''Στενεύουν'' τα περιθώρια από Σεπτέμβρη - Οι δηλώσεις του Πλεύρη για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού

Θα επιστρέψει η μάσκα ως μέτρο;

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
''Στενεύουν'' τα περιθώρια από Σεπτέμβρη - Οι δηλώσεις του Πλεύρη για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έκανε δηλώσεις την Τετάρτη 23/8 στην εκπομπή ''Alpha τώρα'' μια ημέρα μετά την καθιερωμένη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος η εικόνα αυτής της περιόδου του θυμίζει μια έντονη φάση, που πέρασε η χώρα τον χειμώνα, ωστόσο μέσω συσκέψεων και αναλύσεων προβλέπουν, πως η κατάσταση θα είναι λίγο πιο πιεστική το φθινόπωρο, αλλά δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάμε σε ακραία μέτρα του παρελθόντος.

Οι δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη για την κατάσταση του κορωνοϊού στη χώρα

«Είμαστε σε μια φάση που έχει εμβολιαστεί άνω του 70% του πληθυσμού, υπάρχουν επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, καλύτερα αντιικά φάρμακα και αυτό μας δίνει την εικόνα ότι αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο της πανδημίας δεν θα έχουμε ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ- θα υπάρξει λόγω των ιώσεων - αλλά δεν θα μας οδηγήσει σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

«Έχουμε μπει σε μια φάση που μπορούμε χωρίς αχρείαστα μέτρα να προχωρήσουμε. Η φιλοσοφία μας είναι να είμαστε στην κανονικότητα και τα μέτρα να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια».

«Θα συζητήσουμε για το πρωτόκολλο πώς θα λειτουργούν τα σχολεία όταν υπάρχει κρούσμα» προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε φιλοσοφία αυστηρού τέστινγκ όπως σε άλλες περιόδους ενώ για τη μάσκα η λογική μας είναι η σύσταση».

«Πηγαίνοντας προς τον χειμώνα οπότε έχουμε περισσότερες λοιμώξεις αναπνευστικού αλλά και πιο κλειστή κοινωνική ζωή θα εξεταστεί πού θα έχουμε υποχρεωτική χρήση μάσκας και όχι σύσταση. Βασική μας επιδίωξη είναι και η χρήση μάσκας να είναι στη λογική της σύστασης να υπάρξει δηλαδή κουλτούρα ότι όπου υπάρχει συνωστισμός φοράμε μάσκα.

Η λογική μας είναι να μην συζητήσουμε επέκταση αλλά αν χρειαστεί θα το συζητήσουμε».

Νέο κύμα πανδημίας για το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Σύμφωνα με τα τελευταία κρούσματα, αλλά και τους υπόλοιπους παράγοντες, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη 23/8 για την πιθανότητα ύπαρξης νέου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται. Στην ανακοίνωση επεξηγείται, μάλιστα, πως οι εξελίξεις θα είναι ανάλογες με την μεταδοτικότητα, την μολυσματικότητα και την ανοσία στην κοινότητα.

Οι παράμετροι που αυξάνουν την μολυσματικότητα του ιού είναι:

  • κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),
  • από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,
  • άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.

«Η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Ο κορονοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κυριαρχήσει μια νέα υποπαραλλαγή ή το ενδεχόμενο αυτή να προκαλέσει νέο κύμα κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ διευκρινίζεται ότι «εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό», αναγράφει αρχικά.

Κορωνοϊός

Όσον αφορά τη μετάλλαξη «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι «προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».

«Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75. Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον» καταλήγει στην ανακοίνωση.

Τέλος για τον εμβολιασμό, επισημαίνεται: «Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν.

Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του».