«Έχω αρχίσει να ξεχνάω πράγματα...» - Η συγκινητική εξομολόγηση της πρωταγωνίστριας του Σασμού, Μαρίας Πρωτόπαππα

«Τα χρόνια περνάνε και πρέπει να....»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
«Έχω αρχίσει να ξεχνάω πράγματα...» - Η συγκινητική εξομολόγηση της πρωταγωνίστριας του Σασμού, Μαρίας Πρωτόπαππα

Στην κάμερα της εκπομπής Happy Day μίλησε η Μαρία Πρωτόπαππα η οποία βρέθηκε στην παρουσίαση προγράμματος του θεάτρου Τέχνης. Η αγαπημένη ηθοποιός μίλησε για τον Σασμό (δείτε εδώ τις αποψινές 4/10 εξελίξεις) αλλά και για την “φθορά” που έχει επιφέρει ο χρόνος πάνω της.

Η εξομολόγηση της Μαρίας Πρωτόπαππα για την “φθορά” που έχει επιφέρει ο χρόνος πάνω της

«Νιώθω πολύ τυχερή γιατί η παραγωγή του Σασμού μου δείχνει τρομερή κατανόηση μέχρι στιγμής και δεν έχω την ίδια πίεση χρόνου σε σχέση με αυτή που είχα πέρυσι. Έχω αρχίσει και ξεχνάω πράγματα. Ξέρω ας πούμε ότι πρέπει να είμαι στον Βύρωνα και εγώ να είμαι στην Κόρινθο. Βλέπω μετά το κινητό και λέω, “Χριστέ μου δεν προλαβαίνω”.

Έχω αρχίσει να παθαίνω τέτοια. Πρέπει να κατεβάσω τους ρυθμούς μου γιατί τα χρόνια περνάνε και πρέπει να κρατάμε και λίγη διαύγεια, λίγο καθαρό μυαλό και υγεία» είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Πρωτόπαππα.

Λεύκη: Τι είναι το αυτοάνοσο νόσημα που πάσχει η Μαρία Πρωτόπαππα

Η Μαρία Πρωτόπαππα πάσχει από λεύκη. Σε μία σκηνή του Σασμού όπου η Μαρίνα χαϊδεύει το πρόσωπο του Αντώνη, φαίνεται το χέρι της και το σημάδι της λεύκης. Μάλιστα το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης αποφάσισε να το δείξει εντυπωσίασε το κοινό το οποίο το σχολίασε πολύ θετικά στα social media.

Λεύκη είναι μια επίκτητη διαταραχή της μελάγχρωσης που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων στην επιφάνεια του δέρματος ή των βλεννογόνων σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής. Προκαλείται από την προοδευτική καταστροφή ή αδρανοποίηση των μελανοκυττάρων που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας και που είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό των επιφανειακών κυττάρων της. Έτσι, λόγω της παρουσίας ειδικών αυτοαντισωμάτων στον ορό των ασθενών, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει κάποια κύτταρα (μελανοκύτταρα) σα δικά του και τα καταστρέφει. Έτσι, προκαλείται λόγω της έλλειψης των λειτουργικών μελανοκυττάρων, αποχρωματισμός του δέρματος σαν συνέπεια της διακοπής μεταφοράς της μελανίνης προς τα κερατινοκύτταρα που το περιβάλλουν.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοση με γενετική προδιάθεση, δηλαδή ανήκει σε μια κατηγορία παθήσεων όπου το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού όπως προαναφέραμε στρέφεται εναντίον του και δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως αν είναι νόσος ή σύνδρομο. Στα αυτοάνοσα, το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα από δικό του λάθος. Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν ότι η αλλαγή της βιοχημικής σύστασης του εσωτερικού των κυττάρων συνοδεύεται από αλλαγή της μεμβράνης και της εξωτερικής εικόνας του κυττάρου.

Η λεύκη συχνά συνυπάρχει με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, η κακοήθης αναιμία, η νόσος του Addison, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και το πολυαδενικό αυτοάνοσο σύνδρομο. Η αυτοάνοση θεωρία, η αυτοκυτταρoτοξική θεωρία, η νευροχημική θεωρία, η βιοχημική θεωρία, η γενετική, η διατροφική θεωρία και η θεωρία του οξειδωτικού στρες προσπάθησαν κατά καιρούς να αποσαφηνίσουν την παθογένεια και παθοφυσιολογία της. Μία πιο πρόσφατη θεωρεία υποστηρίζει ότι η καταστροφή των μελανοκυττάρων οφείλεται σε ανωμαλίες των βιοχημικών ή μεταβολικών οδών. Η νευρωνική, η οποία βασίζεται σε μελέτες δερμοτομικής παρά στην κατά Blashko κατανομή της τμηματικής λεύκης, υποστηρίζει ότι η καταστροφή των μελανοκυττάρων οφείλεται σε δυσλειτουργία των συμπαθητικών νεύρων.

Πηγή: vitiligo-center.org