«Ήθελα να πνίξω τον φόβο» - Ο Βασίλης Μπισμπίκης αποκαλύπτει για τη σχέση που είχε με το αλκοόλ και τις καταχρήσεις

«Θα μπορούσα να είχα βουλιάξει...»

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
«Ήθελα να πνίξω τον φόβο» - Ο Βασίλης Μπισμπίκης αποκαλύπτει για τη σχέση που είχε με το αλκοόλ και τις καταχρήσεις

Ο Βασίλης Μπισμπίκης - ο οποίος πρόσφατα μίλησε για την κατακραυγή που έζησε λόγω Βόσκαρη - παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», η οποία προβλήθηκε την Πέμπτη 7/7. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την αντίδραση του στο σχολείο και τον στρατό, την αυτοκαταστροφή και τις εξαρτήσεις.

Οι δηλώσεις του Βασίλη Μπισμπίκη για τα παιδικά χρόνια του και τις καταχρήσεις

«Και εγώ σας θαυμάζω στην εκπομπή, γιατί αντιμετωπίσατε ένα θέμα πολύ προσωπικό με πολύ ωραίο τρόπο. Στο Λουτράκι στο δημοτικό σχολείο, ήμουν ένα παιδί πολύ ανήσυχο, με ξύλο, κρυφτό – κυνηγητό, παιχνίδια και στο γυμνάσιο έγινα ακόμη πιο ζωηρός. Ήμουν ο τύπος που κανόνιζε τις καταλήψεις, πως θα κλείσουμε το γυμνάσιο, ερχόμουν σε σύγκρουση συνέχεια με το σχολείο και τους καθηγητές», ανέφερε αρχικά.

«Ήμουν ένα θυμωμένο και οργισμένο παιδί για τους δικούς μου λόγους, και υπήρχε και η παιδεία μου εκτός σχολείου με τα βιβλία που διάβαζα για τον αναρχισμό ένιωθα ότι το σχολείο κατευθύνει τη σκέψη μου κάπου συγκεκριμένα και εγώ δεν ήθελα να μπω μέσα σε αυτό. Θα ήθελα να είχα τελειώσει το λύκειο, μου έμειναν απωθημένα, μου αρέσει η ψυχολογία και η εγκληματολογία και θα ήθελα να σπουδάσω», πρόσθεσε σχετικά με τις αντιλήψεις και τις σκέψεις του σε νεαρή ηλικία.

«Δεν πήγα στο λύκειο γιατί με διώξανε από όλα τα σχολεία, από το Λουτράκι και από την Κόρινθο, ήμουν αντιδραστικός με συνέχεις αποβολές από το σχολείο. Έχω μια βάση αυτοκαταστροφής μέσα μου, είναι ένα πράγμα που το έχω από μικρό παιδί και βρίσκεται μέσα στην πορεία της ζωής μου», επεσήμανε.

Για την εμπειρία του όταν πήγε στον στρατό είπε πως, «Στο στρατό έφαγα ενάμιση χρόνο φυλακή, υπηρέτησα 25 μήνες φαντάρος και 12 μήνες ήμουν σε μια μονάδα ανεπιθύμητων στη Λήμνο. Δεν ήθελα οι παλιοί φαντάροι να πειράζουν τους νέους, «ξεψάρωνα» τους νέους και έκανα ακριβώς τα αντίθετα από όσα που κάνει ένας φυσιολογικός φαντάρος».

Μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός αναφέρθηκε και στις εξαρτήσεις, οι οποίες για πολύ καιρό ήταν μέρος της ζωής του. «Υπήρχε φόβος μέσα μου, έπρεπε να το διαχειριστώ, έγινα σκληρός, φόρεσα πανοπλία, το αντιμετώπισα και με ουσίες και με αλκοόλ, ήθελα να πνίξω τον φόβο. Μπορεί να φαινόμουν ατρόμητος και άφοβος, αλλά ο φόβος μέσα μου με έκανε εξωστρεφή και τολμηρό.

Με την ψυχανάλυση που έκανα κατέληξα ότι, τον φόβο που είχα μέσα μου έπρεπε να τον μουδιάσω, να τον εξωτερικεύσω με αντίδραση. Θα μπορούσα να είχα βουλιάξει, προφανώς είχα έναν άγγελο, ένα άστρο, φίλοι μου έλεγαν πως έπαιξε ρόλο το ότι ήμουν όμορφο παιδί και άνοιξαν κάποιες πόρτες. Ποτέ δεν θα έλεγα ότι είμαι άρρωστος ή εξαρτημένος, ό,τι έκανα το γούσταρα», συμπλήρωσε σχετικά με αυτή την «σκοτεινή» περίοδο της ζωής του.

«Πολλοί άνθρωποι βγαίνουν στην τηλεόραση, μιλάνε για ναρκωτικά & ουσίες, λένε ότι «εγώ έκοψα» και μπορεί να περνάει λάθος μήνυμα, ότι είναι εύκολο να ξεφύγεις. Ο άνθρωπος που λέει ότι έκοψε, μετά από μια εβδομάδα μπορεί να ξαναπίνει, αλλά μένει το αποτύπωμα ότι, «και εγώ μπορεί να είμαι και να κόψω». Θα πρέπει να μιλήσει κάποιος για τον βάλτο, τη λάσπη της εξάρτησης και το τι σημαίνει αυτό, το να λέει κάποιος «πάλεψα με τους δαίμονες & ξέφυγα» δεν είναι χρήσιμο. Αυτήν την περίοδο δεν υπάρχουν δαίμονες στη δική μου ζωή» ανέφερε.

