«Έχει τέτοιου είδους αρρώστια...» - Η Φωτεινή Ντεμίρη "σπάει" τη σιωπή της για την αποφυλάκιση Λιγνάδη

Σε μία αφοπλιστική συνέντευξη

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Έχει τέτοιου είδους αρρώστια...» - Η Φωτεινή Ντεμίρη

Εδώ και καιρό στον χώρο του θεάτρου και της επικριτικής, και όχι μόνο, επικρατεί αναβρασμός και ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, λόγω της αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία προκάλεσε σφοδρές και έντονες αντιδράσεις από ηθοποιούς οι οποίοι μέσα από αναρτήσεις και δηλώσεις τους κατακεραύνωσαν την απόφαση του δικαστηρίου.

Πρόσφατα λοιπόν, η γνωστή ηθοποιός Φωτεινή Ντεμίρη, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη και την αποφυλάκισή του παρόλο που κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς.

Η τοποθέτηση της Φωτεινής Ντεμίρη για την υπόθεση Λιγνάδη

«Τι να πω; Η δικαιοσύνη στην αρχή είχε κρίνει ότι είναι επικίνδυνος και τον είχε προφυλακίσει. Τώρα ξαφνικά, ενώ κρίθηκε ένοχος, αποφυλακίστηκε. Οξύμωρο μου φαίνεται το σχήμα αυτό. Κάτι δεν μου κολλάει. Δεν πρόκειται για το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου που λένε. Καθόλου δεν είναι έτσι. Είναι ότι δεν γίνεται ένας άνθρωπος να κρίνεται επικίνδυνος και μετά ξαφνικά να είναι ακίνδυνος ενώ βγήκε ένοχος.

Δεν το χωράει το μυαλό! Ο κόσμος δεν είναι χαζός, δεν είμαστε πρόβατα τελείως, ξυπνάμε κάποια στιγμή. Όταν βλέπουμε αποφάσεις να παίρνονται και μάλιστα με άκομψο τρόπο, δεν μπορούμε να χαρούμε. Όλος ο κόσμος έχει μείνει αποσβολωμένος με αυτή την απόφαση. Επίσης είναι πολύ άσχημο που μνας έχουν κάνει και το πολιτικοποιούμε. Δεν έχει να κάνει με κόμματα. Επειδή δεν συμφωνούμε δεν σημαίνει ότι είμαστε ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ. Κάποιους συμφέρει να το λένε έτσι αλλά είναι λάθος», είπε η ηθοποιός.

 Η Φωτεινή Ντεμίρη 'σπάει' τη σιωπή της για την αποφυλάκιση Λιγνάδη

Σχετικά με το αν έγινε κάτι μετά τις τόσες αποκαλύψεις στον καλλιτεχνικό χώρο η Φωτεινή Ντεμίρη απαντά: «Σίγουρα κάτι έγινε. Δεν μπορεί κάποιος να έχει τέτοιου είδους αρρώστια να γιατρευτεί με αυτόν τον τρόπο αλλά σίγουρα θα το σκεφτεί πιο πολύ, θα φοβηθεί. Ήταν τα πράγματα ανεξέλεγκτα. Θα φοβηθεί να ασκήσει εξουσία σε κάποιον άλλον με αυτό τον τρόπο».

Νέο δικαστικό κεφάλαιο ανοίγει - Έφεση άσκησε η εισαγγελία Εφετών

Η αποφυλάκιση του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, παρά την καταδίκη του σε 12 χρόνια για δύο βιασμούς, προκάλεσε την αντίδραση πολλών ανθρώπων και κυρίως αυτών που ανήκουν στο θέαμα. Τις τελευταίες μέρες παρ' όλα αυτά αρκετά είναι και τα δημοσιεύματα συμπόνιας προς το πρόσωπό του.

Και έρχεται τώρα η εισαγγελία Εφετών και ανοίγει νέο δικαστικό κεφάλαιο για την υπόθεση Λιγνάδη μετά την έφεση που άσκησε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά δύο σκελών της πρόσφατης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Eφετών Βασιλική Χαλβά, άσκησε έφεση στο σκέλος εκείνο της απόφασης με την οποία ο Δημήτρης Λιγνάδης, κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, αθώος για την πρώτη κατηγορία σε βάρος του και συγκεκριμένα για βιασμό ανηλίκου άνδρα, το 2011.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι από την ακροαματική διαδικασία, τα στοιχεία, τους μάρτυρες και την μαρτυρία του ίδιου του μηνυτή, προκύπτει πως το συγκεκριμένο αδίκημα έχει τελεστεί.

Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός άσκησε έφεση και κατά του σκέλους εκείνου της απόφασης που αφορά το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στον Δημήτρη Λιγνάδη για τις δυο περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. Κατά την κρίση της εισαγγελικού λειτουργού στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου θα έπρεπε να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές και στις δυο περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες καταδικάσθηκε.

Κατά την εισαγγελέα οι μεγαλύτερες ποινές θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί στον σκηνοθέτη και ηθοποιό, λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου, αλλά και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς τους.

Υπόθεση Λιγνάδη