Δίκη Φιλιππίδη: Αποφυλάκιση υπό όρους προτείνει η εισαγγελέας

Έκτακτη εξέλιξη

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δίκη Φιλιππίδη: Αποφυλάκιση υπό όρους προτείνει η εισαγγελέας

Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη συνεχίζεται σήμερα 1/7, με τον ίδιο ωστόσο να απουσιάζει από το εδώλιο του Μικτού. Ο ηθοποιός κατηγορείται για μια υπόθεση βιασμού κατ’ εξακολούθηση και δυο απόπειρες βιασμού σε βάρος τριών γυναικών συναδέλφων του.

Αποφυλάκιση υπό όρους προτείνει η εισαγγελέας για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Μάλιστα, πριν από λίγο η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του ηθοποιού και να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και καταβολή εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

«Ο κατηγορούμενος δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στο χώρο της τηλεόρασης και του θεάτρου, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η δίκη του και να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι καταγγελλόμενες πράξεις έλαβαν χώρα πριν πολλά χρόνια και δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του δικαστηρίου σας ίδιες συμπεριφορές. Είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη; Η προσωρινή κρατηση έχει προληπτικό σκοπό. Στο παρόν στάδιο κρίνεται ότι η επιβολή περιοριστικών όρων είναι επαρκής και ικανή για να το αποτρέψει από ίδιες πράξεις και να εξασφαλίσει την παρουσία του στο δικαστήριο. Έχει γνωστή κατοικία, δεν υπήρξε φυγόδικος ή φυγόποινος», ανέφερε η εισαγγελέας.

Ο ηθοποιός, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί και ανακοίνωσαν και στο ακροατήριο και οι συνήγοροί του, νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αποφυλάκιση υπό όρους προτείνει η εισαγγελέας για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Ο δικηγόρος του έθεσε θέμα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του εντολέα του είτε με βραχιολάκι (κατ οίκον περιορισμός) είτε με την επιβολή περιοριστικών όρων. «Κάνουμε αίτημα να αφεθεί ελεύθερος με ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι, να βγαίνει από το σπίτι του για το νοσοκομείο μέχρι να τελειώσει η δίκη», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος και διευκρίνισε ότι αυτό είναι το επικουρικό αίτημα. «Το βασικό αίτημα μας είναι να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους, αλλά χωρίς εγγυοδοσία, δεν υπάρχει η δυνατότητα καταβολής ούτε πέντε χιλιάδων ευρώ» διευκρίνισε ο συνήγορος και τόνισε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του εντολέα του.

Συνεχίζοντας ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως ο εντολέας του υπέστη «ισχαιμικό έμφρακτο επεισόδιο», όπως έδειξε η αξονική εξέταση. «Ήθελε να φύγει από το νοσοκομείο και οι γιατροί δεν τον άφηναν. Παρ’ όλα αυτά σηκώθηκε και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού γιατί ήθελε να είναι εδώ. Σήμερα ξημερώματα κατέρρευσε και εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο. Πρόκειται για πολύ σοβαρό επεισόδιο, λόγω του υποκείμενου νοσήματος του σακχαρώδους διαβήτη» ανέφερε ο συνήγορος και προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται και επειδή είναι κρατούμενος δεν επέτρεψαν στη σύζυγο και το γιο του να μπουν μέσα. Με αυτά τα δεδομένα είναι ύποπτος τελέσεως νέων αδικημάτων ο Π. Φιλιππίδης για να τον κρατήσετε και άλλους έξι μήνες στη φυλακή; Είναι αδρανοποιημένος εντελώς με τα όσα έχει ζήσει. Για αυτό είπα κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι. Από το να πεθάνει στη φυλακή να πεθάνει στο σπίτι του…».

Η κατάθεση του γιατρού στην δίκη Φιλιππίδη

Στο δικαστήριο κατέθεσε στη συνέχεια ο γιατρός που παρακολουθεί τον Π. Φιλιππίδη τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ανέφερε: «Η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμένη και σημαντικότερο είναι το ζάχαρο που αυξάνει το κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το ισχαιμικό έμφρακτο είναι η ορολογία που χρησιμοποιούν για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τώρα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της υγείας του. Όσον αφορά το θέμα της αποθεραπείας του θα πρέπει να αποφύγει τους παράγοντες που μπορεί να του προκαλέσουν ένα νέο επεισόδιο και κυρίως να αποφύγει τις στρεσογόνες καταστάσεις. Συνεπώς κατά τη ταπεινή μου γνώμη οι συνθήκες στις οποίες θα πρέπει να αποθεραπευτεί θα πρέπει να είναι μη στρεσογόνες». Ο μάρτυρας τόνισε ακόμη πως ο Π. Φιλιππίδης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της υγείας του στο κελί των φυλακών ενώ η συνέχιση της κράτησης του μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για ένα δεύτερο επεισόδιο.

Τελικά, έπειτα από σύντομη διακοπή η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα του Π. Φιλιππίδη για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μια φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του». Την τελική απόφαση θα την λάβει το δικαστήριο.