''Δεν είμαστε πρόβατα τελείως'' - Η Φωτεινή Ντεμίρη ξεσπά για την έκβαση της Δίκης Λιγνάδη

''Δεν το χωράει το μυαλό''

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
''Δεν είμαστε πρόβατα τελείως'' - Η Φωτεινή Ντεμίρη ξεσπά για την έκβαση της Δίκης Λιγνάδη

Μια μακροσκελή συνέντευξη παραχώρησε η Φωτεινή Ντεμίρη στο περιοδικό λοιπόν, όπου μεταξύ άλλων μίλησε και για την έκβαση της δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ξεσπώντας για το γεγονός ότι ενώ αρχικά κρίθηκε επικίνδυνος τελικά αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, ενώ μίλησε και για όσους βάζουν κομματικές ταμπέλες σε όσους εναντιώθηκαν στον σκηνοθέτη.

Μόλις λίγος καιρός έχει περάσει από το άκουσμα της απόφασης για τον γνωστό θεατράνθρωπο και μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου συνεχίζει να ξεσπά για το γεγονός ότι ενώ κρίθηκε ένοχος για 3 βιασμούς και του καταλογίστηκαν 12 χρόνια φυλάκισης, κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας υπονόησε μάλιστα μέσω ανάρτησής του, ότι ηθοποιοί που διάβασαν το κείμενο του σωματείου ενάντια στον Λιγνάδη, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους.

Η συνέντευξη της Ντεμίρη και οι αναφορές στη Δίκη Λιγνάδη

Είπε η γνωστή ηθοποιός στο περιοδικό Λοιπόν:

-Πρόσφατα βγήκε πρωτόδικη απόφαση όπου καθιστά ένοχο τον Λιγνάδη για δυο βιασμούς ωστόσο αποφυλακίστηκε αμέσως. Πες μου λίγο την άποψη σου για όλο αυτό…

«Τι να σου πω; Η δικαιοσύνη στην αρχή είχε κρίνει ότι είναι επικίνδυνος και τον είχε προφυλακίσει. Τώρα ξαφνικά, ενώ κρίθηκε ένοχος, αποφυλακίστηκε. Οξύμωρο μου φαίνεται το σχήμα αυτό. Κάτι δεν μου κολλάει. Δεν πρόκειται για το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου που λένε. Καθόλου δεν είναι έτσι. Είναι ότι δεν γίνεται ένας άνθρωπος να κρίνεται επικίνδυνος και μετά ξαφνικά να είναι ακίνδυνος ενώ βγήκε ένοχος. Δεν το χωράει το μυαλό! Ο κόσμος δεν είναι χαζός, δεν είμαστε πρόβατα τελείως, ξυπνάμε κάποια στιγμή.

Όταν βλέπουμε αποφάσεις να παίρονται και μάλιστα με άκομψο τρόπο, δεν μπορούμε να χαρούμε. Όλος ο κόσμος έχει μείνει αποσβολωμένος με αυτή την απόφαση. Επίσης είναι πολύ άσχημο που μνας έχουν κάνει και το πολιτικοποιούμε. Δεν έχει να κάνει με κόμματα. Επειδή δεν συμφωνούμε δεν σημαίνει ότι είμαστε ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ. Κάποιους συμφέρει να το λένε έτσι αλλά είναι λάθος».

Η Φωτεινή Ντεμίρη ξεσπά για τον Δημήτρη Λιγνάδη

-Πιστεύεις πως όλα όσα έχουν γίνει θα βοηθήσουν να εξαλειφθούν τέτοιου είδους απαράδεχτες πράξεις και συμπεριφορές;

Σίγουρα κάτι έγινε. Δεν μπορεί κάποιος να έχει τέτοιου είδους αρρώστια να γιατρευτεί με αυτόν τον τρόπο αλλά σίγουρα θα το σκεφτεί πιο πολύ, θα φοβηθεί. Ήταν τα πράγματα ανεξέλεγκτα. Θα φοβηθεί να ασκήσει εξουσία σε κάποιον άλλον με αυτό τον τρόπο».

Νέο δικαστικό κεφάλαιο ανοίγει για την υπόθεση - Έφεση άσκησε η εισαγγελία Εφετών

Η αποφυλάκιση του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, παρά την καταδίκη του σε 12 χρόνια για δύο βιασμούς, προκάλεσε την αντίδραση πολλών ανθρώπων και κυρίως αυτών που ανήκουν στο θέαμα. Και έρχεται τώρα η εισαγγελία Εφετών και ανοίγει νέο δικαστικό κεφάλαιο για την υπόθεση Λιγνάδη μετά την έφεση που άσκησε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά δύο σκελών της πρόσφατης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Eφετών Βασιλική Χαλβά, άσκησε έφεση στο σκέλος εκείνο της απόφασης με την οποία ο Δημήτρης Λιγνάδης, κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, αθώος για την πρώτη κατηγορία σε βάρος του και συγκεκριμένα για βιασμό ανηλίκου άνδρα, το 2011.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι από την ακροαματική διαδικασία, τα στοιχεία, τους μάρτυρες και την μαρτυρία του ίδιου του μηνυτή, προκύπτει πως το συγκεκριμένο αδίκημα έχει τελεστεί.

Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός άσκησε έφεση και κατά του σκέλους εκείνου της απόφασης που αφορά το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στον Δημήτρη Λιγνάδη για τις δυο περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. Κατά την κρίση της εισαγγελικού λειτουργού στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου θα έπρεπε να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές και στις δυο περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες καταδικάσθηκε.

Κατά την εισαγγελέα οι μεγαλύτερες ποινές θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί στον σκηνοθέτη και ηθοποιό, λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου, αλλά και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς τους.

Υπόθεση Λιγνάδη