Πρωινό μας: Ξέσπασαν με την κίνηση της Σύνθιας Σάπικα - «Δεν θέλω να την προσβάλλω αλλά ενοχλήθηκα πάρα πολύ»

«Δεν είναι επαναστατική πράξη αυτό»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Πρωινό μας: Ξέσπασαν με την κίνηση της Σύνθιας Σάπικα - «Δεν θέλω να την προσβάλλω αλλά ενοχλήθηκα πάρα πολύ»

Οι γυναίκες παγκοσμίως έχουν κινητοποιηθεί με αφορμή το Ιράν μετά από την συγκλονιστική δολοφονία της Μάχσα Αμίνι καθώς την σκότωσαν αφού δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Έτσι λοιπόν, η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, έκοψε τις άκρες των μαλλιών της, προκειμένου να τιμήσει τις γυναίκες του Ιράν -δείτε εδώ το στιγμιότυπο.

Από την άλλη, η συγκεκριμένη κίνηση σχολιάστηκε στην εκπομπής «Πρωινό μας», όπου η Αφροδίτη Γραμμέλη δεν δίστασε να αναφέρει χαρακτηριστικά στον αέρα:

«Εγώ εκείνη την ώρα ενοχλήθηκα πάρα πολύ και μπήκα στα κοινωνικά δίκτυα για να δω αν είμαι η μόνη. Το θέμα του Ιράν είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η κυρία Σάπικα έκοψε τις άκρες των μαλλιών της, δεν είναι επαναστατική πράξη αυτό. Είναι συμβολική; Οκ! Δεν θέλω να την προσβάλλω, αλλά τι σημαίνει βάφομαι, ντύνομαι, βάζω τα καλά μου, βγαίνω σε ένα κανάλι και κόβω δύο εκατοστά από τα μαλλιά μου;

Πώς βοηθάει αυτό το Ιράν και τις γυναίκες; Δεν πήρε να ξυρίσει το κεφάλι και να σοκαριστούμε, έκοψε τις άκρες των μαλλιών και πώς βοηθιέται μια γυναίκα στο Ιράν με αυτό;».

Ξέσπασαν στον αέρα της εκπομπής, «Πρωινό μας» με την κίνηση της Σύνθιας Σάπικα

Η Έλενα Χριστοπούλου είπε από την πλευρά της: «Εδώ χάθηκε 100% το νόημα. Αντιλαμβάνομαι αυτό που έκανε, όμως, το Ιράν εδώ είναι δευτερεύον, δυστυχώς, θέμα σε σχέση με την κυρία που έκοψε την ψαλίδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ποια είναι η Σύνθια Σάπικα

Η Σύνθια Σάπικα έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη κι είναι 53 ετών. Το πραγματικό της όνομα είναι Ροδάνθη, ωστόσο πάντα προτιμούσε το Σύνθια.

Η παρουσιάστρια σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της, λόγω εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά, η Σύνθια Σαπίκα δεν τα παράτησε εκεί τις σπουδές της, αφού μετά επέλεξε να σπουδάσει στη σχολή δημοσιογραφίας και υποκριτικής στην Αθήνα.

Το 2010 για κάποιους μήνες, η Σύνθια έμεινε άνεργη, ακόμα και εκεί δεν το έβαλε κάτω και ολοκλήρωσε το bachelor της και συνέχισε σε master στη γλωσσολογία και την ανάλυση πολιτικών κειμένων στα γερμανικά και τα ελληνικά. Άλλωστε, η ίδια είναι λάτρης των ξένων γλωσσών, μιας και μιλάει πέντε: γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, ρωσικά και λίγα ιταλικά.

Η δημοσιογράφος έχει μεγάλη ευαισθησία στις έμφυλες διακρίσεις.