Φωτιά Πεντέλη: Έξαλλη η Κατερίνα Στεφανίδη με σχόλια που δέχτηκε - «Δεν κάηκε πολιτικοποιημένο γουρούνι»

Τι συνέβη;

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Φωτιά Πεντέλη: Έξαλλη η Κατερίνα Στεφανίδη με σχόλια που δέχτηκε - «Δεν κάηκε πολιτικοποιημένο γουρούνι»

Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19/7) στην Πεντέλη, στο πέρασμά της άφησε πολλά προβλήματα πίσω αλλά και δεκάδες σπίτια κατοίκων που είχαν μοχθήσει προκειμένου να τα φτιάξουν. Μάλιστα, είχε γίνει γνωστή η είδηση πως ανάμεσα στα σπίτια που κάηκαν ήταν και αυτό της Κατερίνας Στεφανίδη.

Ωστόσο, λίγο αργότερα είχε βγει ο πατέρας της ο οποίος αποκάλυψε πως είναι ανάμεσα σε εκείνα που παραλίγο να καταστραφούν ενώ λίγο αργότερα τον είδαμε να τα "χώνει" για τα καλά στον Γιώργο Πατούλη, σε ζωντανή σύνδεση εκπομπής.

Έτσι λοιπόν, η Ολυμπιονίκης μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter προχώρησε σε μια ανάρτηση αναφέροντας πως το σπίτι τους σώθηκε χάρη στον πατέρα της καθώς οι πυροσβέστες δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της έγραψε:

«Πήγα για ύπνο αφού μίλησα με τους γονείς μου και μου είπαν ότι η φωτιά ήταν μακρυά. Ξύπνησα με εκατοντάδες κλήσεις και μηνύματα. Το σπίτι το έσωσε ο μπαμπάς μου. Εύχομαι ο εφιάλτης αυτός να τελειώσει σύντομα για όλους τους συνανθρώπους μας που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται».

Τα σχόλια στο Twitter που εξόργισαν την Κατερίνα Στεφανίδη

Η ανακοίνωση της ΕΠΕ για την προστασία από τον καπνό - Τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), ύστερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη και στέρησε από τους κατοίκους της περιοχής τα σπίτια τους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελένη Γερασιμίδου, ανακοίνωσε όλα όσα χρειάζετα να προσέχουν οι εργαζόμενοι στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και όσοι επέστρεψαν στις κατοικίες τους, λόγω του καπνού και των αιωρούμενων σωματιδίων.

  • Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.
  • Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.
  • Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.

Φωτιά Πεντέλη

Συνιστάται η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, και κυρίως το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση αποθαρρύνεται η χρήση κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

  • Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.
  • Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. Οι “χειρουργικές” ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

  • Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.
  • Συστήνεται στους πολίτες, ειδικά τις ημέρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιών, να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα και να μην εμπιστεύονται μόνο την οσμή και την όρασή τους.

Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν δυναμικοί χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρονται η ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας του αέρα, PurpleAir.