''Όταν αποδείχθηκε ότι είναι βιαστής γιατί δεν αποχώρησες;'' - Ξέσπασε η Τουμασάτου για Μενδώνη και Λιγνάδη

''Tην καρεκλίτσα δεν την αφήνουμε...''

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
''Όταν αποδείχθηκε ότι είναι βιαστής γιατί δεν αποχώρησες;'' - Ξέσπασε η Τουμασάτου για Μενδώνη και Λιγνάδη

Η γνωστή ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου βρέθηκε καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής Open Weekend, από όπου και έκανε και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την αποχώρηση της Λίνας Μενδώνη από την παράσταση στην Επίδαυρό, όταν σηκώθηκε πανό που ανέγραφε «βιαστής» αναφερόμενο στην αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη παρά την καταδίκη του σε 12 χρόνια για το αδίκημα του βιασμού.

Η ηθοποιός ήταν ανάμεσα στα εκατοντάδες δημόσια πρόσωπα που πήραν θέση από την πρώτη στιγμή ενάντια σε αυτή την εξέλιξη και μάλιστα με δηλώσεις της στον αέρα του Alpha ''τσάκισε κόκκαλα'' μιλώντας για το τι μήνυμα δίνεται στον κόσμο αλλά και στα θύματα μετά την απόφαση αποφυλάκισης, όπου του δίνεται η δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Οι νέες δηλώσεις της Τουμασάτου για την υπόθεση Λιγνάδη - Καταπέλτης ενάντια στη Λίνα Μενδώνη

Η θέση της απέναντι στην απόφαση του δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Εξίσου αιχμηρή ήταν για την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και το γεγονός ότι αποχώρησε από την Επίδαυρο βλέποντας πανό που σηκώθηκε σε παράσταση με τις λέξεις «Είναι βιαστής».

«Ακούμε ότι είναι δικαιωμένος. Πώς αισθάνεται κανείς δικαιωμένος, όταν έχει καταδικαστεί για δύο βιασμούς απλά και μόνο επειδή του επέτρεψαν να βγει… Άλλο η δικαίωση, άλλο η δικαιοσύνη. Δικαίωση δεν έχει επέλθει. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, υπάρχουν κι άλλοι κατηγορούμενοι που έχουν πράξει τα ίδια και έχουν βγει. Κανένας εξ αυτών δεν έπρεπε να είναι εκτός κελιού γιατί έχουν βιάσει ανθρώπους. Η θέση των βιαστών είναι στη φυλακή, δεν είναι στο σπίτι τους».

«Χτες στην Επίδαυρο βγήκε ένα πανό που έλεγε ότι είναι βιαστής αυτό το πράγμα είναι μια πραγματικότητα. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί ελεύθερος κάποιος που μπορεί να του βιάσει το παιδί με το δεδομένο ότι είναι γνωστός βιαστής. Είναι ατομική ευθύνη να προστατευτώ εγώ από το να κρατήσει η δικαιοσύνη τον βιαστή στη φυλακή;

Και βλέπουμε ότι η Λίνα Μενδώνη αποχώρησε από την παράσταση επειδή βγήκε το πανό που ανακοίνωνε την απόφαση του δικαστηρίου. Αποχωρείς από την παράσταση, από τη θέση του όταν αποδείχθηκε ότι είναι βιαστής για΄τι δεν αποχώρησες; Είναι πολύ εύκολο να αποχωρήσεις από μία παράσταση αλλά την καρεκλίτσα δεν την αφήνουμε!».

Το πανό που σηκώθηκε για τον Δημήτρη Λιγνάδη κατά τη διάρκεια παράστασης στην Επίδαυρο και προκάλεσε την αποχώρηση της Μενδώνη

''Είμαστε με τα θύματα'' - Η Μαρία Κίτσου συγκλόνισε το κοινό διαβάζοντας επιστολή κατά του Λιγνάδη μετά την παράσταση

Μετά την ανάρτηση του πανό, στο τέλος της παράστασης Ηλέκτρα, η πρώην πρωταγωνίστρια των Άγριων Μελισσών, Μαρία Κίτσου, διάβασε με φορτισμένη φωνή μια επιστολή καταδίκης απέναντι στην αποφυλάκιση του Λιγνάδη.

Οι άνθρωποι του θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, πήραν την απόφαση μετά από κάθε παράσταση να διαβάζουν μια επιστολή – αίτημα μέσω της οποίας εκφράζουν όχι μόνο την αντίθεσή τους αλλά και την επιθυμία της άρσης αυτής της ανασταλτικής απόφασης υπέρ του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ένα από τα πρόσωπα που διάβασαν αυτή την επιστολή μπροστά στο κοινό είναι και η Μαρία Κίτσου. Η ηθοποιός που βρίσκεται σε περιοδεία με την παράσταση “Ηλέκτρα”, στο τέλος της και ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους συναδέλφους της, διάβασε με σταθερή αλλά αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά φωνή την επιστολή του Σ.Ε.Η η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα όπου τέτοιες αποφάσεις καταπατούν το δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, στην κοινή λογική.

Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γίνεται φυλακή. Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης.

Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή, η ελευθερία να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας. Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική. Θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο που η δικαιοσύνη θα λάμπει αντίστοιχα της ομορφιάς του και ο ήλιος να πάψει επιτέλους να είναι νοητός. Είμαστε με τα θύματα. Ο ένοχος Δημήτρης Λιγνάδης για δυο βιασμούς παιδιών, να παραμείνει στη φυλακή».