Είναι οριστικό: Αυτή η πόλη θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2023 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Έχει μεγάλη μουσική κληρονομιά

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Είναι οριστικό: Αυτή η πόλη θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2023 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό η Eurovision 2023 θα πραγματοποιηθεί την Αγγλία και όχι στην Ουκρανία, λόγω του πολέμου που είναι σε εξέλιξη. Έμενε μόνο να ληφθεί η απόφαση για το ποια πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου θα φιλοξενούσε τον διαγωνισμό και αυτό κυκλοφόρησε λίγη ώρα πριν, κάνοντας πολύ κόσμο χαρούμενο, αφού πρόκειται για μια πόλη με μεγάλη μουσική παράδοση.

Το συγκρότημα Kalush Orchestra εκπροσώπησε την Ουκρανία και νίκησε στη Eurovision το 2022, κάνοντας μάλιστα και μια τεράστια δωρεά στον ουκρανικό στρατό(δείτε εδώ), αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU), η οποία και είναι υπεύθυνη του θεσμού, αποφάσισε ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια στη χώρα, λόγω του πολέμου.

Αυτή η πόλη θα φιλοξενήσει την Eurovision 2023

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε στο BBC, το Λίβερπουλ θα είναι εκείνο που θα φιλοξενήσει τον 67ο μουσικό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό μετά τη νίκη της Ουκρανίας.

Το συγκρότημα ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στο Λίβερπουλ. Αν και δεν είχαμε ακόμη τη χαρά να το επισκεφτούμε, η μουσική κληρονομιά της πόλης είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το να παίξουμε στο ίδιο μέρος που ξεκίνησαν οι Beatles θα είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! «Αν και είμαστε λυπημένοι που ο διαγωνισμός του επόμενου έτους δεν μπορεί να γίνει στην πατρίδα μας, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι του Λίβερπουλ θα είναι θερμοί οικοδεσπότες και οι διοργανωτές θα μπορούν να προσθέσουν μια πραγματική ουκρανική… γεύση στη Eurovision 2023 σε αυτήν την πόλη».

Μετά την ανακοίνωση, ο Steve Rotheram, Δήμαρχος της Περιφέρειας της πόλης του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα σόου για το οποίο θα ήταν περήφανη η Ουκρανία και συνεργαζόμαστε στενά με την Οδησσό, αδελφή πόλη του Λίβερπουλ, για να διασφαλίσουμε ότι αυτή είναι δική τους εκδήλωση, όσο και δική μας. Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά».

Αποκαλύφθηκε η πρώτη υποψήφια για την εκπροσώπηση της Ελλάδας

Οι ετοιμασίες για την Eurovision 2023 έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς οι περισσότερες χώρες προσπαθούν σιγά σιγά μα βρουν το πολυπόθητο πρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει.

Συγκεκριμένα, η πρώτη υποψήφια για την Ελλάδα είναι γεγονός καθώς ανακοίνωσε μόνη της την υποψηφιότητά της ύστερα από την αποκάλυψη του τραγουδιού που κατέθεσε στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων πρόκειται για την Αρτέμιδα Ματαφιά, ηθοποιό και τραγουδίστρια, η οποία σε ανάρτησή της στο Facebook ανακοίνωσε τη νέα της προσπάθεια.

«Γεια και χαρά σε όλους! Μοιράζομαι και σας αφιερώνω το τραγούδι “Dreamers”, ένα από τα δυο τραγούδια που κατέθεσα στην ΕΡΤ για τον περασμένο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού EUROVISION 2022.

Οι υπέροχοι στίχοι είναι του Βαγγέλη Δουκουτσέλη, τη μουσική γράψαμε μαζί με τον μουσικοσυνθέτη-θεατρολόγο Κώστα Γιαξόγλου, η ενορχήστρωση έγινε από τον μουσικοσυνθέτη-ενορχηστρωτή Γιώργο Καραγιάννη ενώ ξενυχτήσαμε παρέα με τον Τάκη Αργυρίου στο στούντιο 111 για το τελικό αποτέλεσμα.

Είχα καταθέσει ένα ακόμα τραγούδι, το οποίο σκοπεύω να ξαναστείλω στην ΕΡΤ, για την Eurovision 2023, μαζί με ένα καινούργιο.. Μακάρι να γίνει ένας ανοιχτός διαγωνισμός από την επιτροπή, να το χαρούμε όσοι στείλουμε τραγούδια, να το ευχαριστηθεί κι ο κόσμος που θα τον παρακολουθήσει, θα είναι μια υπέροχη ευκαιρία μιας μεγάλης μουσικής γιορτής, πριν την πολύ μεγάλη γιορτή που θα διεξαχθεί το 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Απολαύστε το Dreamers και μη σταματάτε να ονειρεύεστε σε κάθε συνθήκη και κάθε εποχή… Τα όνειρα κοστίζουν μόνο για όσους δεν τολμούν…Καμιά φορά είναι η αρχή, το ταξίδι κι ίσως κι ο τελικός προορισμός. Τα όνειρα γεννούν επιθυμίες, αγάπες, έρωτες, δημιουργία, στόχους…Κι όπως λέει και το τραγούδι:

«Στα όνειρα μας, όλα μοιάζουν μαγικά. Στα όνειρα μας έχει πάντα ξαστεριά. Just take my hand Let’s find the Wonderland, Let’s find the wonder.. We are the Dreamers».