Τεράστια η συγκίνηση με την κίνηση Ελληνίδας δημοσιογράφου - Έκοψε τα μαλλιά της ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν

Απαιτούσε μεγάλα κότσια...

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Τεράστια η συγκίνηση με την κίνηση Ελληνίδας δημοσιογράφου - Έκοψε τα μαλλιά της ως ένδειξη συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν

Κύμα συμπαράστασης έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμίνι στο Ιράν, από την θρησκευτική αστυνομία λόγω του ότι δεν καλύπτονταν τα μαλλιά της από την μαντίλα της. Ο θάνατος αυτός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες στο Ιράν που έχουν βγει στο δρόμο και διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στη χώρα της Ανατολής. Ακόμα πολλές ως ένδειξη διαμαρτυρίας κόβουν τα μαλλιά τους σε κοινή θέα.

Η κίνηση αυτή έγινε διαδεδομένη σε πολλές χώρες του κόσμου με γυναίκες που κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη συμπαράστασης. Στην Ελλάδα λοιπόν μετά την Καίτη Φίνου που το έκανε(δείτε εδώ), είχαμε και μια δημοσιογράφο της ΕΡΤ, που στο τέλος του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων έκοψε και εκείνη τα μαλλιά της, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στους τηλεθεατές.

Η στιγμή που η δημοσιογράφος της ΕΡΤ κόβει τα μαλλιά της για το Ιράν

«Στεκόμαστε και εμείς δίπλα σε κάθε γυναίκα στο Ιράν που αγωνίζεται για όσα εδώ στη Δύση είναι αυτονόητα. Γυναίκα λοιπόν, ζωή και ελευθερία», είπε η Σύνθια Σαπίκα στο τέλος του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ και έκοψε τα μαλλιά της.

Το ξέσπασμα του Αντώνη Κανάκη για τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στο θέμα

Ένα απίστευτο ξέσπασμα έκανε ο Αντώνης Κανάκης μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook σχετικά με την επικαιρότητα στην Ελλάδα που αφορά τα ριάλιτι και της influencers, την ώρα που στον Ιράν πραγματοποιείται ένα ιστορικό γεγονός.

Συγκεκριμένα, για 6η ημέρα χιλιάδες Ιρανοί διαμαρτύρονται στους δρόμους για την άγρια κακοποίηση και δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί από μέλη της «αστυνομίας των ηθών» επειδή δεν φορούσε σωστά την χιτζάμπ της και φαινόντουσαν τα μαλλιά της.

Ο θάνατός της ενώ βρισκόταν σε κράτηση, έβγαλε τις γυναίκες στους δρόμους, ενώ σε πολλές διαμαρτυρίες εμφανίστηκαν χωρίς μαντήλες ή τις έκαψαν - καθώς η χιτζάμπ θεωρείται για πολλές το κατεξοχήν σύμβολο.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν σκληρές εικόνες με τις δυνάμεις ασφαλείας να επιτίθενται σε πολίτες, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για 11 νεκρούς (επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας).

Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται μία άκρως σημαντική και πιθανώς ιστορική κοινωνική εξέγερση.

Οι γυναίκες στο θεοκρατικό ισλαμικό Ιράν, ρισκάρουν και θυσιάζουν αν χρειαστεί τη ζωή τους, προκειμένου να λάβουν τέλος επιτέλους οι θηριωδίες που διαπράττονται εναντίον τους στο όνομα της θρησκείας. Δέος για το θάρρος τους και ελπίδα για αλλαγή.

Υ. Γ. Παράλληλα ρίχνεις μια ματιά στα «κοινωνικά» θέματα που απασχολούν τη δική μας επικαιρότητα, με πρωταγωνιστές προσβλητικά για τη γυναίκα ριάλιτι, “influencers”, κόντρες και δεξιώσεις και σε πιάνει θλίψη.

Αντώνης Κανάκης για Ιράν