''To 1973 έμεινα έγκυος και έπεσα να πεθάνω'' - Συγκλονίζει η Ακρίτα με αφορμή το νόμο για τις αμβλώσεις

Ποια ήταν η στάση της μητέρας της;

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
''To 1973 έμεινα έγκυος και έπεσα να πεθάνω'' - Συγκλονίζει η Ακρίτα με αφορμή το νόμο για τις αμβλώσεις

Με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ , με την οποία πλέον απαγορεύονται οι αμβλώσεις για τις γυναίκες της χώρας, η Έλενα Ακρίτα μέσα από μια συγκινητική προσωπική της ιστορία, πήρε θέση επί του θέματος, θέλοντας να περάσει το δικό της μήνυμα. Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως είχε μείνει και η ίδια έγκυος στα 18 της και είχε φτάσει στα άκρα μέχρι να μιλήσει με την μητέρα της και να δούνε πως θα το αντιμετωπίσουν.

Η ίδια πριν από λίγο καιρό είχε αποκαλύψει τον πραγματικό λόγο που δεν έκανε ποτέ δικό της παιδί , αλλά αντίθετα προχώρησε σε υιοθεσία από κοινού με τον τότε σύζυγό της Κώστα Αρζόγλου. Μάλιστα είχε αναφερθεί και τότε στην άμβλωση αλλά και στα μέτρα που πήραν τότε με το σύζυγό της προκειμένου να προστατέψουν το γιο τους Παύλο από την έκθεση και τις ερωτήσεις γύρω από την υιοθεσία.

Η προσωπική εξομολόγηση της Έλενας Ακρίτα για την άμβλωση

«Και εγώ έχω κάνει άμβλωση όταν ήμουν 18 χρονών σε μια εποχή που δεν ήμουν ιδιαίτερα εξοικειωμένη με μέσα αντισύλληψης και τα λοιπά, έμεινα έγκυος και έπεσα να πεθάνω. Πήγα στη μάνα μου, μέχρι να πάω σε αυτή και να βρω το κουράγιο μην το συζητάς», είπε αρχικά η δημοσιογράφος.

Και συνέχισε για τη στάση της μητέρας της:

«Πέφτω στην αγκαλιά της και της λέω μαμά το και το. Αυτή την αγκαλιά την άνοιξε διάπλατα, σκούπισε τα δάκρυά μου, ήταν ψύχραιμη , μου είπε λόγια τρυφερά και επειδή πάντα ήταν ένας πολύ πρακτικός και οργανωτικός άνθρωπος, φρόντισε ώστε αυτή η πολύ τραυματική εμπειρία για τη 18χρονη κόρη της να γίνει τουλάχιστον με τον καλύτερο ιατρικό τρόπο, με τον γυναικολόγο της, που ήταν ένας κορυφαίος γιατρός και σε ιδιωτικό θεραπευτήριο».

Τέλος αποκάλυψε τη χρονολογία όπου συνέβη αυτό:
«Μιλάμε για το 1973. Αυτό το παιδί αν είχε ζήσει τότε, θα ήταν μεσήλικας. Παρ' όλα αυτά τότε πήρα τη σωστή απόφαση και είμαι ευγνώμων στη μητέρα μου που εκείνη τη στιγμή μου κράτησε σφιχτά το χέρι και με βοήθησε να βαδίσω στους πιο δύσβατους δρόμους της ζωής μου»

Αυτός είναι ο νέος απαράδεκτος νόμος για τις αμβλώσεις που θα ισχύει στις ΗΠΑ

Την Παρασκευή 24/6 έγινε γνωστή μία απόφαση, που πάρθηκε στην Αμερική από το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ακυρώνοντας μια απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τη θρησκευόμενη δεξιά.

Σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας επομένως οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, δε θα έχουν την δυνατότητα νομικά. Θα πρέπει είτε να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη, είτε να χρησιμοποιήσουν κρυφά παράνομα μέσα για να το πετύχουν, όπως παραγγέλνοντας χάπια μέσω του διαδικτύου.

Διαφορετικά θα πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες Πολιτείες, όπου η άμβλωση θα επιτρέπεται. Το ταξίδι όμως είναι ακριβό και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα πλήξει κυρίως τις φτωχές γυναίκες ή εκείνες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους – η μεγάλη πλειονότητα προέρχεται από τις μειονότητες των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών.

Η ετυμηγορία των δικαστών δεν καθιστά αυτομάτως παράνομες τις αμβλώσεις, όμως γυρίζει τις ΗΠΑ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, όταν δηλαδή η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να τις εγκρίνει ή να τις απαγορεύσει.

Δεδομένου ότι η χώρα είναι διχασμένη, σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να τις απαγορεύσουν πολύ γρήγορα. Το Μισούρι ήταν η πρώτη Πολιτεία που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα από τα άρθρα του δεν προστατεύει ρητά αυτό το δικαίωμα», γράφει στο σκεπτικό της απόφασης, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των 6 συντηρητικών δικαστών, ο Σάμιουελ Αλίτο. Η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ «ήταν εξ αρχής πλήρως αθεμελίωτη» και «πρέπει να ακυρωθεί», πρόσθεσε.

«Ήρθε η ώρα να θέσουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», στα τοπικά κοινοβούλια, γράφει επίσης ο δικαστής.

Η διατύπωση αυτή είναι πολύ κοντά στο κείμενο του προσχεδίου απόφασης που είχε διαρρεύσει στον Τύπο τον Μάιο, προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και κύμα αγανάκτησης στους προοδευτικούς κύκλους.

Έκτοτε, το κλίμα ήταν τεταμένο γύρω από το Δικαστήριο, όπου είχε τοποθετηθεί ένας φράχτης ασφαλείας για να μην πλησιάζουν κοντά οι διαδηλωτές. Τον Ιούνιο, ένας ένοπλος συνελήφθη κοντά στο σπίτι του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο και του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα δολοφονίας.

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον – κάποιοι έκλαιγαν από χαρά, άλλοι από θλίψη.

Η σημερινή απόφαση θεωρείται «μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την εποχή που ιδρύθηκε, το 1790», παρατήρησε ο καθηγητής δικαίου της υγείας, Λόρενς Γκόστιν. «Έχει συμβεί και άλλες φορές το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξει αποφάσεις του, όμως για να θεμελιώσει ή να επαναφέρει ένα δικαίωμα και ποτέ για να το καταργήσει», σημείωσε.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, ένα κέντρο ερευνών που αγωνίζεται για την πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, 13 Πολιτείες έχουν ήδη περάσει «νόμους-ζόμπι»: απαγορεύουν τις αμβλώσεις και θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ. «Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, θα δούμε κλινικές να κλείνουν» σε αυτές τις Πολιτείες, όπως το Τέξας ή η Λουιζιάνα, σχολίασε ο Λόρενς Γκόστιν. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους άλλες 12 Πολιτείες, απαγορεύοντας πλήρως ή εν μέρει τις αμβλώσεις.