Φωτιά στην Πεντέλη: Την Παρασκευή 22/7 ο πρωθυπουργός στα καμμένα - Τι "μαρτυρά" η πρώτη αυτοψία

Εν μέσω του φόβου αναζωπυρώσεων

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Φωτιά στην Πεντέλη: Την Παρασκευή 22/7 ο πρωθυπουργός στα καμμένα - Τι

Έχουν ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που θα αφορούν την στήριξη στους πυρόπληκτους σαν ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης αυτής της μεγάλης καταστροφής, ωστόσο την Παρασκευή 22/7 αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή της Πεντέλης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να δει από κοντά τα όσα συνέβησαν, και να πληροφορηθεί τις πρώτες εξελίξεις για την αυτοψία, μιας και έχει πλέον τεθεί σε έλεγχο η φωτιά.

Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες στην Πεντέλη και τις άλλες περιοχές

Χθες το απόγευμα ξεκίνησαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί. Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Σήμερα θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Δωρέαν ψυχολογική υποστήριξη για τους πληγέντες της φωτιάς στην Πεντέλη

Η κατάσταση της χώρας μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη είναι πολύ κρίσιμη, καθώς χιλιάδες κόσμος ξεριζώθηκε από τα σπίτια του, ώστε να βρεθεί σε ασφαλή σημεία. Αρκετοί άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες, ενώ ένας κάτοικος της περιοχής έδωσε τέλος στη ζωή του, αφού το σπίτι του κάηκε για 3η φορά.

Στην προσπάθεια να αποτραπούν τέτοιου είδους κινήσεις και να μπορέσουν οι πυρόπληκτοι να επανέλθουν ψυχικά μετά από αυτό το σοκ, πολλοί οργανισμοί παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, η Ομοσπονδία φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ και οι φορείς της παρέχουν πολυεπίπεδη υποστήριξη στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Βόρεια και Ανατολική Αττική (Πεντέλη, νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι):

  • μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10306 δωρεάν και ανώνυμα παρέχεται σε όποιον καλέσει ψυχοκοινωνική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρό σε ενήλικες, μέσω της επιλογής 1 και σε παιδιά μέσω της επιλογής 3.
  • Επίσης πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας επιτόπου στις πληγείσες περιοχές (μόλις επιχειρησιακά κριθεί δυνατόν ) μέσω κλιμακίων επαγγελματιών ψυχικής υγείας και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Κλιμάκιο βρίσκετε ήδη στην περιοχή της Πεντέλης.
  • Παράλληλα θα πραγματοποιείται παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πυρόπληκτων
  • Επίσης πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Παιανία Αναπαύσεως 39 στο Κέντρο Ημέρας «το Περιβολάκι»

Φωτιά Πεντέλη

Εσωτερική φωτογραφία: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ/EUROKINISSI