''Ήταν σοκαριστικό αυτό που βγήκε στην επιφάνεια'': Ο Ιβάν Σβιτάιλο παίρνει θέση γύρω από τις αποκαλύψεις του metoo

Η αποκαλυπτική συνέντευξη του διάσημου χορευτή

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
''Ήταν σοκαριστικό αυτό που βγήκε στην επιφάνεια'': Ο Ιβάν Σβιτάιλο παίρνει θέση γύρω από τις αποκαλύψεις του metoo

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Ιβάν Σβιτάιλο παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Εγώ», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις σοκαριστικές αποκαλύψεις που έγιναν στα πλαίσια του metoo, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και ο ίδιος για δυσάρεστα περιστατικά που βίωσε στα πρώτα βήματα της καριέρας του. Ο γνωστός χορευτής μας έχει συνηθίσει στις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αφού δε διστάζει ποτέ ούτε να σχολιάσει τα κακώς κείμενα, αλλά ούτε και να εκθέσει προσωπικές του εμπειρίες.

Πρόσφατα με αφορμή τον πόλεμο στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ουκρανία, έκανε κατάθεση ψυχής, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι συγγενείς του που βρίσκονται είτε σε ουκρανικά είτε σε ρωσικά εδάφη, αλλά και για το πως αντιμετωπίζει ο ίδιος τον τραγικό αυτό πόλεμο, ενώ έκανε και το σχόλιό του για τους δύο λαούς.

Τι δήλωσε ο Σβιτάιλο στο «Εγώ» με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από το Metoo

Το θέατρο θα βγει πιο δυνατό μετά το #metoo;

Θεωρώ πως μπήκε ένας κόφτης στις λάθος συμπεριφορές. Ελπίζω να μην πάμε στο άλλο άκρο, αλλά να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι περιπτώσεις αυτές να αντιμετωπίζονται αντικειμενικά και τα social media να μην δικάζουν ανθρώπους που τελικά μπορεί να μην φταίνε.

Είναι πολύ σημαντικό τα θέματα αυτά να αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να υπάρχουν τα κατάλληλα σωματεία και οργανισμοί που θα επιβάλλουν τη συνθήκη μιας υγειούς συνεργασίας. Στην περίπτωση του #metoo είδαμε ότι λες και ξέθαψαν από τους νεκρούς το Σωματείο Ηθοποιών. Από τον ίδιο τον δικό μας κύκλο είχε κομματικοποιηθεί σκόπιμα ώστε να μην έχει καμία ισχύ.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σωστές συμβάσεις εργασίας και σωστοί κώδικες δεοντολογίας, θεωρώ πως οδηγούμαστε σε έναν τόπο που ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Είχες συνεργαστεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη ή τον Δημήτρη Λιγνάδη;

Όχι ποτέ.

Οι δηλώσεις του Σβιτάιλο γύρω από το Metoo

Τα όσα ακούστηκαν ήταν σοκ για εσένα;

Ήταν σοκαριστικό αυτό που βγήκε στην επιφάνεια. Φήμες πάντα ακούγονται, αλλά είναι αλλιώς να υποθέτεις, αλλιώς να βλέπεις και να σιωπάς και διαφορετικό να κάνεις πως δεν βλέπεις.

Ήρθες αντιμέτωπος με κακοποιητικές συμπεριφορές ή σεξουαλική παρενόχληση;

Από όλα υπήρξαν. Είμαι 20 χρόνια σε αυτή τη δουλειά… Ευτυχώς είχα την τέχνη μου και στηριζόμουν πολύ στη δουλειά μου. Όταν έβλεπα ότι κάτι δεν μου ταίριαζε, έβρισκα πάντα μια εναλλακτική.

Ο Ιβάν Σβιτάιλο έδωσε συνέντευξη για το metoo

Ξεκίνησες ως παιδί στον χώρο αυτό, φαντάζομαι θα ήρθες αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις;

Ναι, 16 ετών δέχτηκα ανήθικη πρόταση από μεγαλύτερο. Ήταν ένα σοκ, αλλά δεν το μοιράστηκα με κανέναν.

Δεν λύγισα, πήρα μια ανάσα και επέστρεψα στο προσωπικό μου εργαστήρι, το οποίο ήταν το μόνο που θα με βελτίωνε και θα με έκανε να έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Στην πλειοψηφία όμως των συνεργασιών μου, ήμουν και περήφανος και ευγνώμων γι’ αυτές. Απέκτησα και φίλους και ανθρώπους που με στήριξαν. Ήμουν τυχερός σε αυτό το κομμάτι.

Συγκλονίζει o Σβιτάιλο για τη μάχη του με τον αλκοολισμό - «Κατάλαβα ότι κινδύνευα και οδηγούμουν στην...»

Στο ίδιο περιοδικό έχει παραχωρήσει ξανά συνέντευξη, μιλώντας εκείνη τη φορά για τη μάχη που έδωσε για να καταπολεμήσει τον αλκοολισμό.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να μιλήσεις ανοιχτά για τη μάχη σου με το αλκοόλ;

Όλοι οι άνθρωποι για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο αυτογνωσίας, πρέπει να βουτήξουμε και στα φωτεινά πράγματα και στα σκοτάδια μας. Να τα κατανοήσουμε και να τα επεξεργαστούμε. Εγώ βούτηξα στην αυτοκαταστροφή και αυτό ήταν δείγμα ότι κάτι δεν είχα επεξεργαστεί σωστά. Αλλά ακόμη και αυτό το βραχυκύκλωμα, ήταν κάτι που χρειαζόταν. Μέσα από τον αλκοολισμό έμαθα να αγαπάω ακόμη πιο ουσιαστικά τον εαυτό μου.

 Συγκλονίζει ο Ιβάν Σβιτάιλο για τη μάχη του με τον αλκοολισμό

Στο αλκοόλ οδηγήθηκες εξαιτίας του πατέρα σου;

Ήταν βαριά αλκοολικός και καμιά φορά δεν ξέρω, ίσως ταυτιζόμαστε με τα αρνητικά. Το γεγονός πάντως ότι τα αποδέχεσαι και μπορείς να κρίνεις είναι ίσως αυτός ο δρόμος μέσα από τον οποίο βρίσκεις τη δύναμη να επαναφέρεις τον εαυτό σου σε μια υγεία.

Πώς κατάφερες να ξεφύγεις από το αλκοόλ;

Κατάλαβα ότι κινδύνευα και οδηγούμουν στην καταστροφή. Συνειδητοποίησα πως το μόνο που έχω να κάνω είναι να πάω προς το φως και να σηκωθώ. Είμαι συνηθισμένος εργάτης και στρατιώτης. Ήξερα πως ο μόνος τρόπος για να επαναφέρω το πνεύμα μου, ήταν να επαναφέρω και το σώμα μου. Ακόμη και όταν έφτασα πάντως 140 κιλά εξαιτίας αυτού, δεν τρόμαξα με τον εαυτό μου. Αποκόμισα πολλά μέσα από αυτό…