«Όταν είσαι μικρός και βλέπεις να έχει...» - Ο Νίκος Παπανδρέου σοκάρει για το τρίτο πρόσωπο στη σχέση του πατέρα του

Μίλησε και για το νέο του βιβλίο

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Όταν είσαι μικρός και βλέπεις να έχει...» - Ο Νίκος Παπανδρέου σοκάρει για το τρίτο πρόσωπο στη σχέση του πατέρα του

Ο Νίκος Παπανδρέου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ, Στούντιο 4, την Δευτέρα 4/7 και, ύστερα από την περιπέτεια υγείας του αδερφού του, καθώς δοκιμάζεται στη συγγραφή βιβλίων κυκλοφορώντας πρόσφατα ένα καινούριο, μίλησε για το περιεχόμενό του, αλλά και για τους χαρακτήρες που χρησιμοποίησε.

Ο ίδιος, ειδικότερα, εξήγησε πως μέσα στο νέο του βιβλίο υπάρχουν πολλές ιστορίες που έζησε στο πλευρό του πατέρα του και πως, κατά κύριο λόγο, τα πρόσωπα που απεικονίζονται είναι υπαρκτά. Παρόλα αυτά, μονάχα ένα από αυτά δεν υπάρχει με τον πραγματικό του όνομα, διότι πρόκειται για μία σύντροφο του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, και ο λόγος αναφέρεται παρακάτω.

Οι δηλώσεις του Νίκου Παπανδρέου για τις σχέσεις του πατέρα του, Ανδρέα, μετά τη μητέρα του

«Καλώς ή κακώς όλη η Ελλάδα έχει δει την ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν είναι σκανδαλοθηρικό. Δεν έβαλα το όνομα της γυναίκας αυτής γιατί έχω βάλει και μυθιστορηματικά στοιχεία. Δε ξέρω τι συζητάγανε όταν ήταν μόνοι τους. Για να πάρεις απόσταση από μια σχέση του πατέρα σου, πρέπει να είσαι αρκετά ώριμος για να δεις και τι θέση της τρίτης γυναίκας και να της δώσεις κι εκείνης αξία.

Όχι να είναι εχθρός. Όταν είσαι μικρός και βλέπεις ο πατέρας σου να έχει σχέση, βλέπεις το τρίτο άτομο εχθρικά. Σαν συγγραφέας πρέπει να δώσεις και μια ουσία σε αυτό το άτομο, δε μπορεί να είναι ένα τίποτα. Αυτή η σχέση είναι ένας πυρήνας του βιβλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και είναι γιος του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Παππούς του είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ αδερφός του ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου.

Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Γέιλ (1979) και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Βερμόντ (1994), ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Γουντρόου Γουϊλσον Σκούλ (Woodrow Wilson School) (1981) και πραγματοποίησε διδακτορικό στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton) (1986).

Εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, έχει διδάξει[1] οικονομικά και λογοτεχνία, έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της διαχειρίστριας εταιρίας ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ, άμισθος σύμβουλος του υπουργείου εξωτερικών (1999 - 2001), άμισθος οικονομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας (1987 - 1988), επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Αιγαίου (2001 - 2004), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OMEGA BANK και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών - Ανδρέας Παπανδρέου.

Το 1995 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Δέκα μύθοι και μια ιστορία», το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα αραβικά. Από τότε έχει συγγράψει άλλα τέσσερα βιβλία. Από το 2000 αρθρογραφεί στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση».

Στις ευρωεκλογές του 2019, μάλιστα, έθεσε υποψηφιότητα με το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ατοικεί στην Εκάλη και είναι παντρεμένος με παιδιά.