«Το γενεαλογικό μου δέντρο ξεκινάει από το...» - Η εξομολόγηση της Μαρίας Εκμεκτσίογλου για την καταγωγή της

«Το να είσαι Ρωμιά είναι τιμή και περηφάνια»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Το γενεαλογικό μου δέντρο ξεκινάει από το...» - Η εξομολόγηση της Μαρίας Εκμεκτσίογλου για την καταγωγή της

Η Μαρία Εκεμεκτσίογλου παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στο περιοδικό Enjoy και μίλησε "ανοιχτά" για την καταγωγή της, τον τρόπο που την έχει επηρεάζει ζώντας στην Ελλάδα, αλλά και για την οικογένειά της, η οποία, μάλιστα, βίωσε και κάποιες στιγμές ευτυχίας λίγους μήνες πριν αφού η νύφη της μαγείρισσας βαφτίστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια εξήγησε πως η Κωνσταντινούπολη είναι ο τόπος γέννησής της, αλλά και των γενιών πριν την οικογένειά της μετρώντας πολλά χρόνια. Αυτό την κάνει να αισθάνεται περηφάνια, ενώ τόνιζε πως της αρέσει που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που συνεχίζουν τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου της.

Οι δηλώσεις της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Μαρία, πώς είναι να είσαι Ρωμιά στην Πόλη; Πόσοι Έλληνες έχετε απομείνει στην Κωνσταντινούπολη και κρατάτε ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την Ορθοδοξία μας;

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη όπου γεννήθηκα εγώ και όλοι οι πρόγονοί μου. Το γενεαλογικό μου δέντρο ξεκινάει από το 1700. Είμαι Πολίτισσα βυζαντινής καταγωγής. Έχω γενεαλογικό δέντρο από το 1713. Η μισή μου οικογένεια είναι από τα Ταταύλα και η άλλη μισή από τη Σαφράμπολη. Το να είσαι Ρωμιά από την Πόλη είναι τιμή και περηφάνια.

Μαρία Εκμεκτσίογλου

Είναι ο τόπος που γέννησε φιλοσόφους, λόγιους και άξιους άνδρες και γυναίκες, που τίμησαν και συνεχίζουν να τιμούν τον τόπο. Μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε ψυχικά αμέτρητοι. Κρατάμε σαν φρουροί τις εκκλησίες μας, τα σχολεία μας, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τη γαστρονομία, τα ήθη και τα έθιμά μας. Εδώ χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας, με τον Πατριάρχη μας να πρωτοστατεί και να έχει κάνει θυρανοίξια σε αμέτρητες εκκλησίες στην Πόλη και την Ανατολή.

Σε αυτή την πόλη ετοιμάζεται κάθε 10 χρόνια το άγιο μύρο με απόλυτη κατάνυξη και πάει σε όλες τις εκκλησίες της γης για να βαφτίζονται τα μωράκια. Φέτος είχα τη χαρά για δεύτερη φορά να παρευρεθώ και εγώ σε αυτή τη θεία τελετή και να ανακατώσω το καζάνι με τα έλαια και τα 57 βότανα από τα οποία φτιάχνεται το άγιο μύρο.

«Πέθανε δύο ώρες αφού γέννησα...»

Η Μαρία Εκμεκτσιόγλου μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Love It, το πρωί της Δευτέρας 21/2, σε μια αποκλειστική συνέντευξη. Η αγαπημένη μαγείρισσα μίλησε για όλους και για όλα ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απώλεια του αδερφού της αλλά και της μητέρας της, που έφυγε από τη ζωή την ίδια μέρα που έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδάκι.

«Δέχθηκα το ίδιο μπούλινγκ και στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Εκεί με έλεγαν η Ελληνίδα η ρωμιά κι εδώ με έλεγαν τουρκόσπορο. Στην Αθήνα, σε ένα κανάλι που πήγα για συνέντευξη, να λέει ένα άτομο “ήρθε η Τουρκάλα”. Ήμουν ικανή να πάρω το τραπέζι και να της το φέρω στο κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Εκμεκτσίογλου και πρόσθεσε:

«Οι γιοι μου ξέρουν να μαγειρεύουν και ο μικρός έχει σπουδάσει κιόλας τη μαγειρική. Μπορεί όταν ξανασυναντηθούμε να σας έρθω με το εγγονάκι μου. Δεν θέλω η εγγονή μου να πάρει απαραίτητα το όνομά μου. Είμαι παραδοσιακή, αλλά είναι προσωπικό θέμα.

Δεν θα δώσουν τούρκικο όνομα στο παιδί, είμαστε Έλληνες. Η νύφη μου βαφτίστηκε Χριστιανή και πήρε το όνομα Βικτωρία, ήταν τελείως δική της επιλογή. Έκανε μια πολύ μεγάλη θυσία και της το αναγνωρίζω. Δεν είμαι καλή πεθερά, μου παίρνουν τους γιους μου».

«Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή ο θάνατος της μητέρας μου, πέθανε δύο ώρες αφού γέννησα. Ο αδερφός μου σκοτώθηκε σε τροχαίο στα 29 του χρόνια, έπεσε πάνω του μια νταλίκα.

Είπα “γιατρέ, θέλω να σας ρωτήσω κάτι”, μου είπε “ξέρω τι θα με ρωτήσεις. Δεν ένιωσε τίποτα, ήταν ακαριαίο”. Χωρίς να τον ρωτήσω, κατάλαβε τι ήθελα να ρωτήσω. Πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά ακόμα πονάει», ανέφερε η ίδια για την απώλεια της μητέρας της αλλά και του αδερφού της.