιο «Σίτι», κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του στη Βρετανία.

Στα 1942 και κάτω από συνθήκες ανέχειας λόγω της Κατοχής, ο Ζαμπέτας δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, με το οποίο τραγουδούσαν καντάδες στα κορίτσια. Η καριέρα του, όμως, αργότερα εκτοξεύθηκε.