«Το γνωρίζαμε, αλλά...» - Σοκάρει η Ελένη Φίλιππα για το κίνημα MeToo

«Το μόνο που σκεφτόμουν είναι...»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Το γνωρίζαμε, αλλά...» - Σοκάρει η Ελένη Φίλιππα για το κίνημα MeToo

Η Ελένη Φίλιππα, η αγαπημένη δικηγόρος του Κωνσταντίνου και Ελένης, παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν και μίλησε για το κίνημα MeToo που έχει έρθει στην Ελλάδα, αλλά και τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος πολλών από τους συναδέλφους της.

Η ηθοποιός απάντησε πως το να είναι καλός στην υποκριτική δεν απαιτεί να είσαι σπουδαίος άνθρωπος, σε αντίθεση με την άποψη της Μαρίας Φιλίππου, όμως είναι πολύ χαρούμενη που ο κόσμος πλέον μπορεί να μιλάει "ανοιχτά" για τα βιώματά του και να μην φοβάται. Μάλιστα, ανέφερε πως δεν γνώριζε πολλά από τα περιστατικά με άλλους ηθοποιούς τους οποίους καταγγέλουν για βιασμό.

Οι δηλώσεις της Ελένης Φίλιππα για το κίνημα MeToo

Για να είναι κάποιος σπουδαίος ηθοποιός, πρέπει να είναι και σπουδαίος άνθρωπος;

Όχι, δεν νομίζω ότι το ένα συνδέεται με το άλλο, δηλαδή το ταλέντο με τον χαρακτήρα. Έχω γνωρίσει ανθρώπους με πολύ ταλέντο, όπου ο χαρακτήρας τους δεν ήταν εξίσου σπουδαίος, δυστυχώς. Ωστόσο εάν τύχει αυτό, είναι μεγάλη ευλογία, το να είναι δηλαδή κάποιος σπουδαίος ηθοποιός, αλλά και σπουδαίος άνθρωπος.

Ελένη Φίλιππα

Ποια είναι η γνώμη σας για το κίνημα me too;

Είναι πάρα πολύ καλό το ότι μίλησαν όσοι άνθρωποι είχαν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, γιατί ωθούν και άλλους ανθρώπους στο να μην φοβηθούν και να μιλήσουν, αλλά και γιατί αρχίζουν τα πράγματα να μπαίνουν λίγο στη θέση τους για τις μελλοντικές γενιές.

Να ξέρουν τα νέα παιδιά ότι αν θελήσουν να μιλήσουν, θα είναι κάποιος εκεί να τους ακούσει, γιατί δυστυχώς παλιά δεν άκουγε κανείς. Δεν αναφέρομαι μόνο στον δικό μας χώρο, αλλά σε όλους.

Σας σόκαραν οι καταγγελίες που έγιναν εις βάρος συναδέλφων σας;

Κάποια που είχαν να κάνουν με βιασμούς, ναι, με σόκαραν, γιατί δεν τα ήξερα και από μόνα τους, όμως, είναι σοκαριστικά. Το μόνο που σκεφτόμουν είναι τι έχουν περάσει αυτές οι κοπέλες και αυτά τα αγόρια όλον αυτό τον καιρό. Το ότι υπήρχαν θέματα συμπεριφορών το γνωρίζαμε, αλλά όλο το υπόλοιπο ήταν αδιανόητο.

Ωστόσο, θέλω να σου πω ότι τους πιστεύω απόλυτα, γιατί κανένας άνθρωπος που δεν έχει υποστεί κάτι τέτοιο δεν θα πήγαινε σε ένα δικαστήριο να περιγράψει μια τόσο εξευτελιστική διαδικασία. Δεν είμαι δικαστής, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη.

«Δεν βλέπω το Κωνσταντίνου και Ελένης»

Η Ελένη Φίλιππα, μεταξύ άλλων, μίλησε και για τη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης», όπου συμμετείχε και υποδυόταν τη δικηγόρο της Ελένης Βλαχάκη, Έλλη Ρούσσου.

«Κωνσταντίνου και Ελένης» μια σειρά-σταθμός στην καριέρα σας, η οποία γυρίστηκε πριν από 22 χρόνια, ωστόσο την βλέπουμε ακόμα και σημερινά καθημερινά. Πώς νιώθετε που αποτελέσατε μέρος της και πώς νιώθετε όταν σας βλέπετε τόσα χρόνια μετά;

Αρχικά θέλω να σου πω ότι δεν βλέπω το «Κωνσταντίνου και Ελένης», γιατί κάτι με πιάνει. Δεν έχει νόημα να κάτσω να δω τον εαυτό μου πριν από τόσα χρόνια. Όσο για το ότι ήμουν μέρος αυτής της σειράς, αισθάνομαι ωραία παρόλο που δεν γνώριζα ότι θα γίνει τόσο μεγάλη επιτυχία. Αυτό είναι μεγάλη ευλογία. Είναι μια σειρά φαινόμενο και είχα τη μεγάλη τύχη να ανήκω στο cast της.

Παίξατε και σε αλλά επιτυχημένα σίριαλ εκείνη την εποχή. Σας εξασφάλισε οικονομικά η τηλεόραση;

Δεν ήμουν ποτέ από τους ηθοποιούς που έπαιρναν πολλά λεφτά. Οι πρωταγωνιστές από ό,τι ξέρω παίρνανε πάρα πολύ καλά λεφτά, αλλά εμείς οι υπόλοιποι πληρωνόμασταν πολύ συμπαθητικά. Επειδή έχω χρόνια να κάνω σίριαλ, αυτά που ακούω ότι παίρνουν τώρα, είναι σαφώς πολύ χαμηλότερα. Εγώ χάρη στα σίριαλ πήρα αυτοκίνητο, καθώς στο θέατρο δεν μπορείς να βγάλεις πολλά λεφτά.

Γιατί έχουμε καιρό να σας δούμε τηλεοπτικά; Ήταν δική σας επιλογή;

Δεν ήταν ακριβώς επιλογή μου, με την έννοια ότι δεν είναι ότι μου έκαναν προτάσεις και είπα όχι. Ωστόσο για να σου πω την αλήθεια, κάποιες στιγμές απορώ πώς δουλεύω ακόμα, γιατί δεν κάνω απολύτως τίποτα, ούτε τα βασικά. Δεν είμαι καθόλου καλή στις δημόσιες σχέσεις ή στο να χτυπήσω πόρτες. Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι είναι και δικό μου σφάλμα.

Έκανα όπως είπες και κάποια άλλα σίριαλ, αλλά το «Κωνσταντίνου και Ελένης» έριξε το πέπλο του πάνω σε ό,τι άλλο είχα κάνει. Φέτος είχα τη μεγάλη τύχη να παίξω στη σειρά της ΕΡΤ «Αγάπη παράνομη» και αισθάνομαι πολύ τυχερή, γιατί ξέρω ότι αυτή είναι μια σειρά που θα μείνει σαν σημείο αναφοράς.

Ελένη Φιλίππα