"Δεν είναι τίποτε άλλο παρά..." - Η απάντηση του Αλέξη Κούγια στην εισαγγελική πρόταση για τη Πισπιρίγκου

Η νέα ανακοίνωσή του

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Τη δική του απάντηση σχετικά με την εισαγγελική πρότασης για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου έδωσε νωρίτερα ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Αλέξης Κούγιας μέσα από μια ανακοίνωση από το δικηγορικό του γραφείο.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου μάλιστα -μετά από την πρόταση του του εισαγγελικού λειτουργού- παραπέμπεται πλέον στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Στην πολυσέλιδη πρότασή του, ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης ζητεί η 33χρονη να δικαστεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εις βάρος του 9χρονου παιδιού της, το οποίο κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού στις 29 Ιανουαρίου 2022, συνεπεία θανατηφόρας δηλητηρίασης από τη φαρμακευτική ουσία «κεταμίνη», όπως αναφέρεται στην τοξικολογική έκθεση.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια για την εισαγγελική πρόταση στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου

«Σήμερα, δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ η εισαγγελική πρόταση για τη μια ανθρωποκτονία εκ των τριών, για τις οποίες κατηγορείται η εντολέας μου κα Σωτηρία Πισπιρίγκου.

Όπως επί 5 σχεδόν δεκαετίες δηλώνω καθημερινά σε όσες υποθέσεις έχω την τιμή να με επιλέγουν ως δικηγόρο, όσον αφορά τις εισαγγελικές προτάσεις είτε προς Συμβούλια, είτε προς Δικαστήρια, θα δηλώσω και τώρα.

Η άσκηση μιας ποινικής διώξεως, η εισαγγελική πρόταση είτε σε Συμβούλια, είτε σε Δικαστήρια δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υποκειμενική άποψη ενός η μίας Εισαγγελέως, όπου μόνο με πιθανολόγηση διατυπώνουν την προσωπική τους άποψη για την κατηγορία, η οποία πρέπει να αποδοθεί εις βάρος ενός ή περισσοτέρων Ελλήνων πολιτών.

Σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει είτε η ποινική δίωξη, είτε η εισαγγελική πρόταση την κρίση των Δικαστών που θα κρίνουν την υπόθεση. Προσωπικά εμένα και την εντολέα μου μας ενδιαφέρει η κρίση των τακτικών Δικαστών και των Ενόρκων, οι οποίοι θα κρίνουν το εάν η κα Πισπιρίγκου διέπραξε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η πρόταση ενός η μίας Εισαγγελέως εναντίον οιασδήποτε δικαστικής αρχής δεν διαφέρει σε τίποτα, όσο αφορά την τελική δικαστική κρίση, από την πρόταση ενός δικηγόρου.

Σέβομαι τους Εισαγγελείς και το έργο τους αλλά ούτε οι Εισαγγελείς, ούτε εμείς οι Δικηγόροι ψηφίζουμε για το ποια πρέπει να είναι η δίκαιη απόφαση, και η λειτουργηματική παρουσία μας αρχίζει και τελειώνει μόνο στο να βοηθήσουμε το Δικαστήριο ανάλογα με το κύρος και την επάρκειά μας, ώστε να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση».

Ρούλα Πισπιρίγκου: Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Παπαδόπουλου και της πρόσληψης Κούγια

Εντύπωση είχε προκαλέσει η είδηση ότι ο Αλέξης Κούγιας θα είναι ο νέος δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου. Πολλοί είχαν απορήσει από την εξέλιξη αυτή. Το παρασκήνιο της αλλαγής δικηγόρου στην υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας και εξηγεί το πως η Ρούλα Πισπιρίγκου πήγε από τον κ. Παπαδόπουλο στον Αλέξη Κούγια. Νωρίτερα ο νέος δικηγόρος της κατηγορούμενης έκανε γνωστό ότι θα προβεί σε μηνύσεις για την διασπορά πληροφοριών της δικογραφίας (δείτε λεπτομέρειες εδώ).

Η πρώτη κρούση από την πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου έγινε τον Φεβρουάριο, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική από τον Αλέξη Κούγια. Τα τηλεφωνήματα συνεχίζονται στον γνωστό ποινικολόγο, αλλά και πάλι απάντησε αρνητικά τον Μάρτιο λίγο πριν την προσαγωγή της.

Στην προσπάθεια να αναλάβει την υπόθεση μπήκε και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, σύμφωνα με όσα ανέφερε η εκπομπή Super Κατερίνα. Και πάλι όμως ο Αλέξης Κούγιας ήταν αρνητικός. Τέλος Μαρτίου έγινε και νέα κρούση, αλλά ο ποινικολόγος αρνήθηκε λόγω φόρτου εργασίας (υποθέσεις Λιγνάδη, Τοπαλούδη, Ψευτογιατρού).

Η συνάντηση, που έφερε εξελίξεις, έγινε τον Ιούνιο στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων, που έγινε στην Πάτρα. Τον Αλέξη Κούγια συνάντηση ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής (ήταν πρόεδρος της ομάδας ο Κούγιας), ο κ. Λεγάτος, ο οποίος είναι συγγενής της Ρούλα Πισπιρίγκου. Ο ίδιος του ζήτησε να αναλάβει την υπόθεση και για πρώτη φορά ο Κούγιας απάντησε ότι θα το σκεφτεί.

Τέλη Ιουλίου η οικογένεια έστειλε τη δικογραφία στον Αλέξη Κούγια, προκειμένου να τη μελετήσει. Η Ρούλα Πισπιρίγκου μίλησε μαζί του τον Αύγουστο και του ζήτησε να αναλάβει μαζί όμως με τον Όθωνα Παπαδόπουλο. Ο ποινικολόγος ήταν άρκως αντίθετος σ΄αυτό και αρνήθηκε.

Τελικά, στις 24 Αυγούσοτυ η Ρούλα Πισπιρίγκου τον ξανά κάλεσε και του είπε να αναλάβει εξ ολοκλήρου την υπόθεση, κάτι που έγινε εν τέλει.