Ανακηρύχθηκε βασιλιάς ο Κάρολος Γ' - Η πρώτη του ομιλία

Στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου παρευρίσκονται ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, η Καμίλα, τα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής και πλήθος αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ανακηρύχθηκε βασιλιάς ο Κάρολος Γ' - Η πρώτη του ομιλία

Ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύσσεται επίσημα αυτήν την ώρα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β(δείτε εδώ το χθεσινό διάγγελμά του).

Ξεκίνησε η τελετή ανακήρυξής του Κάρολου σε βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου

Στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Πρόκειται για μια επίσημη τελετή ανακήρυξης που καλύπτεται τηλεοπτικά για πρώτη φορά και στην οποία παρευρίσκεται η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, και ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, τα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής και πλήθος αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον.

Στην πρώτη φάση της συνεδρίασης ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι παρών. Ο νέος μονάρχης της Βρετανίας έφτασε για το β' μέρος της τελετής και εκφώνησε ομιλία στην οποία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το εμπνευσμένο παράδειγμα της μητέρα του, η βασιλεία της οποίας υπήρξε ασύγκριτη σε διάρκεια και αφοσίωση.

Μετά από αυτό το τμήμα της τελετής θα ακολουθήσει η πρώτη συνάντηση του νέου Βασιλιά με το ιδιωτικό του συμβούλιο.

Λίγο αργότερα θα λάβει χώρα η ανάγνωση της απόφασης ανακήρυξης από τον εξώστη του παλατιού του Αγίου Ιακώβου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το BBC, θα ακολουθήσουν αρκετές άλλες δημόσιες τελετές ανακήρυξης σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι και αύριο, Κυριακή.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, στις 16.00, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Η πρώτη ομιλία του Καρόλου Γ’ ως βασιλιάς

Στις πρώτες του δηλώσεις ως βασιλιάς, ο Κάρολος Γ΄ δήλωσε: «Είναι θλιβερό μου καθήκον να σας ανακοινώσω το θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας του, της Βασίλισσας. Ξέρω πόσο ολόκληρο το έθνος -νομίζω ότι μπορώ να πω ολόκληρος ο κόσμος- συμπάσχει μαζί μου στην ανεπανόρθωτη απώλεια που έχουμε όλοι βιώσει.

Αποτελεί για εμένα παρηγοριά η συμπόνοια που εκφράστηκε από τόσους πολλούς, στην αδελφή και τους αδελφούς μου και την απίστευτη στοργή και στήριξη που δέχτηκε ολόκληρη η οικογένεια αυτή την ώρα της απώλειας.

Η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα δια βίου αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη στη διάρκεια, την αφοσίωση και την αφοσίωσή της. Αν και θρηνούμε, την ευχαριστούμε για αυτήν την αφοσιωμένη ζωή. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της βαθιάς κληρονομιάς και των σοβαρών καθηκόντων και βαριών ευθυνών που μου ανατίθενται τώρα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε στη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο… Με ενθαρρύνει βαθιά η διαρκής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου.

Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσω την προθυμία και την πρόθεσή μου να συνεχίσω την παράδοση της παράδοσης των κληρονομικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του Στέμματος στην κυβέρνηση προς όφελος όλων σε αντάλλαγμα για την κυρίαρχη επιχορήγηση, που υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντά μου ως αρχηγού του κράτους και αρχηγού του έθνους. Κατά την εκτέλεση του βαρέος καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, στο οποίο αφιερώνω ό,τι μου έχει απομείνει από τη ζωή μου, προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού».

Aποκαθίστανται οι σχέσεις του Παλατιού με Χάρι και Μέγκαν; Η φράση του βασιλιά Καρόλου που πυροδότησε τις φήμες

Συνταρακτικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και την αντικατάστασή της από τον γιο της Κάρολο. Ο ίδιος πριν από λίγο έβγαλε το πρώτο του διάγγελμα από το Μπάκινγχαμ που θα είναι και το νέο του σπίτι και ανέφερε μια φράση για τη Μέγκαν Μαρκλ και τον Πρίγκιπα Χάρι, που πυροδότησε τις φήμες για αποκατάσταση των σχέσεων τους.

Υπενθυμίζεται ότι από τότε που το ζευγάρι αποφάσισε να αποχωρήσει από το παλάτι και να μείνει στο εξωτερικό μακριά από τις δραστηριότητες τις βασιλικής οικογένειας, οι σχέσεις ήταν τεταμένες. Μάλιστα τελευταία τους παρουσία μετά από καιρό στο πλάι της βασίλισσας ήταν κατά τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου τον Ιούνιο.

Είπε λοιπόν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του:

«Θέλω να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι η φράση αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να υπάρξει γεφύρωση του χάσματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ίσως μετά και από αυτή την αναφορά να μπει ένα «φρένο» στις δηλώσεις της Μέγκαν Μαρκλ.