«Κάνω θέατρο για να δικαιώσω τους ανθρώπους του περιθωρίου, θέλω την επόμενη μέρα να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά έναν άνθρωπο με κοινωνικό αποκλεισμό. Ήθελα να δικαιώσω και τις τρανς του περιθωρίου, που βρίσκονται γύρω από την Ομόνοια. Στα 16 μου ζουσα σε ένα ξενοδοχείο στην Ομόνοια, μια τρανς φίλη με βοηθούσε εκείνη την εποχή, υπήρχε συντροφικότητα και ψυχική ζεστασιά, μόνο αγάπη πήρα», αποκάλυψε χαρακτηριστικά.

Για τον ρόλο του «Κρέοντα», ο Βασίλης Μπισμπίκης ανέφερε πως, «Υποδύομαι τον Κρέοντα στην «Αντιγόνη», ο οποίος για μένα είναι πιο τραγικός από την Αντιγόνη, γιατί χάνει τη γυναίκα του, το παιδί του. Υπάρχει μεταστροφή στον Κρέοντα, τρέχει να σώσει την Αντιγόνη και τον γιο του, αλλά δεν προλαβαίνει. Ο Κρέοντας είναι ταυτισμένος με την εξουσία, η Αντιγόνη είναι το αναρχικό στοιχείο της ιστορίας, η Αντιγόνη είμαι εγώ στην πραγματική ζωή. Η «Αντιγόνη» που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις φέρει μια πιο ανθρώπινη και ψυχολογική διάσταση».

Για τη σειρά που θα συμμετέχει πρόσθεσε: «στη σειρά «αυτή η νύχτα μένει», μεταφερόμαστε στα μπουζούκια στο Αγρίνιο, είναι 120 επεισόδια, μια σειρά με κάλους συντελεστές & ηθοποιούς. Τον χειμώνα θα κάνω και πρόβες για το «Έγκλημα και τιμωρία» που θα παρουσιαστεί στη Στέγη γραμμάτων και τεχνών το Μάρτιο του 2023».

"Στην αρχή ήμουν αρκετά θυμωμένος"

Στην εφημερίδα REAL και την Κορύνα Μανταγάρη μίλησε πρόσφατα ο Βασίλης Μπισμπίκης και αναφέρθηκε τόσο στην επαγγελματική του επιτυχία, όσο και στην σχέση του με την Δέσποινα Βανδή, με την οποία μάλιστα αναμένεται και να συνεργαστεί.

«Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία ωραία συγκυρία, γιατί κι εγώ έχω να κάνω τραγωδία από το 2009, όταν ανεβάσαμε τον «Ορέστη» του Ευρυπίδη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πάλι με ξένο σκηνοθέτη, τον Σλόμπονταν Ούνκοβσκι. Κάθε φορά που ακούω ότι ένας σκηνοθέτης έχει διαφορετική γλώσσα από τη δική μας, την ελληνική, και μία διαφορετική θέση και άποψη πάνω στην τραγωδία, νιώθω πως θέλω να συμμετέχω. Πάντα με ερεθίζουν αυτές οι συνεργασίες, με σκοπό να γεννήσουμε κάτι μη αναμενόμενο.

Ο θίασος αποτελείται από παιδιά, όπως η Έλλη Τρίγγου και η Δανάη Μιχαλάκη, που έχουμε συνεργαστεί στις Άγριες Μέλισσες. Είμαστε σε διαδικασία προβών ακόμα, οπότε δεν μπορώ να πω και πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με αυτά που φτιάχνουμε, αλλά νομίζω ότι δεν έχει και νόημα. Θα το κρίνει ο θεατής. Είμαι σε μία φάση δημιουργική.

Είναι μικρός ακόμα, αλλά σε γενικές γραμμές δεν ανησυχώ. Ελπίζω ότι οι νέοι άνθρωπο, όπως ο Μιχαλάκης είναι 9,5 ετών και όλα τα άλλα παιδιά, η πολύ νέα γενιά, ελπίζω ότι θα αλλάξουν κάτι. Οι νέοι άνθρωποι είναι η μόνη ελπίδα στο να αλλάξει κάτι στην κοινωνία. Οπότε, αν δεν ελπίζεις και δεν βοηθήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δεν υπάρχει σωτηρία. Εμπιστεύομαι».

Ενώ μοιάζεις να μη συμπαθείς το lifestyle βρίσκεσαι στο επίκεντρο της δημοσιότητας και λόγω της σχέσης σου με τη Δέσποινα Βανδή. Πώς το διαχειρίζεσαι αυτό;

Στην αρχή ήμουν αρκετά θυμωμένος και τώρα πια έχω χαλαρώσει κάνω τη ζωή μου όπως θα την έκανα αν δεν με παρακολουθούσαν. Ένιωσα ότι ξεπερνούν τα όρια.

Ένιωσες κυνηγητό;

Δεν ένιωσα, υπήρχε.

Τώρα έχει σταματήσει;

Ναι, κάπως. Αλλά δε μπορείς να σταματήσεις και να ζεις. Δεν μπορώ να ζω και να φαντάζομαι ότι κάποιος είναι γύρω για να με φωτογραφίσει. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα, δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Δε νιώθω κάτι άσχημο.

Νιώθεις ότι ο έρωτας σε τροφοδοτεί;

Χωρίς έρωτα δεν ζεις. Ό,τι είδους έρωτας και να είναι αυτός, είτε με τη δουλειά σου, είτε με τη σύντροφό σου, είναι ένα κομμάτι μέσα στη ζωή. Προφανώς σε τροφοδοτεί και σου δίνει έμπνευση και τα πάντα.

Οι δηλώσεις του Βασίλη Μπισμπίκη για την επαγγελματική & προσωπική του ζωή