«Εγώ προβληματίστηκα...» - Η Φαίη Σκορδά τοποθετήθηκε για την ανάρτηση του Δημήτρη Μοθωναίου

Με αφορμή την αναφορά του ονόματος του στη δίκη Λιγνάδη

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
«Εγώ προβληματίστηκα...» - Η Φαίη Σκορδά τοποθετήθηκε για την ανάρτηση του Δημήτρη Μοθωναίου

Μετά την ανάρτηση του Δημήτρη Μοθωναίου για την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η Φαίη Σκορδά θέλησε να τοποθετηθεί μέσα από την εκπομπή το Πρωινό το πρωί της Τρίτης 28/6.

Οι δηλώσεις της Φαίης Σκορδά για την ανάρτηση του Δημήτρη Μοθωναίου

«Μετά από όλα αυτά που του συνέβησαν, πέρασε από όλες τις φάσεις ο Δημήτρης και κατάφερε να τα ξεπεράσει. Κατάφερε να περάσει απέναντι και να είναι αυτός που είναι σήμερα. Άρα ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να περάσει ένα μήνυμα, μπορεί να απλώσει το χέρι του και να πει “ελάτε να σας βοηθήσω”.

Μετά από αυτή τη συνέντευξη, το Instagram του γέμισε με μηνύματα ανθρώπων που έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις και χρειάζονταν βοήθεια. Αυτός ήταν ο λόγος που μίλησε. Μίλησε για τις σεξουαλικές, κακοποιητικές σχέσεις, για τους βιασμούς που έζησε όταν ήταν μικρός και μετά εξήγησε πώς αυτό σε κάνει να μπαίνεις μετά σε άλλες κακοποιητικές σχέσεις. (…)» εξήγησε αρχικά η Φαίη Σκορδά.

«Δεν ανέφερε ποτέ το όνομα του Λιγνάδη. Ούτε εμείς είχαμε αυτήν την πληροφορία από τη δημοσιογράφο της εκπομπής γιατί πέρασε και λίγο στα ψιλά κατά τη διάρκεια της απολογίας. Και αναφέρεται το όνομά του ότι μέρος ενός κυκλώματος που θέλει να ρίξει τη Μενδώνη, είναι και ο Μοθωναίος. Πώς εμπλέκεται; Εγώ προβληματίστηκα και λέω πώς μπορεί να εμπλακεί το όνομα του Λιγνάδη σε όλο αυτό το κακοποιητικό που έχει περιγράψει ο Μοθωναίος πριν ενάμιση χρόνο. Ο Μοθωναίος δεν τον ανέφερε, ούτε τον φωτογράφισε προφανώς. Δεν είπε τίποτα, τίποτα, τίποτα. Είμαι σε θέση να πω, ότι δεν είπε και τίποτα backstage».

«Αν πεις στη μάνα σου ότι ο αδερφός της σε κακοποιεί και δεν σε πιστέψει, είναι...»

Ο Δημήτρης Μοθωναίος πριν από λίγο καιρό είχε σοκάρει την κοινή γνώμη με την αποκάλυψη που είχε κάνει για την σεξουαλική κακοποίηση που είχε δεχτεί σε ηλικία μόλις 6 ετών.

Έτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ» "άνοιξε" την καρδιά του και μίλησε για την περιπέτεια που βίωσε αλλά και για το γεγονός πως οι γονείς του δεν τον πίστεψαν ποτέ.

Ζει ο άνθρωπος που σε είχε κακοποιήσει;

Ζει.

Άραγε θες να τον πλακώσεις στο ξύλο, να τον σκοτώσεις ή τον έχεις συγχωρέσει;

Το έχω ξεπεράσει. Από τη στιγμή που τα είπα, που τα έβγαλα από μέσα μου, αισθάνομαι καλύτερα, λυτρώθηκα, τώρα εκείνος δεν με απασχολεί, τον έχω αφήσει πίσω μου, είμαι άλλος άνθρωπος.

Από τι προκαλείται αυτό; Από το σπίτι, από έλλειψη κανονικής σεξουαλικής σχέσης;

Μάλλον από έλλειψη σεξουαλικής επαφής. Μπορεί από τη στέρηση να προκαλείται αυτή η διαστροφή, Όλα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την αγωγή που λαμβάνει κάθε παιδί στο σπίτι και στο σχολείο.

Δεν το είπες, δεν το αποκάλυψες, δεν έτρεξες στη μητέρα σου;

Δεν μπορούν, δεν αντέχουν να το ακούσουν. Τους είπα αυτό που συνέβαινε και δεν το ακούγανε. Ουσιαστικά δεν έχεις βoήθεια από πουθενά. Επομένως να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε αυτά τα αίσχη να μην παραγράφονται και να είναι αυστηρός.

Και ταυτόχρονα η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο. Αν το πεις στη μάνα σου ότι ο αδερφός της σε κακοποιεί, δεν θέλει να το πιστέψει. Χωρίς να έχει κακή πρόθεση. Και αυτή η άρνηση συνιστά μια δεύτερη κακοποίηση.

Πόσο ετών ήσουν τότε;

Μόλις έξι ετών και το ίδιο πράγμα συνέχιζε να συμβαίνει επί χρόνια. Και επειδή κανείς δεν με άκουγε, έτσι και εγώ το ξέχασα. Άμα σου πει η μάνα σου δεν έχει γίνει., λες ότι δεν έχει γίνει. Συνεχίστηκε λοιπόν. Και μου συνέβη ξανά στα 26 μου κι έτσι αναγνώρισα και θυμήθηκα όλα αυτά που είχα βιώσει στο παρελθόν.

Ο μόνος λόγος που το συζήτησα είναι επειδή θέλω να ξυπνήσουν οι άλλοι και να το αντιμετωπίσουν. Από τη στιγμή που το είπα δημοσίως, μου έφυγε, λυτρώθηκα από αυτό. Αισθάνομαι τέλεια τώρα.

Με τον Δημήτρη Λιγνάδη είχες συνεργαστεί στο παρελθόν, ποια η εντύπωσή σου;

Είχα συνεργαστεί σε δυο παραστάσεις. Πρέπει να πω ότι είναι αρκετά καλλιεργημένος και ταλαντούχος, όμως το τελευταίο διάστημα ήταν σαν χαμένος. Πάντως και τα μισά από αυτά να αποδειχθούν, πρέπει να καταδικαστεί, τέλος.