Στο αυτόφωρο η Γιούλικα Σκαφιδά

Ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Στο αυτόφωρο η Γιούλικα Σκαφιδά

Στο αυτόφωρο βρέθηκε πριν μερικές μέρες η Γιούλικα Σκαφιδά καθώς όπως ισχυρίζεται έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, καθώς πήγε να υπερασπιστεί ένα κοντινό της πρόσωπο. Η ηθοποιός έκανε την εν λόγω αποκάλυψη μέσα από μια μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Η ανάρτηση της Γιούλικας Σκαφιδά για τον ξυλοδαρμό και την νύχτα στο αυτόφωρο

«Μία νύχτα στο αυτόφωρο ή πόσο αληθινά έτοιμοι είμαστε να μιλήσουμε για την κακοποίηση. Πριν λίγες μέρες πέρασα τη νύχτα μου στο αυτόφωρο. Έπεσα θύμα ξυλοδαρμού επειδή προσπάθησα να υπερασπιστώ κοντινό μου άνθρωπο που δέχεται καιρό τώρα κακοποιητική συμπεριφορά. Το παρακάτω κείμενο δεν είναι μία προσωπική εξομολόγηση γι’ αυτήν την άσχημη εμπειρία. Γι’ αυτά έχω μιλήσει στους δικούς μου ανθρώπους:

Κλειστοφοβία που ανακάλυψα πως έχω ή που απέκτησα, τη σοκαριστική στιγμή που σου ζητάν να λύσεις και να παραδώσεις τα κορδόνια σου από φόβο μήπως κάνεις κακό στον εαυτό σου, τη μυρωδιά και τα σκοτάδια ενός παγωμένου δωματίου που θα κουβαλάω μέσα μου για καιρό ακόμα.

Αυτά τα διαχειρίζομαι, είναι οκ. Θα ήθελα να μιλήσω για τη γυναικεία κακοποίηση. Η Κοινωνία Αντιμετωπίζει τη γυναικεία κακοποίηση με μεγάλη υποκρισία. Γιατί ενώ στη θεωρία υπερασπίζεται τα θύματα και καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές, Στην πράξη στρέφει αλλού το βλέμμα.

Οι γείτονες φοβούνται να μιλήσουν, οι επαγγελματίες φοβούνται να μπλέξουν, κοινωνικοί φορείς ζητάνε αποδεικτικά στοιχεία. Εκτός από τη σωματική βία υπάρχει και η λεκτική βία και η ψυχολογική βία. Είναι πιο ύπουλες από την σωματική γιατί δεν αφήνουν σημάδια και παίζουν με το μυαλό των θυμάτων. Μία κακοποιημένη γυναίκα δεν είναι αναγκαστικά μόνο αυτή που τριγυρνάει στους δρόμους της Αθήνας κλαμένη με μελανιές στο σώμα.

Είναι και μία γυναίκα που έχει χαμόγελο στα χείλη, αγάπη για τη ζωή, μπορεί να είναι καλοντυμένη, να δείχνει ευτυχισμένη. Όσοι όμως τη γνωρίζουν καλά, βλέπουν τη σιωπή και τον φόβο πίσω από το βλέμμα. Ένας κακοποιητής δε μοιάζει με τους κακούς στα αμερικανικά μπλοκμπάστερ, δεν έχει τρία αυτιά, γαμψή μύτη και μακριά κοφτερά νύχια. Κυκλοφορεί δίπλα μας ίσως είναι καλοντυμένος, ίσως είναι πολύ ευγενικός, Ίσως έχει μία δουλειά με κύρος. Με μεγάλη απογοήτευση διαπίστωσα μέσα από την εμπειρία μου ότι μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα κακοποίησης λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής, θα βρει το δίκιο της μόνο εάν γίνει ένας αριθμός.

Γυναικοκτονία Νο 160: Θα δούμε την υπόθεση στην τηλεόραση, θα λυπηθούμε, θα εκφράσουμε την συμπάθεια μας στο θύμα και ας μην το γνωρίζαμε. Κοινοποιώ αυτήν την ιστορία για να αναρωτηθούμε όλοι κατά πόσο στην πράξη κάνει καθένας από μας το χρέος του για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο πιο φωτεινό χωρίς βία και χωρίς βλέμματα γεμάτα σιωπές και φόβο.

