Eurovision 2023: Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ για το τραγούδι που πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Eurovision 2023: Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ για το τραγούδι που πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Κάθε χρόνο οι περισσότερες χώρες που παίρνουν μέρος στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision ετοιμάζονται για την διαδικασία επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την χώρα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΡΤ καλεί τους ενδιαφερόμενους να στείλουν τις προτάσεις τους (Δείτε εδώ ποιες πόλεις διεκδικούν τον διαγωνισμό δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία).

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για την Eurovision 2023

«Στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΡΤ στον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Εurovision, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση απευθύνει από σήμερα πρόσκληση σε εταιρίες με δραστηριότητα την παραγωγή ή και διανομή ηχογραφημάτων να υποβάλουν προτάσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας, με καταληκτική προθεσμία την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.

Κάθε πρόταση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη: δηλαδή να περιλαμβάνει ερμηνευτή ή ερμηνεύτρια ή γκρουπ με έξι κατ’ ανώτατον μέλη, σύμφωνα με τους κανονισμούς, και επίσης ένα έως τρία τραγούδια, που δεν έχουν κυκλοφορήσει ή παρουσιαστεί μέχρι σήμερα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ολόκληρα ή εν μέρει. Στην επιλογή της συμμετοχής θα συνεκτιμηθούν, επίσης, τυχόν καλλιτεχνική ομάδα πλαισίωσης του ερμηνευτή ή της ερμηνεύτριας και ιδέες (concept) για την προώθηση και παρουσίαση του τραγουδιού.

Οι προτάσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο της ανωτέρω πρόσκλησης απευθύνονται αποκλειστικά στην ΕΡΤ. Μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους δεν επιτρέπεται να έχουν υποβληθεί παράλληλα σε αντίστοιχη διαδικασία άλλου φορέα που συμμετέχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision».

Εξωτερική φωτογραφία: PixaBay/ NikolayFrolochkin

Εκτός διεκδίκησης της διοργάνωσης για φέτος το Λονδίνο

Ήταν σίγουρο πως ο επόμενος διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί εκεί, ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν. Ο λόγος για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου νωρίτερα την Κυριακή 14 Αυγούστου, έγινε γνωστό πως αποκλείστηκε από τις επιλογές για να φιλοξενήσουν την μουσική αυτή διοργάνωση, έπειτα από την ανακοίνωση πως η Ουκρανία δεν θα μπορέσει παρότι ήταν η νικήτρια.

Από τις 20 πόλεις που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να υποδεχθούν την Eurovision, προκρίθηκαν αυτές του Μπέρμιγχαμ, της Γλασκώβης, του Λιντς, του Λίβερπουλ, του Μάντσεστερ, του Νιουκάστλ και του Σέφιλντ, ενώ ανάμεσά τους ήταν και το Λονδίνο, το οποίο όμως αποκλείστηκε. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να διοργανώσει την Eurovision από το 1998, που τότε έγινε στο Μπέρμιγχαμ στην κεντρική Αγγλία, και συνολικά η χώρα έχει φιλοξενήσει τον θεσμό 8 φορές.