«Μιλάμε για ανείπωτες πράξεις» - "Καταπέλτης" η Μαρία Φιλίππου για το κίνημα MeToo

Αναλυτικά οι δηλώσεις της ηθοποιού

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Μιλάμε για ανείπωτες πράξεις» -

Η Μαρία Φιλίππου, η οποία μίλησε την Τετάρτη 8/6 στην εκπομπή Στούντιο 4 και αποκάλυψε για την σειρά στην οποία συμμετέχει αυτό το διάστημα, Γη της Ελιάς, παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη και στο περιοδικό Λοιπόν. Εκεί αναφέρθηκε στο κίνημα MeToo και τους συναδέλφους της, που πλέον τους βλέπει μέσα στα σίδερα της φυλακής.

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για το γεγονός για να είναι κάποιος πολύ καλός όσον αφορά το κομμάτι της υποκριτικής είναι απαραίτητο να είναι και καλός άνθρωπος στην προσωπική του ζωή, έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί τίποτα από όλα όσα έχουν γίνει.

Οι δηλώσεις της Μαρίας Φιλίππου για το MeToo

Για να είναι κάποιος σπουδαίος ηθοποιός, πρέπει να είναι και σπουδαίος άνθρωπος;

Ναι είμαι πολύ σίγουρη γι’ αυτό. Αν δεν έχεις αξίες σαν άνθρωπος κι αν δεν έχεις να πεις κάτι σαν προσωπικότητα, ανεβαίνοντας 1,5 μέτρο σε μια σκηνή, δεν νομίζω ότι μπορείς να ταξιδέψεις το κοινό σου κι ένας καλλιτέχνης οφείλει να το κάνει αυτό. Οφείλει να έχει άποψη σε σχέση με το κοινό του, αλλά και τους συναδέλφους του. Να υπάρχει σεβασμός. Όλοι είμαστε ίσοι αλλά δεν είμαστε ίδιοι. Υπάρχει ιεραρχία στη δουλειά μας γι’ αυτό λέω ότι δεν είμαστε ίδιοι αλλά σίγουρα είμαστε ίσοι.

Μαρία Φιλίππου

Οι δίκες των συναδέλφων σας που έχουν καταγγελθεί είναι σε εξέλιξη. Πιστεύετε ότι με όλα όσα έχουν γίνει θα σταματήσουν να συμβαίνουν τέτοια απαράδεχτα σκηνικά στο θέατρο αλλά και γενικότερα;

Το γενικότερα δεν το ξέρω, γιατί δεν έχουμε ακούσει κάτι ιδιαίτερο από άλλους χώρους, πέρα από την κυρία Μπεκατώρου. Όσον αφορά τον δικό μου χώρο, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να κάνετε ακόμα αυτές τις ερωτήσεις και πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να σας πει το αντίθετο.

Η ανθρώπινη ύπαρξη και το δικαίωμα στην εργασία είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και πρέπει να διαφυλαχτεί πάση θυσία. Από εκεί και πέρα, οι υποθέσεις αυτές έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, την οποία προσωπικά εμπιστεύομαι . Κι αν όντως έχουν γίνει αυτά τα εγκλήματα, καθώς υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας, θα καταδικαστούν.

Όμως στο όνομα της ενημέρωσης έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή και οι καθημερινές αναφορές που βομβαρδίζουν το κοινό, κάνουν κακό στο θέατρο.

Σκεφτείτε ένα παιδί που θέλει αυτή τη στιγμή να ασχοληθεί, πόσο εύκολα θα το κάνει. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν 4-5, δεν ήταν όλο το ελληνικό θέατρο, το οποίο αυτή τη στιγμή βάλλεται ολόκληρο. Δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε οικογενειάρχες άνθρωποι που κάνουμε αυτή τη δουλειά. Πρέπει να μιλάμε και για το φως του θεάτρου. Όσον αφορά στο αν θα σταματήσει ή όχι, πιστεύω ότι σίγουρα θα μειωθεί.

Δεν θεωρείτε ότι αν το σιωπήσουμε το θέμα θα ξεχαστεί;

Τι να ξεχαστεί; Εδώ μιλάμε για ανείπωτες πράξεις, αν έγιναν, λόγω κατάχρησης εξουσίας. Για εμένα αυτή η ιστορία κρύβει πολύ πόνο για τα θύματα που έκαναν τις καταγγελίες και στενοχώρια για το πώς αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να κατηγορούνται ότι έκαναν αυτά τα τρομερά εγκλήματα.

Αυτά τα παιδιά, βρήκαν το κουράγιο και μπράβο τους και κατήγγειλαν αυτό που τους συνέβη και αυτή τη στιγμή στο δικαστήριο, το ξανά ζουν από την αρχή. Αυτό δεν είναι λίγο. Υπάρχει ο άγραφος νόμος του θεάτρου ότι τίποτα δεν μένει κρυφό, είμασταν οι πιο έντιμοι.

«Είχα θυμό μέσα στο διαζύγιο! Δεν ήθελα να λήξει, ζήτησα βοήθεια»

Στην εκπομπή Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένη η Μαρία Φιλίππου το μεσημέρι της Δευτέρας 16/5, όπως αναφέρθηκε, και μέσα σε όλα αναφέρθηκε στο διαζύγιό της και τον τρόπο που το αντιμετώπισε, ενώ πρόσφατα προχώρησε και σε μια απίστευτη καταγγελία.

«Είχα θυμό μέσα στο διαζύγιο, δεν ήταν ακριβώς δική μου επιλογή. Μπορεί μια σχέση να έληξε αλλά εγώ, ας πούμε δεν ήθελα να λήξει. Βασικά, δεν ήθελα να διαλυθεί η οικογένεια και όταν δεν είσαι εσύ αυτός που το αποφασίζεις, κάπως δεν σου αρέσει. Η λογική μου μπορεί να μου λέει ότι πρέπει να κάνω αυτό, αλλά το συναίσθημα μου έλεγε άλλα. Συνήθως το συναίσθημα εμένα δεν με ξεγελά, οπότε ακολουθώ αυτό.

Η σχέση είχε τελειώσει αλλά εγώ δεν ήμουν έτοιμη να το δεχθώ. Ίσως γιατί είχα τα παιδιά και μπορεί και αυτό να είναι λάθος. Μου πήρε τρία τέσσερα χρόνια… Μπορεί να μη μου έχει φύγει και εντελώς, μπορεί και να το παίζω -χωρίς να σημαίνει ότι θέλω να γυρίσω. Ένας χωρισμός είναι απώλεια.

Προσπαθώ να δω αν με αυτόν τον άνθρωπο που έχω δύο παιδιά και τον αγαπώ, μπορούμε να συνυπάρξουμε κάτω από νέες συνθήκες και οι τέσσερις. Πιστεύω πως μπορούμε. Ζήτησα βοήθεια αρχικά για τα παιδιά μου. Αφού το έκανα αυτό, εγώ ένιωθα λίγο χαμένη. Πήγα σε δύο τρεις ψυχολόγους… Ευτύχισα γιατί είχα καλούς φίλους», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Φιλίππου.