Ταγκάρω Γυναίκες δυναμικές που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιήσει την αναγνωρισιμότητα τους για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σε κοινωνικά θέματα» έγραψε στην λεζάντα της ανάρτησής της η Γιούλικα Σκαφιδά, η οποία πρόσφατα είχε κάνει λόγο και για μια άσχημη συνεργασία που είχε στο θέατρο.

Η ανάρτηση της Γιούλικας Σκαφιδά για τον ξυλοδαρμού και την νύχτα στο αυτόφωρο

«Θεωρώ τραγικό μια γυναίκα να παρενοχλείται και να ασχολούμαστε με το τι φορούσε»

Η Γιούλικα Σκαφιδά βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και μέσα σε όλα αναφέρθηκε στο ελληνικό metoo και στις καταγγελίες στον χώρο του θεάματος.

«Βάρυνε τώρα! Με φοβερή αμηχανία παρακολούθησα όλες τις εξελίξεις και με ανάμεικτα συναισθήματα. Ανάμεικτα γιατί από τη μία νιώθεις μια ανακούφιση ότι υπάρχει μια προοπτική να γίνουν κάποιες προεργασίες και ο χώρος να γίνει ακόμα πιο φωτεινός, να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Δεν είμαστε πολλοί, 100 άνθρωποι είμαστε, γνωριζόμαστε ο ένας με τον άλλον. Με όλους αυτούς, είτε θύτες είτε θύματα, έχουμε βγει, έχουμε φάει, έχουμε γελάσει, έχουμε κλάψει… Είναι άνθρωποι πολύ κοντινοί και είναι πολύ σοκαριστικό. Δεν σου κρύβω ότι όλοι έχουμε ακούσει κάτι, αλλά κάνουμε και μια δουλειά που σε ακολουθεί μια φήμη. Και δεν μπορείς βάσει αυτής της φήμης να πας στον αστυνόμο, στον συνάδελφο και να μεταφέρεις πράγματα.

Όλοι ξέρουμε από ένα περιστατικό, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να σου αποκαλύπτεται μια… σούμα πραγμάτων. Πονάει η καρδιά μου και η ψυχή μου γιατί συνειδητοποιώ ότι έχω συναναστραφεί ανθρώπους που είχαν πόνο και κουβαλούσαν ένα βάρος στην ψυχή τους πολλά χρόνια. Και βλέπεις ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάντα με το χαμόγελο…

Και από την άλλη βλέπεις και τους ανθρώπους που κάποια στιγμή στη ζωή τους πίστεψαν ότι έχουν τον έλεγχο και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, να βιάσουν την ψυχή σου, το σώμα σου. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια καλύτερη μέρα και ότι όλα αυτά έγιναν για κάποιο λόγο. Ελπίζω να έρθει μια καινούργια μέρα για όλους τους ανθρώπους.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις έγινε μια μεγάλη αποκάλυψη για το πόσο συντηρητική κοινωνία ήμασταν. Ακόμα κι ένας άνθρωπος που βρέθηκε να πει γιατί η Σοφία Μπεκατώρου βγήκε να μιλήσει τώρα ή τι θυμήθηκε τώρα η Ζέτα Δούκα, ακόμα κι ένας που υπήρξε, είναι φοβερά απογοητευτικό. Είμαστε μια κοινωνία βαθιά σεξιστική και συντηρητική και η μεγάλη παγίδα είναι ότι νομίζουμε πως είμαστε μοντέρνοι και εναλλακτικοί.

Τι σε νοιάζει εσένα γιατί βγήκε τώρα η κοπέλα να μιλήσει; Ήσουν εσύ έτοιμος να ακούσεις την κοπέλα που θα μιλούσε πέντε χρόνια πριν; Είσαι έτοιμος να ακούσεις την κοπέλα που έχει έρθει από το εξωτερικό και πλένει σκάλες και θέλει να σου πει ότι στο μπαρ που δούλευε κάποιος την παρενόχλησε;

Είσαι έτοιμος να το ακούσεις; Δεν ήσουν έτοιμος να το ακούσεις. Τη Σοφία Μπεκατώρου, όμως, ήσουν έτοιμος να την ακούσεις γιατί είναι αυτή που είναι. Και εκεί δεν είχες τίποτα να πεις, ούτε τι φορούσε, ούτε αν είχες κ…ους και β…ια, συγγνώμη! Θεωρώ φοβερά τραγικό μια γυναίκα να παρενοχλείται και να ασχολούμαστε με το τι ώρα ήταν και τι φορούσε. Νιώθω ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Με συγχωρείτε, αλλά άναψα τώρα!».