«Ξέρεις τι είναι να σε φωνάζουν τουρκόσπορο;» - Απασφάλισε η Μαίρη Ραζή για όσα έχει αντιμετωπίσει

Οι δυσκολίες και ο ρατσισμός που αντιμετώπισε

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Ξέρεις τι είναι να σε φωνάζουν τουρκόσπορο;» - Απασφάλισε η Μαίρη Ραζή για όσα έχει αντιμετωπίσει

Η πολύ αγαπητή για το ταλέντο αλλά και για το ήθος της, Μαίρη Ραζή, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στην εφημερίδα On Time και τη Σίσσυ Μενεγάτου, και αποκάλυψε πολλά για μία όχι τόσο καλή περίοδο της ζωή της. Πιο συγκεκριμένα η γνωστή ηθοποιός μίλησε και για το ρατσισμό που αντιμετώπισε όταν ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα, και έγινε γνωστό από που κατάγεται, κάτι που έχουν εξομολογηθεί και άλλοι άνθρωποι εξαιτίας της καταγωγής τους.

Η αφοπλιστική συνέντευξη της Μαίρης Ραζή

Ένιωσες στα 15 σου χρόνια, που ήρθες από την Τουρκία στην Ελλάδα, ρατσισμό;

Βέβαια. Το ρωτάς; Πολύ. Ακόμα και στο θέατρο όταν βγήκα το ένιωσα αυτό. Μου έλεγαν κάποιοι «άντε από ‘δω, ξέρουμε τι είναι οι Πολίτισσες». Τα άκουγα, αλλά δεν έδινα σημασία. Αναπτύσσαμε μηχανισμούς και δεν τα ακούγαμε. Ξέρεις τι είναι στην Ελλάδα να σε φωνάζουν τουρκόσπορο; Δυστυχώς έτσι ήταν τα πράγματα. Κι εμείς έπρεπε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε.

Όταν πήγα στη δραματική σχολή έκανα με τον Νίκο Παπακωνσταντίνου ορθοφωνία για να μη φαίνεται. Κι έτσι ποτέ δεν έλεγα ότι είμαι από την Κωνσταντινούπολη. Το έκρυβα. Μετά από χρόνια ανακάλυψαν τα ΜΜΕ και ο κόσμος ότι είμαι από την Κωνσταντινούπολη. Τα τελευταία χρόνια το είπα. Από τότε που έπαιξα με την αγαπημένη μου φίλη Κάρμεν Ρουγγέρη στο «Η ώρα η καλή», εκεί πια μαλάκωσε η ψυχή μου και είδα τη θετική πλευρά αυτών των ανθρώπων. Κι αυτό το οφείλω στον Πάνο Αμαραντίδη που μου έγραψε έναν τόσο ωραίο ρόλο.

Απασφάλισε η Μαίρη Ραζή

Ήμουν πολύ σκληρή. Να σκεφτείς ότι τον πρώτο καιρό που είχα βγει στο θέατρο και μου έπαιρναν συνέντευξη απαγόρευα να με ρωτήσουν ή να μου μιλήσουν για την Κωνσταντινούπολη, γιατί έκλαιγα. Αυτό ακόμα και τώρα έχω πολύ μεγάλη δυσκολία να το ξεπεράσω. Δηλαδή δεν βλέπω τούρκικα σίριαλ, είναι σαν να μην έχω περάσει από ‘κει. Δεν θέλω να θυμάμαι γιατί στεναχωριέμαι.

Είναι σαν να υπάρχει μια μεγάλη πληγή η οποία δεν κλείνει;

Όχι σαν να υπάρχει. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη πληγή που δεν κλείνει. Με δυσκολεύει πολύ, ακόμα και τώρα.

«Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση»

Είχε μιλήσει στο περιοδικό Λοιπόν, με αφορμή την παράσταση στην οποία θα πρωταγωνιστεί το επόμενο διάστημα, και πέρα από αυτό, αναφέρθηκε στους μεγάλους έρωτες και στο κίνημα MeToo.

