"Όταν έχασα τον Παύλο και μετά.." - H Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για τη δολοφονία του πρώην συζύγου της

«Παντρεύτηκα πάρα πολύ νωρίς»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor

H Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day, όπου μίλησε για όλα μεταξύ άλλων για την νύφη της, σύζυγο του γιο της Κώστα Μπακογιάννη, Σία Κοσιώνη, αλλά και για την μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

Η πολιτικός ωστόσο, αναφέρθηκε και στον σύζυγό της. Η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη το πρωί της Τρίτης 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου 35 στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του.

Οι δράστες τον περίμεναν στις σκάλες που οδηγούσαν στο υπόγειο. Όταν εμφανίστηκε τον πυροβόλησαν πέντε φορές και τράπηκαν σε φυγή με το κλεμμένο αυτοκίνητο που το παράτησαν στην οδό Λέοντα Σγουρού 11. Ο σοφέρ άκουσε τους πυροβολισμούς, είδε τον Μπακογιάννη αιμόφυρτο στο πάτωμα και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου και κατέληξε.

Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει.

Ο Μπακογιάννης κηδεύτηκε στο Καρπενήσι στις 29 Σεπτεμβρίου παρουσία πολύ κόσμου, που φώναζαν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας. Στο Καρπενήσι οι αρχές της πόλης τον τίμησαν δημιουργώντας το ομώνυμο πάρκο, όπου έχει στηθεί ο ανδριάντας του, και δίνοντας το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

Η εξομολόγηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τον σύζυγό της

«Παντρεύτηκα πάρα πολύ νωρίς. Ήμουν 20 ετών, από εκεί και πέρα τελείωσε η υπόθεση. Όταν έχασα τον Παύλο και μετά, ο κόσμος νομίζω ότι με φοβόταν πάρα πολύ. Με έβλεπαν ίσως ως Κρουέλα. Ο Ισίδωρος ήταν ο άνθρωπος που δε μάσησε. Είσαι τυχερός όταν σου δίνεται η δυνατότητα να ερωτευτείς δυο φορές στη ζωή» είπε μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη.