«Πριν χρόνια η λέξη καρκίνος ήταν ταμπού, την κρύβαμε» - Το μήνυμα της Ελένης Μενεγάκη για τον καρκίνο του μαστού

Προς όλες τις γυναίκες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Instagram / eleni menegaki
Instagram / eleni menegaki

Η πρέσβειρα της εκστρατείας για τον καρκίνο του μαστού είναι εδώ και δέκα χρόνια η Ελένη Μενεγάκη, η οποία με αφορμή την είσοδο του Οκτωβρίου που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη και την ενημέρωση των γυναικών για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του μαστού, μίλησε στο περιοδικό Vita και έστιελε το δικό της μήνυμα προς όλες τις γυναίκες.

Το μήνυμα της Ελένης Μενεγάκη προς τις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού

«Πριν 20-30 χρόνια η λέξη καρκίνος ήταν ταμπού, την κρύβαμε, δεν την προφέραμε, την υπονοούσαμε, μιλούσαμε για το “κακό” ή για την “κακιά αρρώστια”. Ευτυχώς ο χρόνος που πέρασε μας απελευθέρωσε από τον φόβο και την ντροπή της ασθένειας. Και μας χάρισε κάτι ακόμα, γνώση. Ξέρουμε ότι ο καρκίνος είναι καθημερινότητα.

Υπάρχει γύρω μας, δίπλα μας, μπαίνει στα σπίτια μας, επισκέπτεται τις φίλες, τις μανάδες, τις αδελφές μας… Ας το πούμε λοιπόν ξανά. Και ξανά: η πρόληψη σώζει. Ας κάνουμε τακτικά μόνες μας, μια ψηλάφηση μαστών, Ας μην αμελήσουμε ποτέ την ετήσια μαστογραφία μας, αυτό το υπέροχο δώρο ζωής στον εαυτό μας. Και στις μανάδες, στις αδελφές, στις φίλες, στα παιδιά μας», είπε η παρουσιάστρια.

Το μήνυμα της Ελένης Μενεγάκη προς τις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
Instagram / eleni menegaki

Το «Άλμα Ζωής» διοργανώνει την 10η ενημερωτική εκστρατεία Sail For Pink

Με κεντρικό σύνθημα η «Η ελπίδα είσαι ΕΣΥ!» ο Σύλλογος γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης μας καλεί για 10η συνεχή χρονιά να ζήσουμε παρέα την εμπειρία του Sail For Pink και να γίνουμε μέρος της μεγαλύτερης ενημερωτικής εκστρατείας στη Β.Ελλάδα για την πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού.

Στόχος της εκστρατείας, αλλά και των γυναικών του Συλλόγου -γυναίκες που και οι ίδιες έχουν βιώσει την εμπειρία του Καρκίνου του Μαστού- είναι ένας. Καμία άλλη γυναίκα να μη βιώσει την ίδια εμπειρία, αλλά και καμία γυναίκα που τη βιώνει να μη νιώθει μόνη, να ΖΕΙ και να ζει με ποιότητα.

Και φέτος στο 10ο Sail For Pink σε θέλουμε δίπλα μας για να προστατέψουμε όλες τις υπέροχες γυναίκες της ζωής μας από μία νόσο που είναι 100% ιάσιμη αν διαγνωστεί έγκαιρα!

Κάθε χρόνο το Sail For Pink είναι αφιερωμένο στην πρόληψη, αλλά και τη στήριξη της γυναίκας που νοσεί, ηθικής και υλικής. Ότι δράση κάνουμε έχει αυτό ως μοναδικό στόχο, γι’ αυτό και από τα καθαρά έσοδα του Sail For Pink -από τη δική σας ειλικρινή στήριξη δηλαδή- έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να υπάρχουμε και να υλοποιούμε όλα μας τα προγράμματα.

Με τη συμμετοχή́ σου στο 10ο Sail for Pink μας βοηθάς έμπρακτα να βρεθούμε σε κάθε γωνιά της Β. Ελλάδας για όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε εξετάσεις προληπτικού ελέγχου μαστού.

Το πιο σημαντικό; Να βρεθούμε δίπλα σε όλες εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν οικονομικά την εξέταση, με αποτέλεσμα να μην υποβάλλονται τακτικά σε προσυμπτωματικό έλεγχο.

«Το Sail for Pink είναι μία τεράστια αφορμή για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, επειδή 1 στις 6 γυναίκες νοσεί από Καρκίνο του Μαστού και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών. Με τη γιορτή αυτή, για την οποία κινητοποιείται τεράστιος αριθμός ανθρώπων, θέλουμε να προλάβουμε να μην πεθαίνουν πλέον οι γυναίκες από αυτή τη νόσο και να ακούσουν για μας. Να μας γνωρίσουν οι γυναίκες που νοσούν και να ξέρουν ότι είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε και για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας» αναφέρει σε μία κατάθεση ψυχής μέσω ανάρτησής της, η Υπεύθυνη Διοργάνωσης του Sail for Pink, Δέσποινα Πάρτσια.