''Δεν θα μπορώ να αφιερώνω...'' - To πρώτο διάγγελμα του Βασιλιά Καρόλου μετά το θάνατο της Ελισάβετ

Κάποιοι αμφισβητούν τις ικανότητές του σε σχέση με τη μητέρα του

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
''Δεν θα μπορώ να αφιερώνω...'' - To πρώτο διάγγελμα του Βασιλιά Καρόλου μετά το θάνατο της Ελισάβετ

Όπως έχει γίνει γνωστό μετά το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ διάδοχος θα είναι ο γιος της Κάρολος. Ο ίδιος κατέφτασε πριν από λίγες ώρες στο Μπάκιγχαμ που θα είναι το νέο του σπίτι προκειμένου να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στον βρετανικό λαό. Αύριο 10/8 αναμένεται να γίνει και επίσημα η στέψη του, ενώ νωρίτερα κατά την άφιξή του αποθεώθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο θάνατος της Βασίλισσας φαίνεται να φέρνει πολλές αλλαγές μεταξύ των οποίων και στο νόμισμα της χώρας αλλά και στον εθνικό ύμνο . Ο νέος βασιλιάς που θα έχει στο πλευρό του την Καμίλα, αναμένεται εκτός των άλλων να κληρονομήσει και την αμύθητη περιουσία της μητέρας του.

Τα πρώτα λόγια του Βασιλιά Καρόλου στον βρετανικό λαό

«Της οφείλω ένα τεράστιο χρέος”, είπε αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος, συνεχίζοντας πως “η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία πλούσια ζωή. Η υπόσχεση που έδωσε να υπηρετεί τη χώρα είναι σημαντική», είπε αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος.

Και συνέχισε: «Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει. Δεν θα μπορώ να αφιερώνω τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στα φιλανθρωπικά ιδρύματα… Επίσης είναι εποχή αλλαγών και για την οικογένεια μου. Η Καμίλα είναι στο πλευρό μου και γίνεται βασιλική σύζυγος και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθηση του, ότι ο διάδοχος του, Γουίλιαμ, «θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους», ενώ εξέφρασε την αγάπη του στον Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ «που συνεχίζουν να χτίζουν τις ζωές τους στο εξωτερικό».

Τα έγγραφα που μαρτυρούν ότι γνώριζαν την κατάσταση της υγείας της

Μια μέρα μόνο πέρασε από την είδηση πως η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή, έπειτα από ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση της υγείας της, και το Λονδίνο, όπως και όλος ο πλανήτης με τον τρόπο του, θρηνεί για τον χαμό της μακροβιότερης μονάρχη του.

Όπως μαρτυρούν ωστόσο πληροφορίες, όπως όλα δείχνουν οι άνθρωποι στον κύκλο του παλατιού φαίνεται να γνώριζαν πως πλησιάζει αυτή η ώρα, και ότι ίσως ερχόταν σύντομα αυτή η στιγμή, καθώς εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα είχε γίνει διαρροή μυστικών εγγράφων αναφορικά με όλα όσα επρόκειτο να συμβούν.

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που πρώτος ενημερώθηκε για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ τηλεφωνικώς από έναν υπάλληλο με τα λόγια να έχουν ως εξής: «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», ενώ η είδηση του θανάτου της Ελισάβετ ανακοινώθηκε με έκτακτο δελτίο από το Press Association.

Στο σχέδιο που είχε διαρρεύσει είχαν συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων, η απαγόρευση των «retweets» από τα social media των κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και η αλλαγή εικόνας των σελίδων στα social media όλων των τμημάτων προφίλ τους με μαύρο πανό.

Τα έγγραφα είχαν παρουσιάσει ακόμη και σχέδια για τη μεταφορά του φερέτρου της βασίλισσας με πομπή από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουέστμινστερ, όπου θα τοποθετηθεί σε ένα υπερυψωμένο βάθρο, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό στο κοινό επί τρεις ημέρες, 23 ώρες την ημέρα.

Η βασιλική κηδεία θα πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά και θα κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους, παρότι αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι επίσημη αργία, και η ημέρα του θανάτου της έχει ονομαστεί σε D-Day.