Θάνατος Βασίλισσας Ελισάβετ: Ξεκινά η επιχείρηση "Μονόκερος" - Τι συμβαίνει με την επιχείρηση "Γέφυρα του Λονδίνου"

Άλλαξαν τα σχέδια

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πηγή: Instagram/royalfamily
Πηγή: Instagram/royalfamily

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ το βράδυ της Πέμπτης 8/9 και έχει γίνει γνωστό πως θα τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «London Bridge», ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο σχέδιο που προβλέπει το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει, αν πεθάνει ενώ βρίσκεται στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, εκεί δηλαδή που βρισκόταν και την επισκέφθηκε η βασιλική οικογένεια στις τελευταίες στιγμές της.

Αυτή είναι η «επιχείρηση Μονόκερος»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Independent, πρόκειται για την «Επιχείρηση Μονόκερος», το σχέδιο που δημιουργήθηκε και αναθεωρείται τακτικά, για να διασφαλίζει γρήγορες και οργανωμένες διαδικασίες, για το ενδεχόμενο που η βασίλισσα πεθάνει στην κατοικία της στη Σκωτία.

Με το θάνατο της Ελισάβετ το κοινοβούλιο της Σκωτίας αμέσως αναστέλλει τις εργασίες του και το σώμα της θα μεταφερθεί στο Holyroodhouse όπου θα αναπαυθεί και στη συνέχεια στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Royal Mile στο Εδιμβούργο.

Το σώμα της αργότερα θα κάνει το τελευταίο ταξίδι για το σπίτι, με το φέρετρό της να μεταφέρεται στον σταθμό Waverley της πόλης και από εκεί, με το Βασιλικό Τρένο στο Λονδίνο.

Ένα παρόμοιο πρωτόκολλο θα ίσχυε αν η βασίλισσα πέθαινε στο Λονδίνο, γνωστό ως «Επιχείρηση: Γέφυρα του Λονδίνου», το οποίο δημιουργήθηκε προσεκτικά τη δεκαετία του 1960. Όμως, τελικά θα τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερος».

Οι πρώτες αντιδράσεις της οικογένειας & του κόσμου μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, η βασιλική οικογένεια προχώρησε σε μια ανάρτηση στα social media, με τον πρίγκιπα Κάρολο να αποχαιρετά την μητέρα του.

«Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή μεγαλύτερης θλίψης για μένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Θρηνούμε βαθύτατα το θάνατο μιας αγαπημένης Κυρίαρχου και μιας πολύ αγαπημένης Μητέρας. Ξέρω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία, και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα διατηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία κρατήθηκε τόσο ευρέως η Βασίλισσα».

Το πρώτο μήνυμα του πρίγκιπα Κάρολου μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Μάλιστα, στην επίσημη σελίδα της βασιλικής οικογένειας έχει πέσει μαύρο.

Μαύρο στην σελίδα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Την ίδια στιγμή, έχει συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα έξω από το παλάτι για να θρηνήσουν όλοι μαζί τον χαμό της αγαπημένης τους βασίλισσας.