Στιγμές αγωνίας για το Μίμη Πλέσσα και τη σύζυγό του

Τι συνεβη

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
Στιγμές αγωνίας για το Μίμη Πλέσσα και τη σύζυγό του

Στιγμές απόλυτης αγωνίας βιώνουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι των περιοχών Ντράφι, Παλλήνης, Ανθούσας, Γέρακα και Διώνης ύστερα από την φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 19/9 στην Πεντέλη. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και ο Μίμης Πλέσσας με τη σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ, οι οποίοι μένουν στην Καλλιτεχνούπολη.

Οι δηλώσεις του Μίμη Πλέσσα για την φωτιά στην Πεντέλη

«Από την πρώτη στιγμή βλέπαμε πίσω από τον λόφο τους πυκνούς καπνούς. Μέχρι στιγμής μπορεί η φωτιά να πήρε άλλη πορεία, ωστόσο με το άκουσμα της είδησης ότι καίγεται η Πεντέλη τρομοκρατηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε επί ποδός, γιατί είμαστε σε μια περιοχή που έχει καεί πολλές φορές.

Κάθε καλοκαίρι παρακαλάμε τον Θεό να σώσει ετούτον εδώ τον τόπο. Θέλω επίσης να τονίσω πως, παρόλο που τηλεφωνούσα συνεχώς στης Πυροσβεστική, απαντούσε αυτοματοποιημένο μήνυμα. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, να μην υπάρχει απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με Πυροσβεστικό Σώμα» δήλωσε με τρεμάμενη φωνή η Λουκίλα Καρρέρ στην εφημερίδα Espresso και τον δημοσιογράφο Νίκο Νικόλιζα.

Μίμης Πλέσσας και σύζυγος, Λουκίλα Καρρέρ

Λίγα λόγια για το Μίμη Πλέσσα και τη σύζυγό του

Ο Μίμης Πλέσσας είναι Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός, μαέστρος, πιανίστας και χημικός με διεθνείς διακρίσεις.

  • Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση σπουδών.
  • Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
  • Το 1952, σε ηλικία μόλις 27 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα, και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.
  • Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.
  • Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει, τα τελευταία 50 χρόνια, όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
  • Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα τραγούδια του.
  • Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις.
  • Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων.
  • Από το 2010 έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ είναι και διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.
  • Είναι παντρεμένος με την Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο του, είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας (Τρεις Χάριτες).

Η μεγάλη αγάπη του είναι αναμφισβήτητα τα δύο παιδιά του: Ο Αντώνης, 58 ετών, από τον πρώτο του γάμο, και η 19 ετών Ελεάννα, την οποία απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του Λουκίλα Καρρέρ. Η σύζυγός του υπήρξε -και παραμένει- φανατική θαυμάστριά του.

Οι δυο τους ήρθαν πιο κοντά όταν εκείνη του ζήτησε πρόσβαση στο αρχείο του, ώστε να προσθέσει στη συλλογή της κάποια στοιχεία που της έλειπαν. Η αγάπη τους για τη μουσική -και η κοινή καταγωγή τους από τη Ζάκυνθο- μετουσιώθηκε σε έρωτα ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα ο συνθέτης να πάρει την απόφαση να παντρευτεί για δεύτερη φορά.

“Η Λουκίλα ήταν φανατική συλλέκτρια και ήξερε απέξω όλο μου το έργο. Τραγούδια που δεν θυμόμουν καν ότι είχα γράψει μου τα έφερνε και μου τα σύστηνε κι επέμενε για τη διαχρονικότητά τους. Συχνά στις συναυλίες επέμενε -και εξακολουθεί να το κάνει- να συμπεριλάβουμε τραγούδια που εγώ θεωρούσα ότι δεν τα ήξερε κανείς και βεβαίως το αποτέλεσμα τη δικαίωνε πάντα, γιατί τα τραγουδούσαν όλοι!

Μέσω αυτής της της αγάπης για το έργο μου με έκανε να το ανακαλύψω εκ νέου κι εγώ. Της χρωστάω την αναβίωσή του. Σε αυτό βοήθησαν, βέβαια, και οι εκπομπές που κάνει σχεδόν 30 χρόνια στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα και κατέληξαν σε μία γεμάτη σεβασμό και αγάπη 25χρονη σχέση”, είχε δηλώσει, το καλοκαίρι του 2016, στην εφημερίδα Espresso ο Μίμης Πλέσσας.