Η ηθοποιός πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια, καθώς ολόκληρη η οικογένειά της ξεριζώθηκε από την Πόλη, ωστόσο, μιλώντας για δύσκολες στιγμές αποκάλυψε πως έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, συμπληρώνοντας την αλυσίδα μετά την Έλενα Αθανασοπούλου, και πιστεύει πως το κίνημα του MeToo μπορεί να βοηθήσει δραματικά στην κάθαρση του χώρου από κακοποιητικές προσωπικότητες.

Όσον αφορά τα πάθη και τους έρωτες, η ίδια ανέφερε πως έχει ζήσει την χαρά και τον πόνο ενός "τρελού" έρωτα, παρόλα αυτά, δεν άφηνε να την επηρεάσει τόσο ώστε να χάσει τα λογικά της.

Ξεκίνησαν οι δίκες των κατηγορούμενων συναδέλφων σας. Περιμένετε με αγωνία την απόφαση των δικαστηρίων;

Καμία αγωνία δεν έχω. Πιστεύω απόλυτα στην ελληνική δικαιοσύνη. Αν αυτά για τα οποία κατηγορούνται, έχουν συμβεί και υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, τότε οι αποφάσεις θα συνάδουν με τις πράξεις.

Γιατί θεωρείτε ότι το metoo έκανε κακό στο θέατρο; Δεν έπρεπε κάποια στιγμή να καθαρίσει το τοπίο;

Φυσικά και πρέπει να μιλάμε και να καθαρίσει το τοπίο, όχι μόνο στο θέατρο, αλλά σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Αυτό που δεν μου άρεσε, είναι η ετεροχρονισμένη τοποθέτηση. Ωστόσο, έστω κι αργά, καλά έκαναν. Αλλά όλο αυτό το ξεκατίνιασμα, δεν είναι ωραίο.

Αυτό με ενόχλησε, γιατί έκανε κακό στο θέατρο. Εμένα με έπαιρναν τηλέφωνο και με έβριζαν οι θεατές για το ποια είναι η θέση μου και γιατί δεν τοποθετούμαι. Πάρα πολύ καλά έκαναν που βγήκαν και μίλησαν, αλλά στην πορεία χάθηκε η ουσία.

Μαίρη Ραζή

Έχετε δεχτεί ποτέ σεξουαλική παρενόχληση;

Βέβαια έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, αλλά εκείνη την ώρα το έλυνα επί τόπου. Το θέμα είναι ότι έχει χαθεί το όριο. Δεν ξέρεις πού σταματάει το φλερτ και αρχίζει κάτι άλλο. Το φλερτ είναι αμοιβαίο, γίνεται κι από τις δύο πλευρές.

Πως είναι να παίζετε στην ίδια σκηνή με τον σύζυγό σας, Σωτήρη Τσόγκα, αλλά και με την κόρη σας, Κοραλία Τσόγκα;

Είναι συγκινητικό όταν παίζουμε όλη η οικογένεια μαζί. Είναι πανέμορφο το συναίσθημα. Δεν έχει συμβεί πολλές φορές, καθώς η Κοραλία ακολουθεί τη δική της επαγγελματική πορεία. Σε αυτήν την παράσταση που θα κάνουμε, την έπεισα και θα έρθει. Όσον αφορά τον Σωτήρη, όταν παίζω μαζί του, διευκολύνω την επαγγελματική μου ζωή, καθώς με ένα βλέμμα, με μια κίνηση, έχουμε συνεννοηθεί.

Έχετε ζήσει αυτό που λέμε απόλυτο έρωτα;

Ναι, έχω ζήσει το απόλυτα έρωτα. Έχω πέσει στα πατώματα. Δεν γίνεται αλλιώς.

Τα πάθη σας τα ζήσατε;

Το μυαλό μου ήταν πάντα πάνω από τα πάθη μου. Ευτυχώς. Σώθηκα. Δεν άφηνα τον εαυτό μου να παρασυρθεί.