"Δεν παλεύονται άλλο οι καταστροφές μας" - Έξω φρενών η Ελένη Ράντου με τις φωτιές

Η οργισμένη ανάρτησή της

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Την λύπη τους αλλά και την οργή τους έχουν εκφράσει πολλοί celebrities αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν δύο μέρες στην Πεντέλη κι έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα και σπίτια, όπως κι αυτό της Ελένης Γερασιμίδου.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η Ελένης Ράντου, η οποία προχώρησε σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο facebook, τονίζοντας για ακόμη μια φορά τα ελλιπή μέσα αντιμετώπισής των πυρκαγιών στην χώρα μας.

Η ανάρτηση της Ελένης Ράντου για τις φωτιές

«Επέστρεψα χτες από έναν ευλογημένο τόπο με 30 κατοίκους χωρίς τηλεόραση, χωρίς ανάγκη για κινητό, με ανθρώπους που επικοινωνούν με λίγα και ουσιαστικά λόγια. Και πάνω από την Αθήνα αντικρίζω κόκκινους απειλητικούς καπνούς και επιστρέφω βίαια στην πραγματικότητα του παρατεταμένου σοκ που ζούμε χρόνια τώρα, ειδικά στη μητρόπολη, που το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο και σκέφτομαι πόση βία ψυχολογική και όχι μόνο καταπίνουμε, πόση ματαίωση, πόση θλίψη…

Πόση αδικία, πόση ανασφάλεια, πόση απώλεια, πόσο α στερητικό. Και παύω να αναρωτιέμαι γιατί γεννάμε τόσο μίσος. Έχουμε πια μισήσει την ίδια τη ζωή. Δεν παλεύονται άλλο οι καταστροφές μας. Καμιά ύπαρξη δεν μπορεί να τις αντέξει» έγραψε χαρακτηριστικά η Ελένη Ράντου στην λεζάντα της ανάρτησης της.

Η ανακοίνωση της ΕΠΕ για την προστασία από τον καπνό - Τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής

  • Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.
  • Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.
  • Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.

Φωτιά Πεντέλη

Συνιστάται η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, και κυρίως το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση αποθαρρύνεται η χρήση κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

  • Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.
  • Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. Οι “χειρουργικές” ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

  • Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.
  • Συστήνεται στους πολίτες, ειδικά τις ημέρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιών, να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα και να μην εμπιστεύονται μόνο την οσμή και την όρασή τους.

Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν δυναμικοί χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρονται η ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας του αέρα, PurpleAir.